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Dear Mr. Petak: 

This is in response to your request for our opinion on 
reimbursement of certain items of relocation expenses 
claimed on vouchers submitted by Mr. , an 
HHS employee, incident to the construction of a residence 
near t.ls new duty station. We conclude that he may be 
reimbursed additional amounts as eKplained below. 

Mr. was authorized a permanent change of station from 
New Orleans to Lafayette, Louisiana, effective April 8, 
1990. In connection with that transfer he was also 
authorized relocation exoenses under the Federal Travel 
Regulations (FTR). Mr. acquired one acre of land by 
donation from his father and began the construction of a 
residence on it . Mr. submitted a voucher for 
reimbursement of several costs associated with these 
transactions. Aft er examination by HHS, the following 
items, totaling $4,156.55, have been questioned: 
1) settlement and closing costs ($2, 788.80) on consolidated 
construction and mortgage loan; 2) legal fee ($777.25) for 
preparation and execution of a Servitude of Passage for 
property acquired for residence; 3) legal fee ($590.50) for 
preparation and execution of an Act of Donation for property 
acquired by donation . 

The statutory provis i ons governing reimbursement for real 
estate expenses incident to a transfer are contained in 
5 U.S.C. § 5724a(a) (4) (1988) and regulations issued 
pursuant thereto. Under the FTR a transferred employee is 
entit l ed to be reimbursed real estate expenses for the 
purchase of an existing residence. If he decides to 
construct a residence rather than purchase an existing 
residence, the only reimbursable expenses incident to that 
construction are those which are comparable to expenses 
which would be reimbursable in connection with a residence 



• 

purchase. 1 Any expenses incurred which relate particularly 
to the construction process are not allowable . 

. , B-208302, July 17, 1984. 

Consolidated Construction and Mortgage Loan Costs 

In the present case, each stage of the building process from 
land acquisition to financing involved a number of exoenses 
which would be appropri ately reimbursable had Mr. 
purchased an existing residence. However, an employee may 
be reimbursed only once for each type of expense that is 
allowable under the law and regulations. 
B-223112, Nov. 25, 1986. Since expenses incident to 
permanent mortgage financing are most representative of 
expenses an employee would incur to purchase an existing 
residence, determinations of entitlement should be orimarily 
based on an examination of that settlement. ., 
B-226271, Nov. S, 1987. In addition, other expenses 
incurred prior to permanent financing may be reimbursed as 
long as they are not a duplication of an expense item 
already allowed, an expense uniquely appl~~~~le to 
construction, or a nonreimbursable item under FTR oara. 
302-6. 2 (d) (2) . ., supra. Since Mr. v' s 
closing costs were for consolidated construction and 
permanent financing thev are reimbursable under the same FTR 
provisions as if Mr. had purchased an existing 
residence. The agency should therefore review the closing 
costs consistent with the above to determine those which are 
of a type applicable to the purchase of an existing 
residence and are not duplicative. 

We note that as part of the consolidated mortgage loan, 
Mr. was required to pay a 1-percent 
fee ($656) to the lender. That fee may be 

, 63 Comp. Gen. 456 (1984); 
64 Comp. Gen. 306 (1985). 

loan origination 
reimbursed. S.fil\t 

., 

We also note that a fee of $250 was charged at settlement 
for a property survey and Mr. has also submitted an 
i nvoice ($568.50) for a second survey showing property to be 
acquired. Property surveys usually are performed for one of 
two purposes. One purpose is to establish the exterior 
measurement and positioning of the foundation of a structure 
to be constructed on property. Such a survey may not be 
reimbursed since it is unique to the construction process. 

1 B-205510, Feb. 8, 1982. The other 
purpose is to establish the perimeter and configuration of 
the propert y. Where a lender requires such a survey for 
financing purposes, reimbursement is proper, subject to a 
determination that the amount of the charge is customary for 

1FTR 41 C.F.R. § 302-6.2(d) (1) (x) (1990). 
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the area. ., B-206051, Sept. 29, 1982. 
Mr. may be reimbursed the survey fee only in the 
latter circumstances. The record did not contain an agency 
determination that either survey fee was required by the 
lender and that the amount of the fee was ~ustomary in 
Lafayette. 

Attorney's Fees 

Two specific items for which attorney's fees were incurred 
have been questioned: (1) preparation and execution of a 
servitude of passage; and (2) preparation and execution of 
an act of donat ion . The servitude of passage was 
necessitated since Mr . had to cross over 3 separate, 
individually-owned properties to reach his property. 

Under FTR, para . 302-6. 2 (d) ( 1) (x), if an employee would not 
have incurred an expense but for the fact he had a residence 
constructed. reimbursement for such expenses may not be 
allowed. ., 63 Comp. Gen. 68 (1983). It is 
evident that had Mr. purchased an existing home, 
legal access to the property would not have had to be 
secured independently. Therefore, legal fees necessary to 
obtain a servitude of passage for the undeveloped property 
would not have been incurred but for the fact Mr. had 
a residence constructed, and accordingly, reimbursement may 
not be allowed. 

The attorney's fee associated with the acquisition of the 
property by donation, necessitating the preparation of an 
act of donation may be paid since it is akin to the fee 
Mr. would have been required to pay for the 
preparation of legal instruments had he purchased an 
existing residence. ., 63 Comp. Gen. 68 
(1983). Moreover, we have held that a employee may be 
reimbursed for his expenses incurred in taking title to 
residence as a gift from a relative. B-173652, Oct. 27, 
1971. We note, however, that the statute authorizing 
reimbursement of the legal expenses of transferred employees 
in connection with the sale or purchase of a residence, 
5 u.s.c. § 5724a(a) (4), expressly limits entitlement to 
those amounts "customarily charged in the locality where the 
residence is located." The implementing regulations 
restrict legal expenses for the employee buying a house to 
expenses "customarily paid by a purchaser of a residence at 
the new official station, to the extent they do not exceed 
amounts customarily charged in the locality of the 
residence." FTR 41 C.F.R. § 302-6.2(c). 
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Accordingly, HHS may certify Mr. ' s vouchers for 
payment to the extent cons i stent with the above. 

Sincerely yours, 

~f~c~ 'f · Ge~!t.i · c~t~~e 1 
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