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The nondependent parents of a transferred employee purchased 
a residence for the employee's use near her new permanent 
duty station but held legal title in their names only. The 
employee may not be reimbursed for her parent's closing 
costs since legal title to the property was not in the 
employee's name and since nondependent parents do not 
qualify under the Federal Travel Regulations (FTR) as 
members of the employee's "immediate family" for purposes of 
real estate expense reimbursement. 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Acting 
Chief, Appropriations Branch, National Finance Center, 
Customs Service, Department of the Treasury. It concerns 
the entitlement of an employee to be reimbursed certain real 
estate expenses incident to a permanent change of station. 
We conclude that the employee may not be reimbursed for real 
estate expenses incurred by her parents when they purchased 
a residence at the new duty station on her behalf. 

BACKGROUND 

Ms. Sandra J. Staebell, an employee of the Customs Service, 
was transferred from Miami, Florida, to Norfolk, Virginia. 
Incident to that transfer, she attempted to purchase a 
residence near her new duty station, but she could not 
qualify for mortgage financing. That residence was 
purchased by her parents, Lloyd C. and Adelaide E. Garner, 
on Auqust 29, 1986, and titled in their names alone. 
Ms. Staebell's parents later conveyed title in the property 
to Ms. Staebell on March 29, 1987, and Ms. Staebell claimed 
reimbursement for both sets of closing costs. The agency 
allowed her $326.80, representing the closing costs she 
incurred when she acquired title to that residence from her 
parents, but disallowed reimbursement for the settlement 



costs incurred by her parents. Ms. Staebell has appealed 
that disallowance. 

OPINION 

We concur with the agency's view. The reimbursement of real 
estate expenses is governed by 5 U.S.C. S 5724a(a)(4) 
(SUPP. IV 1986) and the implementing regulations.l/ 
Paragraph 2-6.1~ of the FTR provides, in part: 

” c . Title Requirements. The title to the 
residence or dwellrns at the old or new official 
station . . . is in the name of the employee 
alone, or in the joint names of the employee and 
one or more members of his/her immediate family, 
or solely in the name of one or more members of 
his/her immediate family. . . ." 

Thus, the determining factor is whether the property title 
is in the name of the employee, the employee's spouse or a 
member of the employee's immediate family. We have held 
that reimbursement of real estate expenses is limited to the 
title interest by that class of individuals. James G. 
Gasque, B-183048, May 13, 1976; James C. Bowers, B-195652, 
Apr. 1, 1980. See also Gary M. Bria, B-217936, June 24, -- 
1985. 

Paragraph 2-1.4d(l)(c) of the FTR defines "immediate family" 
to include dependent parents, and the criteria of dependency 
stated in paragraph 2-1.4d(2) is that the parents must 
receive at least 51 percent of their support from the 
employee, or the support may be less if they are members of 
the employee's household. 

In the present case, there is no indication that 
Ms. Staebell's parents were dependent or were members of the 
employee's household. Since the residence was initially 
purchased and titled in the names of Ms. Staebell's parents 
only, she may not be reimbursed for the expenses of that 
settlement which occurred on August 29, 1986. 

As to the later settlement on March 19, 1987, when 
Ms. Staebell acquired title from her parents, we conclude 

l-/ Federal Travel Regulations (FTR) (Supp. 1, Sept. 28, 
1981), incorp. by ref., 41 C.F.R. S 101-7.003 (1987). 
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that she may be reimbursed those settlement costs, if 
otherwise proper. Joseph F. Rinozzi, B-206852, Mar. 9, 
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