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United States
Genenil Accounting Office
Waabington, D.C. 20848

Office of the General Counsel

B-248467

September 10, 1992
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This is in response to your correspondence dated April 29,
1992 and August 21, 1992 regarding our decision Master Chief
petty Officer M Todd USN (Retired) (Deceased),
B-230824, Nov. 1988 and how it affects your Survivor
Benefit Plan (SBP) coverage for your childien and your
estate planning.

This is not a decision of the Comptroller General, but the
following may be of assistance to you.

In your letter you state that you retired in June, 1990 and
were divorced shortly thereafter and that while both your
ex-wife and you have joint custody of your minor children,
they reside with your former spouse.

You state that at the time of your retirement you chose SBP
coverage for your dependent children only and that you would
like to have any annuity from your SBF paid to the trustees
of a "Living Trust" which you have established for your
dependents rather than to your former spouse as natural
guardian of your children.

The Defense Finance and Accounting Service (DFAS), in
response to your earlier inquiry, advised you that under the
Todd decision and other decisions of our Office, the SBP
statute did not permit the payment of an annuity to other
than the childrens’ natural guardian and custodian.
Therefore, DFAS advised that since your wife has custody of
the children and, in the absence of any evidence that the
guardian is not using the annuity payments for the benefit
of the children, payment would be made to your wife despite
contrary arrangements made in your will or through a trust
agreement.

This interpretation is consistent with the law as currently
written and while you have raised numerous objections to
such an interpretation, barring a change by COngress, we
find such a reading to be proper.




While you state that you were not advised of this limitation
on your ability to control the disbursement of your SBP
annuity at the time you enrolled in the Plan, such a lack of
advice does not require that payments be made contrary to
the provisions of the SBP and decisions of our Office.

As we stated in Todd, a good acquittance results through
payment to a child’s natural guardian and custodian in a
manner consistent with the laws of the child’s state of
residence when reasonable assurance is given that the
annuity will be used for the child’s maintenance, and the
matter is otherwise free frcm doubt. You contend that this
assumption means that misuse of the funds can only be proven
after the fact and that since you will be ceceased when the
payments are made there is no cne to protert the rights of
the dependent children. As noted above, st.ate law generally
assumes that the natural guardian of minors will utilize
funds for the benefit of the minors and until that
assumption is proven wrong, payment is to e made to the
natural guardian.

However, if that assumption is proven wrong and a
representative payee is duly appointed by a state court,
payments would be made to that payee and the government
would obtain a good acquittance.

Accordingly, until such time as law is amended SBP annuities
are payable in accordance with provisions of 10 U.S.C.

§§ 1447-1455 and do not become part of a2 retired member’s
estate that can be transferred through a will, trust or
other testamentary device.!

We trust the foregoing will be of some assistance to you.
Sipcerely you:;;¢7

John J. Mitchell, Jr.

Assistant General Counsel

lye note that 10 U.S.C. § 1455 was recently amendeded
(Public Law 102-190, § 654(a), Dec. 5, 1991, 105 Stat. 1389)
to provide for the issuance of regulations regarding the
designation of representative payees for SBP annuitants.
Although the regulations have not been issued at the present
time, they may provide information that will be of
assistance to you although it is doubtful they will
authorize the use of testamentary instruments.
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