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DIGEST 
 
Absent specific statutory authority, appropriated funds generally are not available for 
the personal expenses of an employee.  However, an agency may use appropriated 
funds for an expenditure that is ordinarily understood to be personal in nature where 
such expenditure primarily benefits the government.  A Bureau of Ocean Energy 
Management (BOEM), U.S. Department of the Interior (Interior), employee’s travel to 
a BOEM office in Sterling, Virginia, to perform official duties of his position does not 
constitute a personal commuting expense because such travel primarily benefits 
Interior.  As such, Interior may reimburse the employee’s local travel expenses so 
long as it does so consistent with its local travel policy. 
 
DECISION 
 
This responds to a request for our decision regarding the availability of the U.S. 
Department of the Interior’s (Interior) appropriations for certain transportation 
expenses.  Letter from Finance Officer, Bureau of Safety and Environmental 
Enforcement (BSEE), Interior, to General Counsel, GAO (Sept. 20, 2017) (Request 
Letter).  Specifically, the requester asks whether Interior may use appropriated funds 
to reimburse a Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), Interior, employee 
for expenses the employee incurs when driving between his residence and a BOEM 
office in Sterling, Virginia, where he reports 1 day per week to provide oversight and 
management to his direct reports.  Additionally, the requester asks whether Interior 
must reduce the reimbursement by the employee’s regular commuting expenses 
between his residence and the Interior headquarters building if we conclude that the 
reimbursement is allowable. 
 
As explained below, we conclude that Interior may reimburse the BOEM employee 
for the increased costs of his local travel between his residence and the BOEM 
office, consistent with Interior’s local travel policy, because the employee’s travel to 
the second work site primarily benefits Interior.  Because Interior’s local travel policy 
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requires that Interior reduce the reimbursement by the employee’s usual commuting 
costs to the Interior headquarters building, it must do so if it reimburses the 
employee here.  
 
In accordance with our regular practice, we contacted Interior to seek factual 
information and its legal views on this matter.  GAO, Procedures and Practices for 
Legal Decisions and Opinions, GAO-06-1064SP (Washington, D.C.: Sept. 2006), 
available at www.gao.gov/products/GAO-06-1064SP; Letter from Assistant General 
Counsel, GAO, to then-Acting Solicitor, Interior (Nov. 7, 2018).  Interior responded 
with its explanation of the pertinent facts and its legal analysis.  Letter from 
Attorney-Advisor, Interior, to Staff Attorney, GAO (Dec. 6, 2018) (Response Letter).   
 
BACKGROUND 
 
The BOEM employee’s official duty station is the Interior headquarters building in 
Washington, D.C.  Response Letter, at 1.  However, the employee manages direct 
reports at both the Interior headquarters building and a BOEM office in Sterling, 
Virginia.  Id.; Request Letter, at 1.  One day per week, the employee drives directly 
from his residence to the BOEM office to conduct day-to-day operations and to 
provide oversight and management to his direct reports.  Response Letter, at 1, 2.   
 
DISCUSSION 
 
At issue here is whether Interior may reimburse the BOEM employee for the 
expenses he incurs when he travels between his residence and the BOEM office. 
 
Under the purpose statute, appropriated funds are available only for the purposes 
authorized by Congress. 31 U.S.C. § 1301(a).  Because each authorized expense 
need not be stated explicitly in an appropriation, application of the purpose statute 
requires a necessary expense analysis.  The necessary expense analysis involves a 
determination as to whether an expenditure bears a reasonable, logical relationship 
to the purpose of the appropriation.  See, e.g., B-303170, Apr. 22, 2005, at 3.   
 
In that regard, the general rule is that appropriated funds are not available for the 
personal expenses of an employee, such as commuting expenses, absent specific 
statutory authority.  E.g., B-330935.1-O.M., Oct. 18, 2019, at 4; B-305864, Jan. 5, 
2006, at 2; see Navy v. Federal Labor Relations Authority, 665 F.3d 1339, 1349 
(D.C. Cir. 2012).  However, an agency may use appropriated funds for an 
expenditure that is ordinarily understood to be personal in nature where such 
expenditure primarily benefits the government.  B-302993, June 25, 2004.  For 
example, an agency may use appropriated funds for local travel expenses an 
employee incurs while traveling for official agency business.  See B-318229, 
Dec. 22, 2009, at 5 (noting that an agency may reimburse an employee for local 
travel expenses).  However, any reimbursement for such expenses is subject to the 
employing agency’s local travel policy.  See B-270403, Sept. 11, 1996; Federal 
Travel Regulation (FTR); Transportation in Conjunction With Official Travel and 
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Relocation, 75 Fed. Reg. 24434, 24434 (May 5, 2010) (removing references to “local 
travel” in the FTR and noting that federal employees should adhere to their agency’s 
policies for reimbursement of such expenses). 
 
Here, we find that the employee’s travel between his residence and the BOEM office 
does not constitute a personal commuting expense because the employee’s travel to 
a location other than Interior headquarters is primarily for the benefit of Interior, 
rather than the employee.  Once per week, the employee travels to the BOEM office, 
rather than Interior headquarters, to conduct official managerial duties for the benefit 
of Interior, such as performing day-to-day operations and providing oversight and 
management to several direct reports who work at that location.  In addition, we 
have no information to suggest that the arrangement was designed for the 
employee’s convenience.  Cf. Request Letter, at 1 (noting that the employee must 
travel approximately 34 miles between his residence and the BOEM office).  
Because the employee travels to the BOEM office primarily for the benefit of the 
government, Interior may use its appropriations to reimburse the employee’s local 
travel expenses if it does so consistent with its local travel policy. 
 
Interior’s local travel policy defines local travel as “[t]ravel that is performed for 
official purposes in and around the duty point that does not entitle an employee to 
per diem or other subsistence allowances.”1  Interior, FTR Implementing 
Instructions, 347 DM 201-1, available at https://www.doi.gov/pfm/travel/347-DM-200 
(last visited Dec. 18, 2020) (Implementing Instructions).  The policy further provides 
that an employee who has approval to use a privately owned vehicle to travel to an 
alternate work site near the employee’s duty station “will be reimbursed the 
increased cost [the employee] incur[s], not to exceed the mileage allowance for the 
additional miles driven plus the increased tolls and parking fees incurred.”  Id., 
at 347 DM 201-5; Response Letter, at 2–3 (explaining that an employee may be 
reimbursed only for travel costs to an alternate work site that are in excess of the 
employee’s regular commute).  Because we have established that the BOEM 
employee performed travel for official purposes in and around Interior headquarters, 
the only remaining issue under Interior’s local travel policy is whether Interior 
approved the employee’s use of a privately owned vehicle to travel between his 
residence and the BOEM office.   
 
Interior did not confirm whether the employee received approval to use a privately 
owned vehicle.  If Interior does not approve the employee’s use of a privately owned 
vehicle, then its local travel policy does not provide an avenue for reimbursement.  
However, we note that the language of Interior’s local travel policy does not appear 
to preclude Interior from approving the employee’s use of a privately owned vehicle 

                                            
1 Interior does not consider the employee’s travel from the employee’s residence to 
the BOEM office to be temporary duty travel.  Response Letter, at 3. 
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after the travel has been performed.2  See Implementing Instructions, 347 DM 201-5.  
Thus, if Interior approves the employee’s use of a privately owned vehicle either 
before or after the travel has been performed, then it may reimburse the employee 
for his increased local travel expenses, consistent with Interior’s local travel policy.  
That is, when the employee travels to the BOEM office to perform official duties, 
Interior may reimburse the employee for the costs he incurs that are in excess of the 
costs of his usual commute to Interior headquarters. 
 
CONCLUSION 
 
Because the employee travels to the BOEM office in Sterling, Virginia to perform 
official duties that primarily benefit the agency, Interior may reimburse the employee 
for the costs of his local travel between his residence and the BOEM office if Interior 
does so consistent with its local travel policy. 
 
 
 
 
Thomas H. Armstrong 
General Counsel 

                                            
2 We note that requiring prior, written approval may provide notice to the employee 
of what expenses will be reimbursed, allow for a record of the employee’s 
instructions and entitlements, and assist with funds control.  B-192590, Dec. 14, 
1978; B-181431, Feb. 27, 1975. 
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