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DIGEST

1, The Dual Compensation Act, 5 U.S.C. 5 5531 et seq.
(1988), is applicable to retired Air Force officers coaching
under personal services contracts with the Air Force Academy
Athletic Association.

2. Coaches with the Air Force Academy Athletic Association
who initially occupy their positions under personal services
contracts that terminate in 1 year or less qualify for the
30-day exception from dual compensation deductions for
temporary employees at 5 U.S.C. § 5532(d)(2).

DECISION

This action responds to a request for a decision on the
applicability of restrictions in the Dual Compensation Act,
5 U.S.C. § 5531 et seq., to retired regular Air Force officers
providing full-time coaching services under contracts with the
Air Force Academy Athletic Association (AFAAA).1/ We conclude
that the restrictions apply.

Majors William R. Minton, Richard H. Enga, Richard W. Baughman
and Richard F. Gugat all retired from the Air Force between
1983 and 1987, and all were qualified for retired pay. After
their retirements they accepted positions as Head Basketball
Coach, Assistant Football Coach, Head Wrestling Coach, and
Head Tennis Coach, respectively, under personal services
contracts with AFAAA, a nonappropriated fund activity
supervised by the Superintendent of the Air Force Academy.

Majors Minton, Enga and Baughman each had his retired pay
reduced under 5 U.S.C. § 5532(b), which provides for
reductions in military retired pay for officers who also hold
"positions" in the government. Major Gugat's retired pay has
not been reduced for dual compensation purposes, but now also

1/ The question was assigned submission number DO-AF-1495 by
the Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee.



faces adjustment. The initial contracts with Majors Enga and
Gugat each ran for a period of 1 year or less, but were
renewed for multiple-year terms, Majors Minton and Baughman
were each initially awarded multiple-year contracts.

The Air Force contends that the coaches do not hold
"positions" for the purposes of 5 U SC. 5 5532(b) because
they have not been officially appointed as employees of the
government, and that reductions in retired pay for dual
comp~ensation purposes are therefore improper. The Air Force
bases its contention on our decision in Matter of Military
ReLirees, B-231565, Nov. 14, 1988, where we found that
retired military and naval personnel who entered into
personal services contracts with the government to provide
health care services were not subject to dual compensation
reductions, The Air Force also asks whether Majors Enga and
Gugat qualify for the 30-day exemption from deductions at
5 U.S.C. § 5532(d)(2) for retired officers "employed on a
temporary . . . basis," because their initial contracts did
not exceed 1 year.

In our view, the individuals involved here are subject to dual
compensation restrictions.

In 42\Comp. Gen. 73 (1962), we concluded that the Air Force
Academy's head football coach, employed by AFAAA, held a
position "under the United States Government" and therefore
was subject to the retirement pay reduction provisions of
section 212 of the Economy Act of 1932, 47 Stat. 382, 406,
In B-165534, Dec. 17, 1968, we held that the equipment
manager, also employed by AFAAA, was subject to the Dual
Compensation Act (which repealed the Economy Act provision)
because AFAAA was a nonappropriated fund instrumentality
under military jurisdiction.

We pointed out in the cited decisions that AFAAA is a non-
military Air Force activity through which the Academy's
Superintendent exercises control of cadets' participation in
intercollegiate sports. We further noted that the
Superintendent was expressly authorized by the Secretary of
the Air Force to prescribe the organization and use of
officials needed for managing AFAAA and its activities, under
the general supervision of the Air Force Chief of Staff. We
stated that in such circumstances the coaching position must
be viewed as an appointive one, and therefore within the
purview of section 212, and the equipment manager held a
position under the Dual Compensation Act. As we stated in the
1968 decision,. "To hold otherwise would be to recognize the
right of the Secretary of the Air Force to exempt individuals
from . . . the Dual Compensation Act where no right of
exemption exists."
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Specificaily regarding the contractual nature of the coaching
arrangements, in Applicability of the Dual Compensation Act to
the Head BaskeLball Coach, U.S. Military Academy, B-200240,
May 5, 1981, we determined that a military retiree employed as
a basketball coach under a personal services contract with the
Army Athletic Association, a nonappropriated fund activity,
was subject to the dual compensation restrictions in 5 US.C,
§ 5532(b). In that case, the right of government officials to
supervise the duties of the coach was determinative in
establishing that the coach occupied a "position" in the
government, even though other indicia of employment had been
removed through the contract between the coach and the
Association.2/

We find nothinj here to suggest a different result from the
ones we reached in the two cited cases. The personal services
contracts involved in our decision in Military Retirees, on
which the Air Force relies, clearly arre different than the
coaching ones here. The reason is that those contracts were
based on the specific statutory authority at 10 U.S.C. § 1091
to contract "for services (including personal services) for
the provision of direct health care services;" that authority
is used when in-house sources are insufficient to support the
military departments' medical mission. See DOD Instructibn
6025.5, Feb. 27, 1985. As we stated:

"the services of the health care personnel here in
question have been obtained by contracts properly
authorized under 10 U.S.C. § 1091, The health care
personnel do not hold established positions in the
government."

Since (1) the coaching contracts involved here do not rest on
any similar extraordinary authority, and (2) the Air Force
does not suggest that the factual situations at AFAAA is any
different than it has been in the past, or is any different in
terms of supervision than at the U.S. Military Academy, we
remain of the view that the coaches are subject to the dual
compensation restrictions in 5 U.S.C. § 5532(b).

2/In contrast, in 54 Comp. Gen. 521 (1984), we found that an
employee of the Naval Academy Athletic Association was not
subject to the Dual Compensation Act because that group is a
purely voluntary organization not required by law or
regulation to function under the Navy's jurisdiction, and
therefore could not be regarded as a nonappropriated fund
instrumentality of the federal government. See also 45 Comp.
Gen. 289 (1965) (same conclusion with respect to the Marine
Corps Association).
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Regarding the applicability of the 30-day exemption from
deductions, we have interpreted the phrase "employed on a
temporary , . . basis" as used in 5 USC9 § 5532(d)(2) as
"employment for a definite period of time of 1 year or less,"
46 Comp, Gen, 366 (1966). Consistent with our view that dual
compensation restrictions apply here, we find that Majors Enga
and Gugat qualify for the 30-day exception from dual
compensation deductions at 5 USC, § 5532(d)(2) based on
their initial 1-year contracts with AFAAA.

!tha ? 
Comptrollr General
of the United States
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