United States
General Accounting Office
Washington, D.C. 20548

Office of the General Connsel

B-253298

September 2, 1993
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Further reference is made to your letter of April 14, 1993,
in which you appeal the settlement dated March 31, 1993,. '
issued by our Claims Group.' The Claims Group disallowed
your claim for reimbursement of the forfeiture of prepaid
dental treatment for your wife at your old duty station,n .
incident to your change of official station froms ¢ .
Indianapolis, Indiana, to Washington, D.C., in April 1991,
The Claims Group determined that you did not actually
forfeit the payments for her dental treatment since that
treatment was completed in Indlanapolis after your transfer.

You contend, however, that there was a forfeiture because a
dentist at your new,duty station would have had to_start the
treatment all buer /agaim“at a €ost of at least the amount
previouslk’?aid.ﬂqﬂou state that rather than begin the .
treatment over again with a new dentist in the Washington
area, your wife elected to return to Indianapolis to
complete the treatment. In doing so, she made several trips
from Washington, D.C., to Indianapolis where the dental
treatment for which you had paid was completed.
You have reviewed three prior decisions of this Office,
’ 3-185048' NOV. 1; 1976: i
¢+ B-197072, Aug. 4, 1980; and
§6 Comp. Gen. 53 (1976), and state that you saw nothing in
those decisions that dealt with the actual cost of
completing the uncompleted portion of the prepaid,
nonrefundable contract, nor a requirement that the process
must actually be completed. 1In the cited decisions, we
stated that determinations as to whether a forfeiture loss
has occurred should be based on the specific terms of the
contract involved, and that facters such as the cost of -
completing work or obtaining a replacement at the new duty
station, are not for consxderation While the cost of
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completing the dental work or obtaining a replacement at the
new duty station may not be considered, still the employee
must forfeit scmething he paid for at the old official
station. in order to be reimbursed for the dental expenses.
sSee & ae , B-251143, Mar. 8, 1993, copy enclosed. .

Under the terms of your contract, the amount, $4,478,
prepaid for your wife’s dental treatment was not refundable.
However, since you did not enter into a new contract for
completion of the dental treatment with a dentist and
surgeon at your new duty station and your wife completed her
treatment in Indianapolis, at no additional cost for such

services, clearly-there was-no-forfeiture;—in full or in

part, of the amount prepaid under the contract. In the
absence of any forfeiture, there is no basis for -
reimbursement under the provisions of the Federal Travel
Requlation, 41 C.F.R. § 302-3.1(b) (5) (1992) and the Jolnt
Travel Regulations, Vol. 1, para. C9000-4, June 1, 1992, -

While yoyr wife undoubtedly incurred some travel expenses in
returning to Indianapolis for treatment, we are rnot aware of
any statutory or regulatory authority that would allow
reimbursement of such travel costs.

Accordingly, upon review we find n) material error or tact-‘
or law in the settlement action by our CIaims Group, .and i x
that action is sustained. :

-

Sincerely L e
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Jamés F, Hinchman
General Counsel
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