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Comptroller General
of the Unlted States

Washington, D,0, 20548

Decision

Matter of: Diane L., Svoboda - Pro Rata Reimbursement of
Real Estate Expenses - Maximum Reimbursement

Flle: B-243802
Data: August 5, 1991
DIGEST h

A transferred employee sold her duplex at her old duty station
and has claimed relocation expenses, based on a pro rata
amount, up to the statutory maximum of $17,177, The agency
limited reimbursement to 50 percent of the statutory maximum
or $8,588,50 based on an interpretation of its own regqula-
tions, The claim may be paid since the statutory authority
and the implementing Federal Travel Regulations clearly
contemplate that the employee shall be reimbursed up to the
statutory maximum,

DECISION

A decision is requested on whether Ms, Diane L. Svoboda, an
employee of the Internal Revenue Service (IRS), may be
reimbursed a pro rata amount for the sale of her duplex home,
not to exceed the maximum statutory amount of reimbursement in
effect at the time of her transfer, or is her reimbursement
limited to a pro rata amount of the maximum statutory amount
authorized,l/ For the following reasons, we hold that

Ms. Svoboda may be reimbursed for the pro rata expenses of the
sale of her residence not to exceed the statutory maximum
amount of $17,177,

BACKGROUND

Ms. Svoboda was transferred from West Los Angeles, California,
to Washington, D.C,, and reported for duty on January 19,
1988, 1In October 1989, Ms, Svoboda sold her duplex in Hermosa
Beach, California, for $640,000. One unit of the duplex was
her residence and the other was rented out. Expenses for the
sale totaled $36,002,50, of which $31,820 was the real estate
broker’s commission.

1/ A decision was requested by Gwendolyn A. Walker, Certify-
ing Officer, Department of the Treasury, Internal Revenue
Service, Washington, D.C.



The IRS requlations pertaining to reimbursement for relocation
erxpenses in IRM 1764, § 940(3), provide that the maximum
amount of reimbursement allowed an employee for the sale of a
residence at his/her old duty statiopn at the time Ms, Svoboda
reported to duty was $17,177,2/ Also, IRM 1764 states in

§ 920(2) that if the residence is a multiple occupancy
dwelling which is occupied only partially by the employee, the
employee’s expenses will be reimbursed on a pro rata basis,

The IRS limited Ms, Svoboda’s expense reimbursement incident
to the sale of her duplex to 50 percent of the maximum
statutory amount of $17,177, or $8,588,50, instead of

50 percent of the employee’s closing costs, Ms, Svoboda is
claiming additional expenses up to the $17,177 maximum on the
basis that proration applies solely to allowable closing
costs.3/ We agree with Ms, Svoboda,

OPINION

Under the governing statute pertaining to reimbursement for
real estate expenses, the total amount which may be allowed
for a sale incident to a transfer is the lesser of 10 percent
of the sales price or $15,000, subject to a yearly Consumer
Price Index increase, See f.n. 2, supra, The governing
regulations are those now contained in 41 C,F,R., § 302-6
(1990), subsection 6,1(f) of which provides in part that where
the residence is a duplex partially occupied by the employee,
residence transaction expenses shall be pro rated,

Decisions of this Office recognize pro rata reimbursement on
this basis when the residence is a duplex or another type of
multiple occupancy dwelling which is occupied only partially
by the employee, 55 Comp, Gen, 747 (1976); 54 Comp. Gen. 597
(1975); William C, Sloane, B-190607, Feb, 9, 1978, Also, this
Office has held that when an agency determines that a transfer
is in the interest of the government, certain allowances under
5 U,.S.C, §% 5724, 5724a, pertaining to reimbursement for
travel and relocation expenses, including real estate
transactions, are mandatory, Therefore, an agency may not
deprive employees of reimbursement for those items for which

2/ By statute, the maximum amount of reimbursement allowable
Is 515,000, or 10 per cent, whichever is less, subject to an

annual increase based on the Consumer Price Index., 5 U.S.C,

§ 5724a(a) (4) (B) (iii) (1988). See also 52 Fed. Reg. 48,326,

Dec. 21, 1987,

3/ Ms, Svoboda is claiming a 60/40 percent pro rata reim-
bursement; however, that issue has not been presented to us
for a decision,
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they are eptitled, 55 Comp, Gen, 613 (1976); Rose Inouye,
B-194196, Nov, 14, 1979, See also, 41 C,F.R. § 302-6.1
(1990),

We brriiieve that the plain lapguage of the statute and the
implementing regulations in the FTR, as well as IRS' own
regulations in IRM 1764, clearly contemplate that an employee
will be reimbursed real estate expenses on a pro rata basis,
not to exceed the statucory maximum,4/ In this connection,
certain relocation expenses are based on a flat fee rather
than a percentage of the sales price, We have held that such
fees should not be prorated at all but should be paid in toto,
provided the fee is reasonable in amount and in line with
other charges for similar services in the locality concerned,
54 Comp, Gen, 597, 599, supra; Dikran Hazirjian, B-213385,
Mar, 23, 1984; Marcus D, Dumond, B-183612, Aug. 13, 1975,

Accordingly, Ms, Svoboda’s claim for real estate expenses for
her residence part of the duplex may be paid, if otherwise
correct, not to exceed the statutory maximum of $17,177,
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4/ The IRS regulations in IRM 1764 closely follow the
lanquage in the FTR,
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