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DIGEST

Federal Aviation Administration (FAA) may reimburse travel
expenses of spouses of its employees who attend security
training provided by the State Department to FAA employees and
their spouses prior to permanent duty assignments overseas,
Since this training clearly furthers the Government’s
interests, those who attend, including employee spouses,
provide a direct service to the Government. Accordingly, the
spouses may be issued invitational travel orders for the
training and allowed travel expenses under 5 U,S.C,§ 5703,
Reimbursement of their expenses does not violate 31 U,S,C,

§ 1345, 55 Comp. Gen, 750 (1976); B-193644, July 2, 1979,
clarified.

DECISION

The Federal Aviation Administration (FAA) has requested our
decision on whether it may reimburse the travel expenses of
the spouses of FAA employees for attending Government-
sponsored security training prior to en route travel to the
employee’s permanent overseas duty assignment.l/ We conclude
that FAA may reimburse these expenses.,

BACKGROUND

According to the FAA submission, the Department of State
offers free of charge a 3-day "Security Overseas Seminar" in
Washington, D.C., to FAA employees being transferred overseas
and their spouses., The seminar provides information on
security measures for traveling and living in foreign

1/ The request was submitted by E. M. Keeling, FAA’s Director
of Accounting.



locations, Attendance by an employee’s spouse is considered
necessary when the agency determines that the spouse requires
training to effectively protect the family and the interests
of the Government under situations including surveillance,
counterintelligence, and terrorist activities,

Currently, FAA authorizes the employee and spouse to attend
the seminar during the family’s en route travel to the foreign
assignment, and their travel expenses are reimbursed in
accordance with 49 U,S.C, § 1344(a) and 6 Foreign Affairs
Manual (FAM) § 126.4, However, FAA believes it would be more
efficient and cost effective to have the employee and spouse
make separate trips to Washington to attend the course prior
to their en route overseas travel, It proposes that, if this
is done, their travel expenses be reimbursed under the
temporary duty provisions of the Federal Travel Regulations
(FTRs) ., While there is no doubt as to the employee’s travel
costs, FAA questions whether the spouse’s expenses can be
reimbursed under the FTRs,

ANALYSIS

While reimbursement of travel and temporary duty expenses
under the FTRs is limited to federal employees, private
individuals may be treated as federal employees for purposes
of issuing them travel orders and reimbursing their expenses
in some circumstances., See generally 41 C.F.R., § 301 (1990).
The issuance of travel orders (usually referred to as
"invitational travel orders") to such individuals is author-
ized by 5 U.5.C, § 5703 (1988), which provides:

"An employee serving intermittently in the Govern-
ment service as an expert or consultant and paid on
a daily when-actually-employed basis, or serving
without pay or at $1 a year, may be allowed travel
or transportation expenses, under this subchapter,
while away from his home or regular place of
business and at the place of employment or service."

We have approved reimbursement of travel expenses for private
individuals upon a determination that the travel served a
sufficient Government interest. For example, in 60 Comp. Gen,
235 (1981), we held that, in appropriate circumstances,
applicants for federal positions could be rejmbursed their
expenses to attend pre-employment interviews.2/ Likewise, we

2/ This decision pre-dated the enactment of a statute which
now specifically covers reimbursemcnt of expenses for pre-
employment interviews. See 5 U.5.C. § 5706b, added by Pub. L.
No, 101--509 (Nov. 5, 1990), & 206(a) (1), 104 Stat. 1457,
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held in Sharon S. Rutledge, 69 Comp, Gen, 38 (1989), that an
agency could reimburse the expenses of an employee’s spouse to
attend an awards ceremony honoring the employee if the agency
determined that the spouse’s attendance would further the
purposes of the awards program,

Reimbursing the expenses of an employee’s spouse to attend the
security course involved here appears consistent with these
authorities, The only doubt arises in consideration of

31 U,S.C. § 1345, which provides in part:

"Except as specifically provided by law, an
appropriation may not be used for travel, transpor-
tation, and subsistence expenses for a meeting,
This section does not prohibit--

"(1) an agency from paying the expensee of an
officer or employee of the United States
Government carrying out an official duty , , ."

While it is not entirely clear that a Government training
course constitutes the sort of "meeting" contemplated by
section 1345,3/ we have invoked the prohibition in the context
of some activities that include an element of training. See
62 Comp. Gen. 531 (1983); B-193644, July 2, 1979, 1In any
event, however, our decisions recognize that section 1345 does
not apply to individuals issued travel orders under § U,S.C,

§ 5703, discussed above, provided that they are "performing
direct service to the Government" such as by "confer(ring} on
matters of importance to the Government." B-193644, supra,
quoting from 55 Comp, Gen, 750 (1959).

Although these decisions might be read to imply that 5 U.,S.C,
§ 5703 only applies to experts and consultants retained by the
Government to provide advice to it, we conclude that such a
restrictive reading is not necessary. As noted previously, we
have approved reimbursement of travel expenses for individuals
who were not experts or consultants but whose attendance at a
particular function was, nonetheless, determined to be of
direct benefit to the Government.

In our view, participation of spouses in the security course
here involved readily meets this test. Travel to participate
in training in which the State Department imparts critical
knowledge and information to the employees and spouses which
they will need when residing abroad as a result of the

3/ We have noted that section 1345 was intended to reach any
"convention or other form of assemblage or gathering." See
B-242880, Mar. 27, 1991, quoting 14 Comp, Gen, 638, 640
(1935) .
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employee’s prospect.ive service clearly constitutes sig-
nificantly more than mere attendance at a conference or
meeting, Essentially, the briefings and training sessions are
integral aspects of the proper egecution of the employee’s own
reassignment and his or her family’s attendant change of
station,

Therefore, we conclude that the participation of spouses
provides a direct service to the Government for which
reimbursement of travel expenses is warranted under 5 U,S,C,
§ 5703 and is not inconsistent with 31 U,S.C., § 1345.4/
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Comptroller General
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4/ By decision of today, B-238352, we are reaching a similar
conclusion with respect to the travel expenses of dependents
of military members to attend security briefings and training
sessions prior to their overseas assignments.
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