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DIGEST 

A retired Regular officer of the Navy employed with the 
Panama Canal Commission does hold a "position" under the 
Dual Compensation Act. Therefore, the retired pay of a 
retired Regular officer who is employed by the Commission 
is subject to reduction under the Act. A further reduction 
must be made if the total of his retired pay and his 
civilian compensation exceeds level V of the Executive 
Schedule. 

DECISION 

We have been asked to resolve whether employment with the 
Panama Canal Commission by two retired Regular officers of 
the Navy is subject to the retired pay reduction provisions 
of the Dual Compensation Act, 5 U.S.C. §S 5531 and 5532.L/ 
For the following reasons, we conclude that such employment 
is covered by the Dual Compensation Act. 

Captain Jack R. Griffin, USN (retired), and 
Commander Francis M. Kirk, USN (retired), are retired 
Regular officers of the Navy currently employed with the 
Panama Canal Commission (Commission). Captain Griffin was 
retired from the Navy in 1981 and immediately was employed 
by the Commission. Commander Kirk was retired in 1981 and 
commenced work with the Commission in 1984. The Navy has 
considered their employment to be covered by the Dual 
Compensation Act, and their retired pay has been reduced in 
accordance with that act. The officers contend that since 
the Commission operates with funds collected from shippers 
who use the Canal, the Commission is a nonappropriated fund 

l/ The question was presented by W. C. Simpson, Disbursing 
cfficer and was assigned number DO-N-1746 by the Department 
of Defense Military Pay and Allowance Committee. 



instrumentality and their employment is not covered by the 
Dual Compensation Act, citing Denkler v. United States, 
782 F.2d 1003 (Fed. Cir. 1986). Captain Griffin also points 
out that compensation received from the Commission is not 
paid under a statutory pay system and he suggests that 
Commission compensation therefore is not subject to the pay 
cap in 5 U.S.C. § 5532(c). 

The Dual Compensation Act, 5 U.S.C. §§ 5531 and 5532 
requires that the retired pay of a Regular retired officer 
be reduced if he holds a "position" with the United States 
Government. Additionally, the retired pay of a retired 
member of a uniformed service must be reduced if his 
retired pay together with his civilian compensation exceeds 
level V of the Executive Schedule. Position is defined in 
5 U.S.C. § 5531(2) as: 

n a civilian office or position (including 
a'tlmporary, part-time, or intermittent position), 
appointive or elective, in the legislative, 
executive, or judicial branch of the Government 
of the United States (including a Government 
corporation and a nonappropriated fund instrumen- 
tality under the jurisdiction of the armed 
forces) or in the government of the District of 
Columbia; . . .'I 

The Panama Canal Commission was established by the Panama 
Canal Act of 1979, 22 U.S.C. SS 3601-3871. Section 3611 
of the Code states that the Commission is an agency in 
the executive branch of the government. Furthermore, 
section 3712 provides that tolls and other fees collected 
from shippers who use the Canal shall be deposited into a 
revolving fund in the Treasury and the fund then used to pay 
the Commission's expenses. Under 22 U.S.C. § 3712(c)(l), . 
the Commission cannot obligate or spend funds from the 
revolving fund unless specifically authorized by law. 
Congress authorizes funds to be withdrawn from the revolving 
fund for use by the Commission for specific purposes. (See, 
e.g., Department of Transportation and Related Agencies - 
Appropriations Act, 1989, September 30, 1988, 102 Stat. 
2125, 2145.) 

In Denkler v. United States, 782 F.2d at 1003, the court 
held that military retirees are exempt from the provisions 
of the dual compensation laws when working for the Board of 
Governors of the Federal Reserve System. The court's 
decision was based on the fact that the Board did not 
operate with appropriated funds and as a result it was a 
nonappropriated fund instrumentality of the government not 
under the jurisdiction of the armed forces. As such, a 
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position with the Board did not meet the criteria of 
5 U.S.C. S 5531, quoted above. 

We followed the court's judgment in Denkler in our 
decision Lieutenant Ralph E. Marker, Jr., 67 Comp. Gen. 437 
(1988) with regard to three retired Regular officers who 
were employees-of the Board of Governors of the Federal 
Reserve System. We analyzed the statutes governing the 
Board of Governors of the Federal Reserve System and agreed 
that it is a nonappropriated fund instrumentality not under 
the jurisdiction of the armed forces and that its employees 
are therefore not subject to the Dual Compensation Act. 

In that decision, however, we also analyzed the 
laws governing the Office of Civilian Radioactive Waste 
Management and concluded that this entity was not a 
nonappropriated fund instrumentality because its funds came 
from user fees which were deposited in the Treasury for use 
in paying the Office's expenses. We pointed out in that 
decision that we have consistently held that user fees 
which are deposited in a fund in the Treasury and then used 
to pay an agency's expenses constitute appropriated funds. 
See also B-193573, Dec. 19, 1979. Thus, we concluded that 
retiredRegular officers employed with the Office of 
Civilian Radioactive Waste Management are subject to the 
Dual Compensation Act. 

Funds collected by the Commission and deposited in a 
revolving fund in the Treasury and then withdrawn from the 
fund pursuant to appropriation acts also must be considered 
appropriated funds. Accordingly, it is our view that the 
Denkler decision has no bearing on employment with the 
Commission and that retired Regular officers employed by 
the Commission do hold "positions" within the meaning of the 
Dual Compensation Act and their retired pay must be reduced 
in accordance with that Act. 

The Federal Labor Relations Authority concluded in 13 FLRA 
No. 87, December 15, 1983, that compensation paid by the 
Commission is not subject to the pay ceiling provision 
in 5 U.S.C. S 5308 since the Commission's compensation 
system is not a statutory pay system governed by chapter 53 
of title 5, U.S. Code. Captain Griffin argues that 
compensation paid by the Commission should not be considered 
in applying 5 U.S.C. S 5532(c) as well. 

The Authority's decision has no bearing on the issue of the 
reduction of retired pay required by 5 U.S.C. § 5532(c). 
Section 5308, by its terms, imposes a ceiling only on pay 
subject to subchapter I of chapter 53. Section 5532(c) in 
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contrast applies to any retired officer who holds a 
"position" as defined in 5 U.S.C. s 5531. 

Accordingly, the retired pay of Captain Griffin and 
Commander Kirk is subject to reduction in accordance with 
5 U.S.C. S 5532(b) as a result of their employment with the 
Panama Canal Commission. Additionally, the officers are 
subject to a further reduction under 5 U.S.C. S 5532(c) if 
the compensation received from the Commission when combined 
with their retired pay exceeds the rate payable for level v 
of the Executive Schedule. 

T{tiV, Comptrolleb Ge/neral 
I of the United States I 
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