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FILE: B-~191287 DATE: June 19, 1978

MATTER OF: -=- Promotion and.i'ransfer

of Prevailing Rate Employee
DIGEST:), Pcrevailing rate emplcyee claims retroactive
compensation since pay rate in new wage area
after promotion and transfer was basea upon
: pay rate in old wage area. While Civil
- Service Commission (CSC) instructions on pay
' administration are inconsisten. as to which
J wage areas are compared, they are not contrary
to law or outside the scope of CSC's authority.
Clain is denied.

2. Prevailing rate employee clazms higher pay
rate upon promotion and :transfer tc higher
wage ar2a based upoern alleged entitlement to
retain step increase no matter where Le is
employed. Clzim is denied since there is
no vested right to retain step increases
when an employee is transferred or promoted.

| This action i{s_in response to the claim filed by
- » an employee_of the Department of
the Naﬂy, for rbtroact1Vg pay in cofinection with his
pﬂomotxon and thaasfer to a wage ar=a with a higher wage
schedule.‘The Chairman of the Civil Service Commission
; (CsC) has prov1ded our Office with a report on this
! pay-setting actio: -and has reguested that we review the
| CSC's instructions on reassignments and promotions between
different wage areas to determine whether these instructions
are in compliance with Public Law 92-392 and decisions of
our Office.

.The record before vs indicates that on March 17, 1975,
was promoted from Machinist (Marine) General

.Foreéman, wS-13, step 5, at the, Norfolk Naval Shipyard,

Norfolk virainia, to a different position with the same

title, WS-IQ. step 2, at the 0.S. Naval Ship Repair Facility,

Subic. Bay, Philiopines, sought clarification

from the Department of the Navy concerning his placement

at sters 2 of level 14 after comparing the relative wage

rates for Norfolk and Subic Bay as set forth below:
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Nor folk Subic Bay
WS 13/5 $8.60 per hour $9.61 per hour
WS 14/2 8.16 9.02
WS 14/5 . 9.14 10.10

argued that his new pay level was incorrectly cget
since his new pay rate at WS-14, step Z ($2.02 per hour) was
$0.59 per hour less than he would have received if he had
transferred laterally to WS-13, step 5 at Subic Bay ($9.6) per
hour). He argued further that an employee should retain his
step level within his grade no matter where he works or what
pay scale applies. concludes that he should have
been promoted at Norfolk and tlen transferred to Subic Bay or
that he should have been transferred to Subic Bay and then
prometed, with either action resulting in his pay level being
set at WS-l4, step 5.

.~ The Department of .the Navy 1esponded that under *he
applicable promotion rules the Navy would ook only tr tne
employee's grade and heurly rate of pay, ﬂo» his step level,
and that when he was promoted was entitled
to at least $8.91 per hour which was achi€ved by placing kim
at step 2 of grade WS-14, $9.02 per hour. The Watvy ‘also
indicated that application of the highest previous rate rule
wvas discreticnary and that did not have any
entitlement to a transfer at the same step of his grade.

CIVIL SFRVICE COMMISSION REPORT

sought further clarification on this guestion
from the CSC while at the same time-he filed a ¢laim with our
Claims Division. The report from the CSC, dated December 12,
1977, refers to CSC instructions regarding pay ‘admninistration
for prevailing rate employees which are contained in Federal
Personnel Manhual (FPM) Supplement 532-1, as-amended by
Instruction 11, !issued June 30, 1975. The CSC disaqreeg with
coiiténtion that these 1975 amendments affect the
outcome in this case, but we need not consider the effect of
the 1975 amendments on
subseauent to promotion and transfer.

The CSC report refers to the applicable rule govern-
ing promotions of prevailing rate employees in effect
at the time of the promotion as set forth in FPM

claim since they were issued
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Supp. 532-1, subchapter $8-3, which provided, in pertinenc part
as follown:

*d, Promction. Ulpon promotion ar employee i=
entxtIea to he paid at the lowest scheduled
rate of the grade which exieeds his existing
rate of pay by no less than one step-rate:.,
increment of the grade from which he is
ptomoted LA

Existing rate of pay was defined ir subchapter $8--2a, as fcllows:

. "(4) Existing rate of pay means the scheduled rate
- of pay or retained rate of pay received immediately
"before the effective datc of a transfer, promotion,

change to lower grade, within-grade increase, or
revision of a wage schedule.”

The CSC states that when -an employee ‘changes wage areas at
the time of promotion, the exlstxng rate of pay is the rate
of pay the employee was ‘varning before promotion in the 01l4d
wage area and the one~step increment is measured in the old
wage area. Thus, the CSC concludes that rate cf
pay was properly set at step 2 of grade WS-~14 at Subic Bay.

“The CSC letter continues by stating that once the employee's
profotion entitlement is determined, it is necessary to determine
whether he received an ecuivalent increase for the purposes of
a within- qrade increase., The CSC letter refers to the definition
of an eqguivaleni. increase as set forth in FPM Suop. 532-1,
subchapter S$8-Se(l), which provided, in pertinent part, as
rollows:

"k i * an incredse or xnrreasa_ in an
employee's scheduled rate of pay ecqual to
or greater than the amcunt of the within-
grade increase for the grade in which the
employee is serving."

However, unde:v the CSC's instructions, certain increases in
pay were not counted as eguivalent increases such as:

R
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*A transfer or reassiqrinent in the same
grade and step rate to another local wage area
which has a higher wage schedule. If the employee
is transferred to a higher grade, determination

of whether (there) is an equivalent incrcase

will be made in the sume manner as if the employee
had been transferred at the same grade and step
rate and then prumoted to the higher grade.”

FPM Supp. 532-1, subchaptar S8-~5f(1l).

The CSC letter points out that by comparing the rate in the new
wage area (Subic Bay) for the grade and step from which promoted

(WS-13, step 5) and the ratec for the grade and step to which
promoted (WS-14 step 2), did not receive an
eguivalent increuse at the time of his promotion. Sifce -
.had served the requisite waiting period since his
last equivalent increase, he was entitled to advancement to
grade wWs-14, step 3, effective on the date of his promotion.

The CSC letter then turned to the question of
entitiement under the highest previous rate rule which was set

. forth in FPM Supp. 532-1, subchapter S8-3c¢c, in pertinent part,

as follows:

“Subject to S8-3d, and to pay retention provisions
in subchapter 89, wh-n an employee is reemployed,
transferred, reassign ‘3, promoted, or changed to -
a lower grade, an agency may pay him at any rate
of his grade which does not exceed his highest
previous rate; however, if his highest previous
rate falls between two rates of his arade, the
agency may pay him at the hicher rate * * *_n

In computing the highest previous rate, the CSC instructions
in subchapter S8-3e(5}) provided the following guidance:

*If the hi-hest previous rate was earned in a
wage job it is the current rate of the grade and
sten-rate of the former job on the same type of
wage Schedule in the wage area in which the
employee is being employed, or the actual earned
rate, whichever is higher.* * #*¢
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The C5C letter states that under the above-cited instructions

highest previous r\te would be considered grade
WS-13, step 5, at Subic Bay ($9.61 per ‘hour) and that upon
promotion to grade WS-14 hs: could‘have been placed at step 4
at Subic Bay since it would have ‘>rovided a greater benefit
than that provide” under the promdtxon rale, In addition,
the CSC letter po;nts ou that plncement in step 4 would not
have constituted 'an equitvalent inc.ease, and, in view of

prior creditable service, he could have been
placed in step 5 of orade WS-14. However, since use of the
highest previous rate under such circumstances is discretionary
with the emploving agency, the CSC concludes that the Navy was
not reguired to set his pay at step 5 of .grade WS-14.

The CSC letter disputes contention that
he was, in essence. entitled to two separate actions, a
promotion and a reassignment to a new wage area at the same
step and grade. The;CSC argues that had a zingle
entitlement to reasqﬂgnment to a new wage area at a higher
grade ‘and that he -could. not .nave been transcferred to a non-
existent WS-13 position at Subic Bay nor promoted to a non-
existent WS-14 position at Norfolk. The letter continues by
disputing contention that an employee is entitled
to- retain the same step in~his grade if he is transferred or
reassigned at the same grade to a new wage area. The CSC argues
that if an employee is deemed to be entitled to retain his step
in-his grade so lonq as he is cont1nuously employeéd in that grade,
then ‘the discretion qranted to the agencies under the highest
previoas rate rule would be contrary to law. 1In addition, the
CSC concedes that the Federal Wagqe %ystem promotlon rule would

hlqher wage area océurs such as in the present cate. The CSC
argues, however, that an employee's entitlement to a step level
in his qlade continues only so long as the employee remains in
same position without a break in service, and the CSC cites a
decision of our Office, 21 Comp. Cen. 791 (1942) in support

of that proposition.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS
With the enactment of Public Law 92-392, approved August 19,

1872, 86 Stat. 564, the mechanism for pay adjustments for
prevailing rate employees has changed from an administrative
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system which was larqgely discretionary vith the executive branch
to a stztutory system under the Federal Wage System. Under the
provisions of 5 U.S5.C. § 5343(c)(5) (1976), the CSC is directed
to prescribr: rules guverning the administration of pay for
individual ‘employees on appoinumeﬂt, transfar, promotion,
demotion, and other changes in employment status. We note that
for the most part the CSC rules governing pay administration

for prevailing 1ate employees (for example, promotiens) have
remained basically unchanged since their initial implementation
in 1968 under the Coordinated Federal Vage System. In ad@ition,
we would point out that the legislative hlstory of Pub. .. 92-392
indicates a congressional intent to continue the established

practices and policies relatirg to Federal blue collar employees

which had previously been adopted administratively, except
where Congress exoressly indicated that changes were to be
made. See S. Rep, No. 92-791, 924 Coing,., 248 Sess. 2 (1972);
H.R. Rep. No. 92-339, 924 Cong., 1lst Seiss. 6 {1971). Sce also
B-140583, December 10, 1975,

At the.outset, we must state our disagréément with fhe
CSC in its characterization of the action involving

-as a reassignment to a niew vage area at a higher grade. Such

a characterization is inconsistent with the CSC's detfinitions of

-promotion and reassignment as set forth in FPM Supp. 532-1,

subchapter 58-2a({7) and (9) and the Navy's stated intention as
evidenced by the personnel action. we believe

received a promotion which also involved a change of dquty
gstation to a new wage area, and the gquestion to be decided

is at what step is to be placed in grade 14 upon
his promotion to a higher-wage area.

We must point out that on their face the CSC instructions
for prevailing rate employees concerning equivalent increases
and highest previous rate are inconsistent with the rule
concerning promotions. As set forth above, the CSC .
instructions concerning equjvalent ircreases and highest
previous rate make the comnarison of rates based on the new
wage area while the rule on promotxons compares the rate in the
old wage area with the rates in the new wage area. Bowever,
while the CSC instructions mav be Inconsistent with regard to
which wage area will he the basis for comparing rates, we
cannot conclude that these instructions are inconsistent with
applicable provisions of law or outsifie the authority vested
in the CSC for issuance of rules necessary to carry out the lay.
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As noted above, the statute orovision requires the ¢SC
to(fssue zules governing the administration of pay upon .tiie
pcomotion of prevailinq rate employeves., 5 U.S.C. § 5343(c)(4)

-(1976). Congress, in enacting Pub. L. 92~392, set forth no

specific guidance or entitlement tor erployees upon promotion,
which is in contrast to Congress' treatment of reductions

in rates of pay. As provided in 5 U.3.C. § 5345 (197€), an
employee who is reassigned to a lower wage area may, under
certain circumstances, retain his rate of pay for up to 2 years
from the date of reassignment. In the absence of such a
specific statutory entitlement, we cannot say as a matter of
law that the CSC is in error in implementing a promotion rule
whicli compares wage rates between two wage &reas and effects
the result produced in case.

Furthermore, w2 cannot aaree with contention
that an employee is entitled to retain his step in his grade
no matter where or in what position he is employed. As
we stated in 21 Comp. Gen. 791, supra, with regard to step
increaces for General Schedule empgoyees, there is no vested
right to retain a step inciease acquired in one permanent
position after the employee is transferred, promoted, or
reduced in grade to ancther permanent position with separate
dutiee and resnonsibilities whether in the same or different
grade. The authority for wlthln—qrade or step increases
for prevailing rate emnloyees is contained in 5 U.S.C.

S 5343(9), and this prov351on appears to parallel the statutory
provision gqoverning w1thin-q1ade increases for General

8chedule employees. We are unable to find any provieion

in Pub, L. 92-~392 or any ‘indication in its legislative history
that prevailing rate employees are entitled to retain their
step increases upon prombtion, transfer, or other position
change. We agree with the CSC that if an employee was

entitled to retain his step increase, then the aguncy would
have no discretion under the highest previcus rate rule

in setting pay rates at less than the acouired step level,

Accordingly, we conclude that the CSC's instructifns are not

inconsistent with the provisions of Pub. L. 92-392 or Jsur
decisions and that claim may not be allowed.

v
Acting Comptlolle' General
of the Unitel States
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