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DECISION

We have been asked to ren der a decision regarding retroactive
payment of college tuition for two Reserve Officer Training
Corps (ROTC) cadets currently attending Creighton Un.versity,
Mary K. O'Hare and Shaundra D. Linsley. The Army believes
that the statute that authorizes tuition funding does not
permit retroactive payment. We'disagree. We believe the
Secretary has the discretion under the statute to make such
payments, consistent with the scholarship program's intent and
objectives, and we therefore recommend that the Army
reconsider the two cadets' situations,

During the 1988-89 schoJl year,'-Cadet O'Hare was~conditionally
granted a 4-year ROTC nursing scholarship to,'begin with the
fall semester of 1989. The award 'was conditi'ohed'upon
Cadet O'Hare's sU-bessful completion of a phiiical examination
and laboratory tests. The physical was performed on March 27,
1989. On April 20, the medical board sent Cadet O'Hare a
letter informing her of the laboratory tests needed to
complete-her medical qualification. The record indicates that
she did not respond until a dupiicate letter was sent to her
on October 26. Cadet O'Hare apparently met the medical
qualification on December 21, 1989, although the board's
computer did not generate and issue a letter to that effect
until February. When this error was discovered,
Cadet O'Hare's record was corrected to indicate that she
qualified on December 21. However, Creighton's fall semester
had ended on December 16, 1989. Cadet O'Hare's scholarship
therefore began with the second semester.

Cadet'Linsley likewise received a i-year conditional nursing
scholarship to begin in the fall semester of 1989. She had a
physical in January 1989. Cadet Lingley was notified in
February 1989 that two laboratory tests were required. She
cleared one of those, a drug screening test, in June 1989.
The record is not clear as to any further activity on Cadet
Linsley's part before a duplicate letter was sent to her on
October 26 to remind her to complete her laboratory tests.
Due to a recurring infection, Cadet Linsley did not meet her



medical qualifications, and therefore did not qualify for her
scholarship until April 1990, long after the end of the fall
semester, In accordance with ROTC regulations, Cadet
Linsley's tuition for the second semester was paid.

Both cadets claim tuition for the fall 1989 semester, arguing
that they did all they could to resolve their medical
qualifications in time, The Cadet Command, which administers
the Army ROTC scholarship program, has refused to pay their
first semester's tuition on the grounds that the statute
governing scholarships does not permit retroactive payment of
tuition, An Army Judge Advocate legal opinion included in the
record supports the Cadet Command's position.

The current ROTC scholarship program was established by
10 U.S.C. § 2107, \which authorizes the military department
Secretary to provide for the payment of tuition, fees, and
other student expenses. The student also receives a
subsistence allowance of $100 per month during the academic
year, pursuant to 37 U.S.C. § 209.

The administration of the scholarship program-for Army ROTC is
governed by Army Regulation (AR) 145-1 (February 20, 1987).
The regulation provides that conditional students are not
eligible to participate in the ROTC scholarship program.
Conditional students include those whose eligibility based on
medical criteria has not been finally determined. See
AR 145-1, paragraph 3-26 and 3-28. Older versions of the
regulation specifically prohibited reimbursement for tuit:
for any term completed before the term in which the scholar-
ship was finally awarded. See AR 145-1, para. 3-57(g)
(March 1, 1982).1/

We do not find any language in 10 U.S.C. § 2107 expressly
prohibiting retroactive payment of tuition for school terms
before the term in which a cadet achieves full qualification.
Rather, the statute simply authorizes the payment of tuition
and other expenses, and gives the secretaries of the military
departments the authority to issue regulations for the
administration of the scholarship program. In our view, 10
U.S.C. § 2107 thus leaves to the Secretary of the Army's
discretion the determination of the appropriate policy in
cases like those presented here.

We find nothing in AR 145-1 that clearly addresses the
situation of these two cadets. The regulation provides only
that a conditional student is not eligible for a scholarship.

l/We have not been able to determine why the express
prohibition on retroactive payment was removed from the
current version of AR 145-1.
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Consequently, to the extent the Army has any obligation to a
scholarship candidate under the regulation, the obligation
does not arise until the eligibility process is completed.
The regulation, however, does not establish that the
obligation may not be met for a semester already completed by
the time of full qualification. In fact, it is our
understanding that if a conditional student fully qualifies
before the end of a semester, the Army will pay for that
entire semester.

In any event, it is for the Secretary of the Army to
determine, in the exercise of his sound discretion, whether
payment should be made in these two cases based on factors he
deems appropriate, consistent with the intent and objectives
of the scholarship program.

James F
General Counsel
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