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DIGESTS 

1. Under 5 U.S.C. § 7901 (1988), federal agencies may 
establish preventive health service programs to promote and 
maintain the physical and mental fitness of their employees. 
Moreover, regulations issued by the Office of Personnel 
Management to implement section 7901 specifically authorize 
agencies to establish and operate "physical fitness programs 
and facilities designed to promote and maintain employee 
health." Federal Personnel Manual (FPM), ch. 792 (Inst. 261, 
Dec. 31, 1980), as amended by FPM letter 792-15 (April 14, 
1986) . As such, we conclude 5 U.S.C. 7901 and its 
implementing regulations authorize the Department of Defense, 
Defense Medical Systems Support Center to use appropriated 
funds to provide its employees access to a private fitness 
center's exercise facilities. 

2. The prohibition in 5 U.S.C. § 5946 against the use of 
appropriated funds to pay the membership dues of a federal 
employee in a society or association does not prohibit a 
federal agency from using appropriated funds to purchase 
access for its employees to a private fitness center's 
exercise facilities. 

DKCISIOH 

An official of the Department of Defense^ Defense Medical 
Systems Support Center (Center), asks whether the Center may 
use appropriated funds to provide access to private health and 
fitness facilities for its employees as a part of its health 
service program. For the following reasons, we conclude the 
Center may use appropriated funds for such a purpose subject 
to budgetary constraints. 

BACKGROUND 

For the past tw6 years, the Center contracted with a private 
health and fitness facility to provide the Center's civilian 
and military employees access to exercise facilities. 
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Recently, a contracting officer questioned whether an agency 
may use appropriated funds for such an expenditure and denied 
the Center's request to renew the contract. Therefore, the 
Director of the Center asked for our opinion on the matter. 

DISCUSSION 

Generally, agencies may not use appropriated funds to pay the 
costs of medical or health care treatment for civilian 
government employees since such costdare considered personal 
to the employee^. 64 Comp. Gen. 835 \(1985) . However, 
5 U.S.C. § 7901 '(ISBS) authorizes heads of departments or 
agencies to establish health service programs by contract or 
otherwise to promote and maintain the physical and mental 
fitness of federal employees. B-226569,''Nov. 30 1987. These 
health service programs include "preventive programs relating 
to health." 5 U.S.C. 7901(c)(4).\ 

In a previous decision, we concluded that the Park Service 
could not pay a private health club to allow Park Service 
employeesLa'ccess to the club's exercise facilities. 64 Comp. 
Gen. 835^11985). However, we based our conclusion on the 
restrictive nature of the Office of Personnel Mdpagement's 
(0PM) regulations implementing 5 U.S.C. § 7901,"̂ not on a lack 
of statutory authority. We concluded that the statutory 
language, "preventive programs relating to health," was 
sufficiently broad\,to encompass physical exercise programs. 
64 Comp. Gen. 835,^838 (1985). 

In response to our decision, 0PM revised its regulations to 
include the establishment and operation of "physical fitness 
programs and facilities designed to promote and maintain 
employee health" in its list of appropriate preventive health 
services. See Federal Personnel Manual (FPM), ch. 79^'^nst. 
261, Dec. 31, 1980), as amended by FPM letter 792-15 tApril 
14, 1986). 0PM supports and encourages physical fitness 
programs because of the "positive impact of good health on 
maintaining effective performance and productivity," and "to 
avoid or minimize the problems associated with absenteeism, 
early retirement due to unavoidable disability and the decline 
in individual performance due to health problems." Id. 

Apart from the above issue concerning the availability of 
agency appropriations for fitness programs, an issue has\ 
arisen concerning the applicability of 5 U.S.C. § 5946 to\ 
agency contracts for access to and use of the privately owned 
fitness facilities. Under 5 U.S.C. § 5946, agencies may not 
use appropriated funds to pay "membership fees or dues of an 
employee . . . in a society or association." Based on this 
prohibition, 0PM's General Counsel, in a 1988 opinion issued 
in response to an 0PM Regional Director's request, questioned 
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whether agencies may use appropriated funds to pay for 
employee "memberships" in fitness centers. 

In the past, we have not objected to certain expenditures just 
because they were labeled as fcpniBerships in associations. 
See, e.g., 19 Comp. Gen. 937^1940) (payment of "membership 
assessments" to secure accessi to a law library "association"); 
B-21,ii<jan. 5, 1939 (expenditure for "membership" in an 
electric cooperative). In these cases, we recognized that, 
regardless of the form of the expenditure, the government was 
actually paying a service or use charge in furtherance of 
authorized agency activities. See 19 Comp. Gen. 937,X939 
(1940). 

Similarly, here, the Center is not using appropriated funds 
to pay dues or fees for membership in a society or 
association. It is purchasing access for its employees to a 
private fitness center's exercise facilities as part A^ an 
agency fitness program authorized by 5 U.S.C. § 7901.^As 
such, we do not view the expenditure in question as^the type 
Congress intended to prohibit under 5 U.S.C. § 5946v^/ 

Accordingly, we would not object to the Center's use of ^ 
appropriated funds, under the authority in 5 U.S.C. § 7901^o 
establish health fitness programs "by contract or otherwise," 
to provide its employees access to private health and fitness 
exercise facilities as part of a health service program. 

In conclusion, we would like to note our agreement with the 
observations of the General Counsel, 0PM, contained in his 
1988 opinion that the "purchase of fitness club memberships 
for the use of employees on a continuing basis should be 
undertaken only where all other resources have been considered 
and rejected, and where employee use of the program will be 
carefully monitored as part of a bona fide preventive program 
relating to health." 

Comptroller General 
of the United States 

\ J Of course, 5 U.S.C. § 5946'^oes not prohibit a federal 
agency from joining a society or association in its own name, 
where, such^as would be the case here by virtue of 5 U.S.C. 
§ 790i7^ B\yCti membership is otherwise authorized. See 61 Cbmp. 
Gen. 542VV1982). 
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