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DIGEST 
 
Where an agency is issuing a requirements contract, the agency may properly 
expect the vendor to incur start-up costs before a task order is issued even though 
the requirements contract does not include a guaranteed minimum. 
DECISION 
 
JRS Staffing Services, of Lawrenceville, Georgia, protests the terms of request for 
quotations (RFQ) No. P05151300011, issued by the Department of Justice, Bureau 
of Prisons, for educational services for inmates at the federal correctional institute 
and federal prison camp in Texarkana, Texas. 
  
We deny the protest. 
  
The RFQ contemplates the award of an indefinite-delivery requirements contract for 
educational services, with a base year and four option years, under which the 
agency will order services through the issuance of task orders.  The RFQ requires 
the vendor to provide five categories of instructors (Spanish GED instructor, 
parenting instructor, testing services coordinator, library technician, and lab 
monitor), and includes an estimate of the number of hours that each instructor will 
be needed.  RFQ at 7.  For each category of instructor, vendors are to quote a fixed 
price per hour (session), which is to include all costs associated with providing the 
instructor.  Id. at 5.   
 
The solicitation provides that each instructor will be required to obtain a security 
clearance.  RFQ at 9.  As amended, the solicitation further provides that 
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 [t]he date of award will be approximately 60 days prior to the Effective 
Date of Award.  The successor contractor will have 30 days from the 
date of award to provide the required documentation to initiate security 
clearances.  A Task Order should be issued by the institution on the 
Effective Date of Award.  The successor contractor will be required to 
begin performance within five (5) days of the issuing of the Task Order 
or within five (5) days of notification of the completion of the 
background checks, whichever is later. 

RFQ, amend. 0001. 
 
START OF PERFORMANCE 
 
The protester asserts that the agency is improperly requiring performance to begin 
before a task order has been issued.  Specifically, the protester points out that the  
vendor must recruit and hire personnel, and submit documentation for security 
clearances, before a task order is issued.  The protester further notes in this regard 
that it will not recover the costs of these steps if no task order is issued.            
 
We find no basis to question the solicitation in this regard.  An agency may issue a 
requirements contract when it anticipates recurring requirements but cannot 
predetermine the precise quantity of services needed during a definite period.  
Jewett-Cameron Lumber Corp.; et al., B-229582 et al., Mar. 15, 1988, 88-1 CPD 
¶ 265; Federal Acquisition Regulation (FAR) § 16.503(b).  Where a requirements 
contract is contemplated, it is not improper for an agency to expect a vendor to incur 
start-up costs in advance of a task order being issued under the requirements 
contract.  See Special Operations Group, Inc., B-256312, June 6, 1994, 94-1 CPD 
¶ 350 at 2-3.  
 
As noted by the protester, the solicitation cautions that if the agency’s requirements 
are less than the estimated quantities, that fact will not furnish the basis for an 
equitable adjustment; according to the solicitation, the quantities specified in the 
solicitation schedule are estimates only and are not purchased by issuance of the 
contract.  RFQ at 11.  However, the absence of a minimum under the contemplated 
requirements contract here does not furnish a basis to object to the challenged 
solicitation requirements; it is not improper that a vendor may need to incur start-up 
costs on a requirements contract without a guaranteed minimum.  Special 
Operations Group, Inc., supra.  While there is a risk that JRS may incur costs but no 
task order will be issued, the imposition of risk on a vendor does not make a 
solicitation inappropriate or improper.  It is within the discretion of an agency to offer 
for competition a solicitation that imposes maximum risks upon the vendor and 
minimum burdens on the agency.  TN-KY Contractors, B-291997.2, May 5, 2003, 
2003 CPD ¶ 91 at 3.  Firms must use their professional expertise and business 
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judgment in anticipating a variety of influences affecting performance costs.  See 
Sea-Land Serv., Inc., B-278404.2, Feb. 9, 1998, 98-1 CPD ¶ 47 at 11.  
 
FUNDING ISSUES 
 
The protester asserts that the agency is violating the Antideficiency Act because it is 
requiring the contractor to commence performance prior to placing an order under 
the contract and obligating funds for that order.  In the alternative, the protester 
argues that the agency is contemplating accepting voluntary services, which is also 
an Antideficiency Act violation. 
 
These arguments have no merit.  First, with respect to the obligation of funds, the 
Antideficiency Act provides that an officer or employee of the United States may not 
“make or authorize an expenditure or obligation exceeding an amount available in 
an appropriation or fund for the expenditure or obligation [or] involve [the] 
government in a contract or obligation for the payment of money before an 
appropriation is made unless authorized by law.”  31 U.S.C. § 1341(a) (2012); see 
e.g., Antideficiency Act--Applicability to Statutory Prohibitions on the Use of 
Appropriations, B-317450, Mar. 23, 2009.  Here, in contrast, the protester does not 
allege that the agency obligated or expended funds in advance or in excess of 
available appropriations.  Indeed, the essence of JRS’s prior argument was that 
JRS would be required to undertake preparations to perform even though there was 
no contract minimum and the agency was not obligated to issue an order or 
otherwise reimburse JRS for the costs of preparation.  Since the protester’s 
allegations do not demonstrate that the agency is making an award in excess of an 
available appropriation, they provide no basis to question the agency’s actions.  
 
Second, with respect to the acceptance of voluntary services, the Antideficiency Act 
provides that an officer or employee of the United States may not “accept voluntary 
services . . . or employ personal services exceeding that authorized by law except 
for emergencies involving the safety of human life or the protection of property.”  
31 U.S.C. § 1342.  This prohibition “contemplates service furnished on the initiative 
of the party rendering the same without request from, or agreement with, the United 
States.”  7 Comp. Gen. 810, 811 (1928).  Where, as here, however, services are 
furnished pursuant to a formal contract, they are not voluntary within the meaning of 
the Antideficiency Act.  Id.; General Services Administration; Real Estate Brokers’ 
Commissions, B-291947, Aug. 15, 2003.  Accordingly, the services performed by 
the vendor who is awarded the contract do not qualify as “voluntary services” under 
the Antideficiency Act since the obligation to perform those services arises pursuant 
to contract. 
 
The protest is denied. 
 
Susan A. Poling 
General Counsel 


	Decision

