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DIGEST
Where final divorce decree stated that member’s former )

spouse was to be designated beneficiary under Survivor
Benefit Plan and both member and former spouse, under deemed
election provisions, fail to take action to effect such
election within 1-year period after divorce, subsequent
attempted election is without effect, Also, court ordered
election under 10 U,S.C. § 1450(f) (4) is without effect to
extend or open new l-year window for such election,

DECISION

This action is in response to a submission from the Defense
Finance and Accounting Service (DFAS), Denver Center,
concerning the entitlement of Nawanna Driggers to be
designated as the former spouse beneficiary under the
Survivor Benefit Plan (SBP) of Staff Sergeant Fate R,
Driggers, USAF, Retired, The issue to be resolved is e
whether a court order reiterating an earlier divorce decree
requirement that Sergeant Driggers provide former spouse
coverage for Nawanna Driggers establishes a new statutory
l-year filing period for election of coverage or whether the
order is without effect because it does not establish a new
filing period.

We find Nawanna Driggers not entitled to be designated the
SBP beneficiary.

Sergeant Driggers retired from the Air Force on July 31,
1976 and elected to participate in the SBP, Sergeant and
Mrs, Driggers were divorced on December 31, 1985, pursuant
to a Final Judgment of Dissolution of Marriage issued by the
Superinr Court of Santa Clara County, California. The
divorce decree incorporated Sergeant Driggers’ earlier
macital settlement agreement to continue Nawanna Driggers as
his SBP benefitiary pending their divorce and to designate
her as a person with an insurable interest in his life
following their divorce, as required ‘at the time of the
marital settlement agreement in order for a former spouse to
qualify for a SBP annuity. ’



In February 1986, however, Sergeant Driggers npotified DFAS
of his divorce and requested that his former spouse be
removed as benpeficiary under the SBP, DFAS honored the
request and refunded the SBP premiums that had been withheld
since the date of the divorce, Later, on August 8, 1988,
Sergeant DPriggers! attorney requested that former spouse SBP
coverage be established for Nawanna Driggers, which request
was denied as untimely by DFAS because it was not filed
within 1 year of the divorce decree, as required by the SBP
law, Finally, on November 27, 1989, the Superior Court
issued;3 Findlngs and Order after Hearing which found that
Sergeant Driggers had failed to provide SBP coverage for
Nawanna Driggers in accordance with the 1985 divorce decree
and that Nawanna Driggers was qualified to request a deemed
election as a former spouse,

The DFAS submission questions whether the 1989 court order
constitutes a "modification" of a previous court order as
that term is used in 10 U,S,C, § 1447(8) so as to trigger a
new 1 year filing requirement under the S8P law,

The SBP program, 10 U,S5.C, S§ 1447-1455, was established in
1972 as an income maintenance plan for the dependents of
deceased members of the uniformed services, Upon divorce, a
retired member’s former spouse lost SBP annuity coverage,
Subsequently, in 1983 Congress amended the SBP law so that a
retiree could voluntarily elect coverage for a former
spouse, In 1984, Pub, L, No, 98-525 further amended the law
to provide a remedy in cases where a SBP participant enters
into a.voluntary written agreement to elect to provide an
annuity to a former spouse incidenL to divorce proceedings,
but then fails or refuses to make the election, The
amendment provided that, upon a timely request from the
former spouse in such cases, the member "shall be deemed to
have made such an election," 10 U.S5,C. § 1450(f) (3). The
amendment also provided that a request for a deemed election
must be received by the Secretary concernea within 1 year of
the court action or October 1, 1985, whichever date is
later,

In 1986, the law was further amended to provide that a court
could order a.member to elect coverage for a former spouse,
10 U.S.C. § 1450(f) (4). The "deemed election" provisions
were also amended at the same time to allow a deemed
election by a former spouse when a member who was required
by a court orderito make such an election failed to do so.
10 U.S.C., § 1450(T) (3) (A). These amendments pertained to
orders issued after November 14, 1986. See Pub, L,

No. 99-661, § 641, 100 Stat., 3816, 3885 (1986).
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‘“he term "court ordex", as used in the SBP law, means

"a court’s final decree of divorce, dissolution,
or. annulment, or a court ordered, ratified, or
approved property settlement incident to such a
decree (including'a final decree modifying the
terms of a previously issued decree of divorce,
dissolution, or annulment. or of a court ordered,
ratified or approved property settlement agreement
invident to such previously issued decree),"

10 U.5.C, § 1447(8),

In our view, the court order involved here is not the kind
the statute required to start a new l-year period for the
filing of a deemed election by a former spouse,

The 1989 decree merely restated the previous agreement
regarding SBP coverage for Nawanna Driggars and made no
change in the prior voluntary agreement of Sergeant Driggers
.o designate Nawanna Driggers as beneficiary, The statute
requires that a request for a deemed éelection pursuant to a
court order be made within i year of the order, This
limitation reflects Congress’s judgment of the proper
balance between the need to provide former spouses adequate
time after issuance of a court order to request a deemed
election and the need to require that requests be made
within a reasonable time in the interest of sound and
efficient program administration,

In our view, the definition of a "court order" includes
modification of a previous order to make clear that the
substantive obligation to elect former spouse coverage may
be imposed as a change to an existing order. What matters
is the substantive obligation to elect coverage, and the
l1-year period for a request to the Secretary begins when a
court order initially imposes that obligation on a member,

The” 1989 order merely restates the previous provision
regarding SBP coverage; it imposes no new obligation on
Sergeant Driggers regarding that coverage., Therefore, the
order did not begin a new l-year period during which a
request for a deemed election could have been filed, and
Nawanna Driggers is not entitled to SBP coverag@:,

The DFAS submission requests our comments on Pegay Wimberly
Minier, B-232319, March 23, 1990 and Lieutenant Colonel
Warren L. Early, B-226563, Mar, 2, 1990, The cases involved
the issuance and the possibility of issuance of a court
order issued mere than 1 year after the final divorce
decree, In Minier, we concluded that a timely deemed
election based on a court order which ordered election of
SBP benefits for a former spouse after the law was modified
to allow court ordered deemed elections was proper. We
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reasoned that the change in the law to allow courts to order
deemed elections, not in effect when the original order was
issyd, should serve to provide a npew l-year filing
deadline, Th7 original attempted election failed to include
a written agreement and was based on oral statemepts,
Therefore, the.original attempt to give coverage to the
former spouse was flawed and she had no right to the
coverage, When the SBP law changed to allow court ordered
deemed elections, the former spouse was provided a right she
did not previougly have,

Likewise, in Early the member had refused to voluntarily
elect SBP cnverage for his former spouse, as ordered by the
original divorce decree and as required by the SBP law at
that time, We noted that the possibie issuance of a
subsequent modifying decree, issued after the amendment to
thae SBP law that allowed court ordered elections, may
provide a right in the former spouse that did not exist at
the time of the origipal divorce, Clearly in these
situations, a l-year period would commence upon issuance of
the modifying order,

Accordingly, we find Nawanna Driggers not entitled to be
named the SBP beneficiary of Sergeant Driggers,
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