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January 14, 1994 

Mr. Hugh L. Thompson, Jr. 
Deputy Executive Director for 

Nuclear Materials 
Safety, Safeguards, and 

Operations Support 
United States Nuclear Regu,.atory Commission 
Washington, DC 20555 

Dear Mr. Thompson: 
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This letter is in
1
further response to your letter of 

October 26, 1992, raising several questions about the use 
of employees of the National Laboratories as members of the 
NRC's Advisory Committees on Reactor Safeguards (ACRS) and 
on Nuclear Waste (ACNW). 

The ACP.S was established by section 29 of the Atomic Energy 
Act of 1954, as amended, 42 u.s.c. S 2039 (1988), to "review 
safety studies and facility license applications ••• and 
advise the Commission with regard to the hazards and the 
adequacy of proposed or existing reactor facilities .... " 
Section 29 also provides for the appointment of committee 
members to 4-year terms of office by the NRC, and directs 
that the committee members "shall receive a per diem compen­
sation for each day spent in meetings or conferences, or 
other work of the Committee, and •.• shall receive their 
necessary traveling or other expenses while engaged in the 
work of the committee." Under the Federal Advisory 
committee Act (FACA), "no member of any advisory committee 
shall receive compensation at a rate in excess of the ratr 
specified for grade GS-18 of the General Schedule •.•. " 

1our letter of Jan. 22, 1993, B-251181. responded to vour 
questions coucerning the service of as 
an ACRS member. 
25 U.S.C. Appendix, S 7(d) ( 1) (A) (1988). ID!t ~ 5 U.S.C . 
S 5376, as added by Pub. L. No. 101-509, Title V, S 529 

(continued .. . ) 
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The NRC has, in the pas~, appointed regular full-time 
employees of a National Laboratory to be members of the two 
advisory committees . While the National Laboratories are 
owned by the Department of Energy (DOE), each laboratory is 
operated oy a nongovernmental entity under a management 
contract with DOE and their employees are considered to be 
employees of the operator, not the federal government. 

The procedure used to secure the services of a National 
Laboratory employee in the past was that, at the time the 
NRC prepared official personnel papers appointing the 
individuaj to committee membership as a special yovernment 
employee, it also submitted a standard work order for 
those services to the DOE pursuant to a DOE-NRC Memorandum 
of Understanding. The services of the individual were th~n 
supplied by the laboratory operator under terms of its 
contract with DOE. The laboratory operator then billed DOE 
for the services of the individual as a direct labor cost 
and DOE in turn billed the NRC for these services. The NRC 
did not make compensation payments directly to the 
individual member. ~he member continued to receive his full 
salary from the laboratory operator, which also provided 
material support needed to carry out ACRS-related activities 
between committee meetings of the ACRS. Travel arrangements 
for a committee member were made and paid for by the labora­
tory. In addition to the amount charged NRC for direct 
labor, a sum was usually added by the National Laboratory 
operator, for "indirect and overhead" costs, including 
supervision in some cases. In combination, the costs billed 
to NRC for services rendered by National Laboratory 
employees hfve been well in excess of the FACA compensation 
limitation. 

2 ( •• • continued) 
[Ti t le I, Sl0l(c)(d) and S 102(a)(l)], Nov. 5, 1990, 
104 Stat. 1443, which abolished grades GS-16 through 18 and 
replaced them with Senior Level positions and which provides 
that any reference to the salary for a grade GS-18 now 
refers to the salary for level IV of the Executive Schedule . 
.§.tt also Federal Personnel Manual Bulletin 534-27, 
January 26, 1993. 

3Individuals who are full-time employees elsewhere, may 
serve as special government employees on an intermittent 
basis up to 130 days during any period of 365 consecutive 
days. A special government employee is not subject to the 
prohibition against supplementing the salary of a federal 
employee. 18 u.s.c. SS 202(a) and 209(a) and (c) (1988) . 
.s,n ll§2 Federal Personnel Manual, ch. 304, paragraph 1-2(5) 
(Inst. 275, January 22, 1982). 

4The NRC has reported having reimbursed DOE up to $875 a day 
for the services of one member and $778.50 for another under 
this billing procedure. 
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Those practices resulted in an Audit Report dated Septem­
ber 17, 1991, by your Office of Inspector General, entitled 
"Review of the Procurement Practices of the Advisory 
Committee on Reactor Safeguards" (OIG 90A-19). The report 
concluded that the arrangement for reimbursing the Depart­
ment of Energy (DOE) for salary and other expenses of 
National Laboratory employees serving as advisory committee 
members raised questions which should be referred to the 
Comptroller General for a decision on the legality of the 
payment arrangements. 

Your letter asks us whether it is permissible to obtain 
services of advisory committee members through NRC's 
interagency agreement with DOE and to pay the laboratory via 
DOE for these services rather than paying the employee 
directly. You also ask whether the FACA compensation limit 
applies to payment in the above manner for "direct labor" 
only or does it also apply to payment for "indirect and 
overhead costs," including supervision of the individual 
employee. 

Following a meeting of our respective staffs on Septem-
ber 13, 1993, at which my staff raised certain questions 
about these issues, we received a letter dated October 22, 
1993, from Joseph F. Scinto, NRC's Deputy General Counsel. 
Mr. Scinto advised us that, in 1993, two National Laboratory 
employees were appointed as ACRS members and that, because 
of the questions raised regarding NRC's arrangements with 
the National Laboratories, NRC did not arrange for their 
services by contracting with the laboratory. Instead, NRC 
dealt directly with the two individuals involved and, for 
purposes of payment of compensation ?.ad expenses, they are 
treated in the same way as other advisory committee members 
who are not laboratory employees. T~e arrangemente between 
these members and the laboratories for the time spent on 
work for NRC are left to the member and the laboratory. 
Mr. Scinto further advises that, although historically 
travel arrangements for the members have been made and paid 
for by the laboratory and billed to NRC, recent employment 
arrangements call for travel of members to be handled the 
same way as travel of other government employees. 

We believe that the arrangements adopted by NRC in 1993 to 
pay the advisory committee members employed by the National 
Laboratories directly for their compensation and expenses 
are consistent with the statutory requirements regarding 
compensation and expenses. 

In our view, the prior practices raise serious legal 
questions which we would like to address. Essentially, the 
arrangement NRC had with DOE and the National Laboratories 

3S one of contract, not employment. Since the Atomic 
Energy Act of 1954 and the l-'ederal Advisory Committee Act 

3 B-251181.2 
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c.learly contemplate an employme11t arrangement between the 
agency and a committee member, we believe that the practice 
of contracting with a laboratory for the services of its 
employees as advisory committee members is inconsistent with 
the statutory intent. 

We also understand that the amount billed by a National 
Laboratory and paid by the NRC was for the groas daily rate 
of compensation, which payment was treated as in the nature 
of an expense item of the laboratory . However, compensation 
payments to special government employees are remuneration 
for services performed for the agency and are subject to 
collection of income tax at the source by withholding a 

5 portion of the employee's wages by the employing agency. 
Additionally, fhat compensation is subject to a hospital 
insurance tax, and, since a special government employee is 
not eptitled to retirement benerits from the federal govern­
ment, those wages are subject to withholding tor 011-age, 
survivors and disability insurance benefits as well. 
Moreover, compensation to federal employees tor services 
performed is payable to the employee or at his specific 
direction. Under 5 o.s.c. S 5525 (1988) each federal 
employee is permitted to make assignments and allo~ments 
from his disposable pay for s~ch purposes as the head of his 
agency considers appropriate. We are not aware of other 
instances in which an employee's pay is payable to a third 
party. 

We further understand that when the laboratory operator 
bills NRC for "direct labor," such labor has always been 
billed at the maximum rate of compensation which could be 
paid to an advisory committee member. Whilft the majority of 
advisory committee members are compensated at that maximum 
rate, occasionally there may be members whose rate of agreed 
to compensation from the government may be less than the 
maximum rate. In those instances, any billing by the 
laboratory operator for direct labor must be based on the 

5Chapter 24 of title 26, United States Code (1988). SH 
li.§Q 5 u.s.c. S 5516 (D.C. Income Taxes); 5 u.s.c. S 5517 
{State Income Taxes); s u.s.c. S 5520 {City or County Income 
Taxes). 
626 U. S.C. S 3101(b) (1988 ) . 
7
Advisorv committee on Reactor Safeguards, B-207515, Oct. 5, 

1982. 
826 u.s.c. S 3101(a ) {1988). 
9 
~ lii.Q 5 u.s.c. S 5527 (1988) and 5 C.F.R. Part 550, 

Subpart c (1993 ) . 
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rate of compensation agreed to be paid by the NRC to the 
committee member as shown r-n the SF-50 "NJtification of 
Personnel Action." 
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Turning to the laboratories' method of charging for 
"indirect and overhead costs" for the support provided to 
these individuals by the laboratories while carrying out 
ACRS-related activities, we understand that their charges 
for indirect and overhead costs have blen based on a 
percentage of the direct labor charge. It is our view 
that such method of billing is impermissible since it does 
not relate to actual expenses incurred. 

Although legitimate expenses are not compensation subject to 
the FACA limitation, we believe that r~imbursement of 
expenses may be made only for specific cost-quantifiable 
goods and services provided by the laboratories to the 
advisory committee members for committee purposes. Fur.ther­
more, the charges for supervision of the co1t.1J11ittee members 
clearly cannot be justi.fied. As special government 
employees, the members of the ACRS and the ACNW are not 
answerable to the laboratories for their committee work. 
The same view is applicable to the inclusion of any cost for 
fringe benefits to ACRS members who are National Laboratory 
employees. ~ Adyisory committee on Reactor satequafds, 
B-207515, Oct. 5, 1982. However, we do not consider as 
unreasonable the payment of specific costs associated with 
use of laboratory facilities and services as long as those 
costs are itemized and subject to proper accounting controls 
and fully justified to the NRC. See the Audit Report by the 
NRC Office of Inspector General, dated September 17, 1991, 
supra. 

As to the ACNW, membership is not based on a specific 
statutory provision as is the case of ACRS membership. The 
ACNW was created by the NRC under the broad statutory 
authority of the FACA based on need, and the services of the 
ACNW members are secured and compensated in the same manner 
as is done for the ACRS members. We see no reason why they 
should be treated differently as to their compensation, but 
we recognize that there is an apparent difference between 
the ACRS and the ACNW as relates to expenses. Section 29 of 
the Atomic Energy Act, supra, provides that ACRS members 
"shall receive their necessary traveling or other expenses 
while eng ged in the work of the committee." (Emphasis 
added.) The FACA on the other hand allows only travel 
expenses and does 'Ot refer to "other expenses." 5 u.s.c. 
Appendix, S 7(d) (1) (B). 

10we have been informally advised that, although it varies 
among the laboratories, the normal charge for overhead is 
200 percent of direct labor. 
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We do not regard this difference as significa, : because the 
FACA provides a procedure for the funding of a~v ·sory 
committees expenses through the Administrator of General 
services (5 u.s.c. Appendix, S 7(e)), and it also provides 
that each agency shall be responsible foT providing support 
services for each advisory committee reporting to it 
(5 u.s.c. Appendix, S 12(b)). Therefore, the necessary 
expenseR incurred by an ACNW member may be reimbursed as 
approved by NRC and budgeted for by GSA. 

In view of the changes made. by NRC in the recent appoin~­
ments to the ACRS, we do not believe that it is necessary 
for us to specifically decide the legality of the prior 
practices for paying compensation and expenses to the 
National Laboratories. Suffice it to say that those 
practices are inconsistent with the normal methods used to 
compensate advisory committee members and appear to us to 
involve serious legal difficulties. ~e strongly recommend 
that the Commission change its policies for ACRS and ACNW to 
incorporate the recent arrangements as described in the 
letter of October 22, 1993. 

we hope this letter is helpful to you in a ' ressing the 
concerns you have raised. Please let us know if we may be 
of further assistance. 

Sincerely yours, 

Robert P. Murphy 
Acting General Counsel 
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January 14, 1994 

DIGEST 

1. Nuclear Regulatory Commission (NRC) has followed 

practice of obtaining services of National Laboratories' 

employees as members of advisory committees by work order 

and by payment directly to the laboratory of compensation 

and expenses. NRC is advised that such practice is essen­

tially one of contract, not employment, and is inconsistent 

with Atomic Energy Act of 1954 and Federal Advisory 

Committee Act which contemplate an employment arrangement. 

2. Nuclear Regulatory Commission (NRC) is advised that 

arrangements adopted by NRC in 1993 to pay advisory 

committee members employed by the National Laboratories 

directly for their compensation and expenses are consistent 

with statutory requirements and avoids necessity of specifi­

cally deciding the legality of prior practice of making such 

payments to the National Laboratories. 




