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DIGEST 
 
An agency may use unrestricted gift funds held in a trust fund for personal 
expenses, such as food, if the agency can demonstrate that the expenses are 
incident to the purposes of the trust.  Here, the U.S. Merchant Marine Academy’s 
(Academy) unrestricted gift funds held in a trust fund are available for any activities 
that further the Academy’s mission, including a summit of both federal and 
nonfederal participants to help the Academy develop a five-year strategic plan.  We 
conclude that the Academy’s unrestricted gift funds are available to purchase 
working lunches for attendees, so long as the lunches will facilitate participation and 
efficiency.  
 
DECISION 
 
Pursuant to 31 U.S.C. § 3529, the Director of Acquisition at the Maritime 
Administration (MARAD), United States Department of Transportation (DOT), 
requested a decision regarding whether unrestricted gift funds may be used to 
purchase working lunches for federal government employees attending a summit 
sponsored by the Merchant Marine Academy (Academy), a MARAD component.  
E-mail from Director of Acquisition, MARAD, to GAO Official, GAO, Subject: 
Advance Decision - Strategic Planning (Mar. 1, 2018) (Request Letter).  We 
conclude that the Academy may use its unrestricted gift funds to purchase working 
lunches for federal employees attending the Academy-sponsored summit.1   
 
In accordance with our regular practice, we contacted DOT for additional factual 
information and its legal views on this matter. GAO, Procedures and Practices for 
Legal Decisions and Opinions, GAO-06-1064SP (Washington, D.C.: Sept. 2006), 
                                            
1 Following submission of this decision request, the Academy held the summit and 
used its unrestricted gift funds to purchase working lunches for federal government 
employees.     
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available at https://www.gao.gov/products/GAO-06-1064SP; Letter from Assistant 
General Counsel, GAO, to General Counsel, DOT (Dec. 18, 2019).  DOT responded 
with factual information and its legal views.  Letter from General Counsel, DOT, to 
Assistant General Counsel, GAO (Feb. 14, 2020) (Response Letter). 
 
BACKGROUND 
  
The Merchant Marine Academy (Academy) is an institution of higher education that 
provides instruction to prepare individuals for service in the merchant marine of the 
United States, conducts research with respect to maritime-related matters, and 
provides other appropriate academic support, assistance, and training, as 
authorized.  46 U.S.C. § 51301(a).   
 
In March of 2018, the Academy planned to host an off-site strategic planning summit 
to determine the weaknesses, strengths, and future goals of the institution, and to 
gain stakeholder and expert input as the Academy developed its Five-Year Strategic 
Plan.  MARAD, Office of Chief Counsel, Use of Funds to Pay for Expenses of 
Non-Government Personnel at USMMA Conference (Jan. 26, 2018), at 1 (MARAD 
Legal Memorandum); Response Letter, Enclosure 1, at 2.  At the summit, the 
Academy planned to seek input from attendees to:  “(1) learn from the organization’s 
strengths, (2) disrupt habitual ways of thinking, (3) explore new directions and 
opportunities, (4) generate specific strategies for action, and (5) implement the 
strategy and make it work.”  MARAD Legal Memorandum, at 2.  Additionally, the 
Academy planned to use unrestricted gift funds to pay for working lunches for the 
summit’s participants, including federal government employees.  Id., at 3.   
  
After submitting the decision request, the Academy held the summit on March 12-13, 
2018, in commercial event space located in Great Neck, New York, with 164 
participants in attendance.2  Response Letter, Enclosure 1, at 1.  Academy officials 
used $13,640 in unrestricted gift funds to provide lunch to all attendees on both days 
of the summit because they determined the schedule did not provide sufficient time 
to leave the venue and were concerned that uncompensated participants might not 
return for the afternoon sessions if an off-site lunch break was scheduled.  
Id., at 2-3.   
 
  

                                            
2 The conference was not held on the Academy’s campus because officials 
determined that the large number of attendees would disrupt the schedules of 
cadets.  Response Letter, Encl. 1, at 1.  The 164 conference attendees consisted of 
97 government employees and 67 nongovernment participants.  Id., at 1–2.   

https://www.gao.gov/products/GAO-06-1064SP
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DISCUSSION 
 
At issue here is whether the Academy may use unrestricted gift funds to purchase 
food for federal government employees3 who attend a strategic planning summit 
hosted by the Academy.   
 
Gifts or donations are gratuitous conveyances or transfers of ownership in property 
without any consideration.4  B-274855, Jan. 23, 1997.  Where Congress makes 
donated or gifted funds available to an agency pursuant to specific statutory 
authority, such funds are considered appropriated.  Id.  In general, agencies may not 
use appropriated funds to furnish meals or refreshments to employees within their 
official duty stations.  B-247563, Dec. 11, 1996.  This is because such expenses are 
considered personal in nature and government employees are expected to bear 
them from their own salaries.  72 Comp. Gen. 178 (1993).   
 
However, we have explained that where federal officers are authorized to use 
private donations that are held in a trust fund to carry out certain activities, we have 
been willing to rely on the discretion of agency officials to determine whether such 
expenditures are in furtherance of official purposes and funds may be used for a 
government employee’s personal expenses.  B-195492 L/M, Mar. 18, 1980.  This 
does not mean that federal officers may always use moneys held in trust for 
personal expenses.  Id.  Rather, agency officials must justify how the proposed 
expenditures are incident to the authorized purposes of the trust fund.  Id.   
 
Here, the Maritime Administrator is authorized to accept and use conditional or 
unconditional gifts of money or property for the benefit of the Academy.  46 U.S.C. 
§ 51315(a).  Unconditional gifts of money must be deposited into the Academy Gift 
Fund—a trust fund, and such amounts, unless specified by the terms of the gift, may 
be used by the Administrator “for appropriated or non-appropriated purposes at the 
Academy.”  46 U.S.C. § 51315(b); MARAD Legal Memorandum, at 3.   
 
The Academy asserts that unrestricted gift funds held in the Academy Gift Fund may 
be used to purchase working lunches for federal government employees 
participating in the summit based on “GAO opinions holding that agencies may use 
gift funds to purchase food for an agency-sponsored event when doing so carries 
out an authorized agency function.”  Response Letter, at 2, citing 46 Comp. Gen. 

                                            
3 MARAD limited its request for a decision to the availability of gift funds to purchase 
working lunches for federal government employees who attended the conference.  
Request Letter, at 1.   
4 The essential elements of a gift are donative intent, delivery, and acceptance.  
B-274855, Jan. 23, 1997.  All that is required to make a gift to a federal entity is a 
letter to the appropriate agency head transmitting the funds for the stated purpose.  
Id. 
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379 (1966).  Additionally, the Academy reasons the unrestricted gift funds are 
available to purchase working lunches because providing lunch will allow the summit 
to be conducted in an efficient manner and ensure all attendees’ continued 
participation in the summit.5  Response Letter, at 2.  We agree with the Academy’s 
rationale. 
 
The Maritime Administrator is authorized to use money deposited in the Academy 
Gift Fund “for appropriated or non-appropriated purposes at the Academy,” unless 
otherwise specified by the terms of the gift.  46 U.S.C. § 51315(b).  As such, any gift 
funds deposited in the Fund, that are donated without terms and conditions, are 
available to carry out any activities that further the statutory mission of the Academy 
regardless of whether the Academy’s regular appropriated funds are available for 
such activities. 
 
Here, the Academy notes that the gift funds that will be used by the Academy for 
summit expenses, including the provision of lunch, were donated without any terms 
or conditions.  Response Letter, Enclosure 1, at 2.  As a result, the gift funds that the 
Academy plans to use to provide lunch are broadly available for any activities that 
further the Academy’s mission. 
 
The statutory mission of the Academy is to prepare individuals for service in the 
merchant marine of the United States, to conduct research with respect to 
maritime-related matters, and to provide other appropriate academic support, 
assistance, and training.  46 U.S.C. § 51301(a).  The Academy states that the goal 
of the summit is to solicit stakeholder and expert input in order to allow the Academy 
to develop its Five-Year Strategic Plan.  Response Letter, Enclosure 1, at 2.  The 
development of the Strategic Plan will require the Academy to review its 
weaknesses, strengths, and future goals, which the Academy believes will enable 
leadership to provide appropriate academic support to the institution.  Response 
Letter, at 2.  The Academy also explains that “[p]roviding lunches to the attendees 
[is] necessary to conduct the conference in an efficient manner and ensure 
continued participation of all attendees.”  Response Letter, Enclosure, at 3.   The 
                                            
5 Conversely, the Department of Transportation believes the Academy may not use 
gift funds to purchase working lunches for the summit because 31 U.S.C. § 1345 
prohibits the use of appropriated funds to pay for subsistence expenses at meetings.  
Response Letter, at 3.  We disagree with DOT’s overall conclusion that 31 U.S.C. 
§ 1345 applies to the facts here.  We have consistently found that the scope of 
31 U.S.C. § 1345 is limited, and that it addresses only those conventions or other 
forms of assemblages or gatherings that private organizations seek to hold at 
government expense.  B-300826, Mar. 3, 2005; See 72 Comp. Gen. 229, 231 (1993) 
(effectively overruling prior GAO decisions that applied 31 U.S.C. § 1345 to 
meetings and conferences other than assemblages and gatherings that private 
organizations sought to hold at government expense).  The record here does not 
suggest that any private organization seeks to hold the summit at government 
expense.   
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provision of lunch to summit attendees will ensure continued participation in a 
summit that will allow the Academy to develop its Strategic Plan, thereby allowing 
Academy leadership to provide appropriate academic support to the institution.   
Therefore, we agree with the Academy that its gift funds are available to purchase 
working lunches for federal government employees attending the summit.  
 
CONCLUSION 
 
The Academy may use its unrestricted gift funds to purchase working lunches for 
federal government employees attending a summit sponsored by the Academy 
because such funds are available for any activities that further the Academy’s 
mission and the provision of food for these employees will allow the Academy to 
develop its Five-Year Strategic Plan.  The determination of whether an agency may 
use unrestricted gift funds for personal expenses, such as food, because those 
expenses are in furtherance of official purposes must be made on a case by case 
basis. 
 

 
 
 
Thomas H. Armstrong 
General Counsel 
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