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MATTR O: Wila E. Addis Tmporary Quarters Allowance

DIGEST: CiVilian eMployeO of U.S. Customs Service
Vas transferred from San Diego, Califoraia,
to downtown Los Angeles, California, a
designated high rate geographical area,
and he occupied temporary quarters in
Los Angeles. He is entitled to reimburse.
ment at the maximum statutory per diem
rate of $35 as prescribed by paragraph
2-5.4c of the Federal Travel Regulations
and section 5702(a) of title 5, United
States Code. He is not entitled to the
daily rate of $37 designated for temporary
duty travel in Los Angeles, and the $33
per diem rate established by regulation
is not applicable.

This action is in response to a request dated January 30, 1976,
from Hr. Peter F. Gonzalez, Director# Financial ?ianagement Division,
United States Customs Services for our advance decision concerning
payment of a voucher submitted by Mr. William E. Addis, Jr.,
Operations Officer, U.S. Customs Service, in which Mr. Addis iL
claiming a temporary quarters allowance for the period December 14,
1973, through January 12, 1976.

The record discloses that Mr. Addis was transferred fxrot the
U.S. Customs District Office in San Diego, California, to the
Regional Office of the Customs Service located in downtown
Los Angeles, California. The claimant was author'zed travel and
transportation and relocation allowances including temporary
quarters as outlined in the Federal Travel Regulations (FTR) (rPMR
101-7) (May 1, 1973) as amended by Temporary Regulation A-ll,
effective May 19, 1975. In his letter Mr. Gonzalez points out
that the MI establishes a maximuna per diem rate of $33 per day
for travel performed within the conterminous United States, except
for designated high rate geographical areas where actual expense
rates are authorized, whereas a statutory per diem rate of not to
exceed $35 per day is established by 5 U.S.C. § 5702, as saended.
However, Mr. Addi is making his claim for temporary quarters
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allowance at $37 a day, the rate established lI ths M for
tos Ageles as a designatd high rat geogapcal ear.

The following questions mm submitteds

"1. 1l the temorary quarters allosce
to be based on the $33.00 or the
$35.00 rate?

"2. Is the $37.00 Los Angeles dsignated
rate applicable in relocation

Paragraph 2-5.4c of the FM provides for payment of daily
per diem rate at various percentage levels of the .amum sta
tory per diem rate for the locality in which the teoporary quar-
ters &re located.

Section 5702(a) of Public Law 94-22, 89 Stat. 85 M" 19,
1975, in revising title 5, United States Code5 provides, in perti-
nent parts that under regulations prescribed under section 5707 of
title 5, a Federal employee is entitled to a per diim allowance at
a rate not to exceed $35 for travel inside the contiuetal Unite
States. Therefore, the current maximw statutory per tden rate iL
$35. Thus, even though paragraph 1-7.2a of the M provides tbat
the per dien allowance for official travel within the contegminous

ited States shall not exceed a maxim= daily rate of $33, the
applicable rate for the temporary quartrs allowance La the $35
M8aximu rate specified in the statute.

The prescribed maxcism daily rate for temporary duty in
Los Anmelesp California# as a designated high rate geographical
area is 437. Paragraph 1-8.1b of the proposed emedents to the
TIR contained in the Federal Register, Volumze 41, page 20713,

Ma 20, 1976, provides as followsz

"b. Term rr vuitY hir. hirIh rate
SeoraZnhica1 areas. Actual subsistence
expense reixburnent shall be authorized
or approved for travel whenever a tecpo"

- rary duty assignment is within a location
desitnated as a hil- rate geographical
area in 1-8.6, except as provided in
(1) through (3)* below.
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- kaet The pVoVisi~ns of 1-4ldb
pertaining to rcimburssat under the
high rate geographical area concept ar*
not applicable to travel allowances in
COwnection with a pe=anent change of
station, including travel to seek resi-
dence quarterl, or to other relocation
&llowacces authorized under chapter 2
of this regulation, including subais-
tence Xille octupying temporary
quarters.'

Thus, Mr. Adis is entitled to the maxi=w statutory per dLa
late of $35 in accordance with paragraph 2-5.4;: of the FTR and
section 5702(a) of title 5, United States Code. Since he ws
involved in a permnent cango of station rather than in tewporar
duty travel, paragraph 1-8.1b of tho FM precludes relmbursawet
under the high rate geographical aea cnept at the $37 daily
rAte jor Los Angeles, Califoznia.

Hence the reply to qestions No. I is that the temporary
quarters allovane to be paid ffr. Addis is to be based on the
gaxim= statutory per diuh rate of $35. The reply to Cuation
ao, 2 is in the negative. The vowher submitted by the clmant
ay be paid in aewrdance with the foregoing. if otherwise proper.
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