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DIGESTS 

1. 40 U.S.C. S 293 (19821, which authorizes the 
establishment of a working capital fund (fund) within the 
General Services Administration, does not require the GSA 
fund to be reimbursed with the net proceeds from transfers 
to other federal agencies of excess equipment originally 
purchased by the fund. 

2. The Federal Property and Administrative Services Act of 
1949, as amended, 40 U.S.C. 55 483 and 485 (19821, grants 
the General Services Administration the discretion to 
request reimbursement from a federal agency to which excess 
equipment originally purchased by a SSA working capital fund 
has been transferred. 

DECISION 

The Chairman of the Tenant Board of Directors of the Chicago -.. . 
Cooperative Administrative Support Unit (CASU) has requested 
our opinion on whether the CASU must reimburse the working 
capital fund of the General Services Administration (GSA) 
for excess printing and duplicating equipment which was 
originally acquired by the fund and subsequently has been 
transferred from GSA to the CASU. For the reasons stated 
below, we conclude that, (1) absent a request for 
reimbursement from GSA, the CASU is not required to 
reimburse the GSA working capital fund, (2) GSA is within 
its discretion to ask for a reimbursement, and (3) the CASU 
is required to reimburse the GSA working capital fund if GSA 
requests reimbursement. 

BACKGROUND 

The CASU Program is an initiative of the President's Council 
on Management Improvement intended to save the federal 
government money on the cost of providing administrative 
services (such as shipping and receiving, labor and moving, 
printing and duplicating, and photocopying) to federal 



agencies. The Program is designed to be used in the various 
cities around the United States where different federal 
agencies have office space in the same building, and their 
common administrative functions can be consolidated into 
larger, more efficient units. 

Key steps in establishing a CASU include forming a Tenant 
Board of Directors and selecting a "lead agency" in a 
particular building occupied by the participating agencies. 
The Tenant Board of Directors is selected from among the 
participating agencies, and is responsible for establishing, 
operating and providing policy for the CASU. Under the 
general direction of the Board, the lead agency is 
responsible for acquiring the equipment and supplies, hiring 
personnel, and managing the operations to provide the 
administrative services to all of the participating agency 
offices. The lead agency often acquires the equipment, 
supplies, and personnel by accepting transfers from the 
other participating agencies. Each agency then enters into 
agreements under the Economy Act, 31 U.S.C. 5 1535 (19821, 
to purchase the administrative services it needs from the 
lead agency and to reimburse the lead agency for its costs 
of supplying those services. The federal agencies save 
money on acquiring their administrative services because the 
lead agency's costs of supplying the services are cheaper 
than each agency office's cost of acquiring the services 
directly. 

During October 1986, several federal agencies with offices 
in the John C. Kluczynski Federal Building in Chicago, 
Illinois, organized a CASU with the Internal Revenue Service 
(IRS) as the lead agency. During the organization of the 
CASU, each agency transferred equipment to the IRS by 
declaring it to be excess personal property in accordance 
with the Federal Property Management Regulations, 41 C.F.R. 
Part 101-43. In 1987, the CASU expanded the services it 
provided to include printing and duplication. To give the 
CASU the equipment it needed for this service, the GSA 
transferred printing and duplicating equipment valued at 
about $43,000 to the IRS (as the lead agency) by declaring 
it to be excess personal property on July 21, 1987. 
According to your request, the GSA has asserted that its 
working capital fund for blueprinting, photostating, and 
duplicating services (which originally purchased the 
equipment) must be reimbursed for the equipment it 
transferred to the CASU. You have asked for our opinion as 
to whether the CASU must reimburse the working capital fund. 
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LEGAL ANALYSIS 

The statute under which GSA established the working capital 
fund states that the fund is to be reimbursed ". . . at 
rates to be determined by the Administrator of General 
Services on the basis of estimated or actual charges for 
personal services, materials, equipment (including 
maintenance, repair, and depreciation on existing as well as 
new equipment) and other expenses . . . ." 40 U.S.C. § 293 
(1982). In 35 Comp. Gen. 207 (19551, we considered whether 
Department of Defense working capital funds had to be 
reimbursed for equipment purchased by the fund which was 
subsequently transferred to other agencies as excess 
property. We noted that the statute authorizing Department 
of Defense working capital funds, 10 U.S.C. § 2208 (19821, 
did not specifically require reimbursements for excess 
equipment transferred out of the funds. 35 Comp. Gen. at 
208. We also concluded that the statute's requirement to 
be reimbursed for the "cost" of equipment was not directed 
at excess equipment. Id. Similarly, the statute 
establishing the GSA wzking capital fund, 40 U.S.C. S 293, 
does not specifically require reimbursement for excess 
equipment transferred to other agencies. In addition, we 
see no distinction between reimbursements for the "cost" of 
equipment in the legislation governing the Defense working 
capital funds and reimbursements based on "charges for" 
equipment in the legislation governing the GSA fund. 
Therefore, we conclude that 40 U.S.C. S 293 does not require 
that the GSA working capital fund be reimbursed for the 
excess equipment transferred to the CASU. 

After concluding that 10 U.S.C. § 2208 did not require 
reimbursements for transfer of excess property, we discussed 
in 35 Comp. Gen. 207 the provisions of the Federal Property 
and Administrative Services Act of 1949 relating to the 
proceeds from the disposition of excess property. The Act 
states in part: 

in order to minimize expenditures for 
pr&rty, the Administrator [of GSA] shall 
prescribe policies and methods to promote the 
maximum utilization of excess property by executive 
agencies, and he shall provide for the transfer of 
excess property among Federal agencies . . . . The 
Administrator, with the approval of the Director of 
the Office of Management and Budget, shall prescribe 
the extent of reimbursement for such transfers of 
excess property: Provided, That reimbursement shall 
be required of the fair value, as determined by the 
Administrator, of any excess property transferred 
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whenever net proceeds are requested pursuant to 
section 485(c) of this title . . . . 

40 U.S.C. 5 483(a)(l) (1982) (emphasis supplied). 

The Act further provides in part that: 

[wlhere the property transferred or disposed of was 
acquired by the use of funds either not 
appropriated from the general fund of the Treasury 
or appropriated therefrom but by law reimbursable 
from assessment, tax, or other revenue or receipts, 
then the net proceeds of the disposition or transfer 
shall be credited to the reimbursable fund or 
appropriation or paid to the Federal agency which 
determined such property to be excess . . . . 

40 U.S.C. S 485(c) (1982) (emphasis supplied). 

We pointed out that excess property from Department'of 
Defense working capital funds should be disposed of under 
the Act. 35 Comp. Gen. at 209. Thus, since the Defense 
funds established under 10 U.S.C. S 2208 were reimbursable 
within the meaning of 40 U.S.C. S 485(c), the Department of 
Defense could obtain reimbursement for its working capital 
funds from the proceeds of the transfer of excess property. 
However, we concluded that due to the proviso in 40 U.S.C. 
S 483(a)(l), enacted as part of a 1952 amendment to the 1949 
Act, reimbursement was not mandatory in all cases where the 
property was originally acquired with reimbursable funds: it 
is mandatory only when it is requested by the agency. 
35 Comp. Gen. at 210. Accordingly, we concluded that the 
reimbursements were required if the Department of Defense 
requested them. 35 Comp. Gen. at 211. 

As with the Department of Defense working capital funds, we 
view this issue of reimbursement for excess equipment 
purchased by the GSA fund and later transferred from GSA to 
the CASU to be controlled by 40 U.S.C. SS 483(a)(l) and 
485(c). We hold, therefore, that the GSA is not required to 
request reimbursement of its working capital fund. However, 
should GSA exercise its discretion to request reimburse- 
ments, such reimbursement is required. 

Under 40 U.S.C. S 483(a)(l), GSA has the authority to 
prescribe the amount of the reimbursement which the CASU 
must pay upon request. We note that GSA's regulations 
issued under this statute state that "[iIt is the current 
policy of the executive branch of the government that 
transfers of working capital property shall be without 
reimbursement." 41 C.F.R. s 101-43.315-3. 
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CONCLUSION 

In summary, the transfer of excess personal property 
purchased by the GSA working capital fund from GSA to the 
CASU does not require the CASU to reimburse the GSA fund. 
However, the GSA, in its discretion, may request 
reimbursement of its working capital fund, and the CASU must 
honor that request. 

Since it is the IRS which formally accepted the excess 
property as lead agency for the CASU, it will be the IRS 
which is primarily responsible for reimbursing the GSA fund. 
However, once this reimbursement is paid by the IRS, it 
becomes part of the cost of providing printing and 
duplicating services to the CASU's customers which the IRS 
should recover from the CASU's printing and duplicating 
customers. 

Comptroller General 
of the United States 
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