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Decision

Mattev of: Payment for Consulting Services for Child Care Facility

File: B-266158

Date: SeptErber 27, 1994

DIGEST

The Forest Service (FS) may use appropriated funds to pay a consultant for
services rendered to a FS-supported child caan center operated by a parent
organization on FS premises so long as the FS determines that the consulting
services were necessary to help maintain a viable child care facility.

DECISION -

A certifying officer for the United States Department of Agriculture asks whether he
may certify a voucher for consulting services obtained In connection with a child
care center operated on Forest Service (FS) premises at Payette National Forest in
McCall, Idaho,' For the reasons discussed below, we would not object to certifying
such voucher for payment so long as the FS determines that the consulting services
were needed to help maintain a viable child care center.

A parent organization is operating a child care facility on Forest Service premises
primarily for children of Forest Service employees. According to the Forest
Service, the center was having difficulties with Its program and the Forest Senrice
acquired the consulting services of an individual who owns and operates several
day care centers In Vancouver, Washington, to "help organize the day caret and to
Tact as a consultant on financing and organization of the FS child care facility." At
the completion of her work, the consultant submitted an invoice for $2,244.77, Of
that amount $118.77 was for lodging, and $526 was for airline tickets. The
remaining $1,600 consisted of per hour charges ($50 per hour) for services
rendered, XL, attending meetings, reviewing the Center's operations, and advising
the FS and the facility.

As a general matter, if an agency determines that the establishment of an employee
operated child care center is necessary for employee welfare, any expenses

'A certifying officer, under 31 U.S.C. § 3529(a)(2), may request a decision from the
Comptroller General on questions raised by vouchers presented to the certifying
officer for certification.



associated with the establishment of a day care center could be viewed as a
necessary expense of the agency's appropriation. B-39772-OM., July 30, 1976, In
1985, Congrest passed the Trible Amnendzneut, 40 U.S.C. § 490b, authorizing Federal
agencies to provide space and related services, such as utilities, without charge to
child care centers benefitting F'ederal employees, More recently, Congress enacted
legislation2 making agency appropriations available to cover "travel, transportation,
and subsistence expenses incurred [by 'any person') for training classes,
conferences, or other meetings in connection with the provision of [child care)
services." Pub, L. 102-393, § 604, 106 Stat. 1766 (1992).

The Forest Service concludes that its appropriations are available to support child
care centers. The Forest Service generally distinguishes "start-up/support costs",
that may be paid from appropriated Funds, from "operating costs", that may not be
paid from appropriated funds, Forest Service Manual, sections 6444,14a and ,14b,
effective October 18, 1991. The FS Manual defines "start-up/support costs' as those
'costs necessary to bring the child care facility into a state of readiness and to
provide basic support." id On the other hand, "operating costs' are defined as
those "costs necessary to run the child care faciity." IEL

Although the FS manual does not Identity consulting services specifically - a "start-
up/support cost", we think such services can reasonably fit within the general
definition of such costs, We would not object to an agency use of appropriated
funds to obtain consulting services to assess in the first instance the viability of
supporting or sponsoring a child care center in Its facilities, Similarly, we think an
agency's appropriation would be available to obtain consulting services to help
assess and/or maintain an existing center's viability. The FS presumably has
invested considerably in space and other services at the Payette Facility and the
acquisition of expert advice to help ensure the continuation of a viable facility, and
thereby protect that investment, appears reasonable.

The certifying officer for the Department suggests that 40 U.S.C. § 490b and section
604 of Public Law 102-393 specifically authorize the payment of the expenses in
question. While neither of those laws specifically addresses this type of expense,
section 604 of Public Law 1U2-393 authorizes the use of appropriated funds to pay
the travel expenses of Federal and non-Federal child care center employees to
attend training classes, conferences or other meetings Involving the provision of
child care services. Here, the Forest Service elected to bring the expertise on-site
rather than send the employees to obtain training, information and advice off-site.

'Section 1345, of title 31, United States Code, prohibits, except as specifically
provided by law, the use of appropriated funds for travel, transporation, and
subsistence expenses of meetings other than for federal officers and employees
carrying out official duties.
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Thus, the expenditure in question here is certainly consistent with the explicit
authority contained In section 604.

Accordingly, so long as the FS determines that the consulting services were
necessary to assess and maintain the continuing viability of the child care center,
we would not object to the certification of the voucher in question. We would
suggest that the FS updatce its manual to reflect the authority contained in
section 604 of Public Law i02-393 and this decision.

Comptrolle eneral
of the United States
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