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An employee, whose duty station and commuting residence were 
in Lubbock, Texas, was on a temporary duty assignment in 
Dallas, Texas. She interrupted her assignment to travel to 
her parents' home in Houston, Texas, for the Thanksgiving 
Day holiday and for the following weekend. Her claim for 
the transportation expense to Houston is denied since she 
did not return to her duty station or place of abode, as 
required under the Federal Travel Regulations. She may be 
reimbursed allowable per diem expenses for the holiday and 
nonworkdays. 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Chief, 
Accounting Section, Internal Revenue Service - Southwest 
Region (IRS), Department of the Treasury. It concerns the 
entitlement of an employee to be reimbursed transportation 
expenses for voluntary travel away from a temporary duty 
location over a holiday or weekend. We conclude that the 
employee may not be reimbursed for the following reasons. 

BACKGROUND 

Ms. Charlotte M. Duncan, an employee of the IRS, whose 
official duty station and residence were Lubbock, Texas, was 
performing temporary duty in Dallas, Texas, during the 
month of November 1987. On Wednesday, November 25, 
following completion of training that day, she traveled to 
Houston, Texas, to stay with her family over Thanksgiving 
and the following weekend. She returned to Dallas on the 
evening of Sunday, November 29, to complete her training. 

Ms. Duncan claimed reimbursement for her round-trip mileage 
to Houston. That portion of her travel voucher was 
disallowed on the basis that the travel was to a place 



other than her residence or official duty station. The 
agency noted that she would be entitled to per diem for the 
holiday and the following 2-day weekend. 

Ms. Duncan has appealed that disallowance. 

OPINION 

The regulations governing expense reimbursement for 
voluntary return travel on nonworkdays while performing 
temporary duty in lieu of per diem at the temporary duty 
location during the period in question are contained in 
Chapter 1, Part 7 of the Federal Travel Regulations (FTR), 
as amended by Supp. 20, May 30, 1986.u Paragraph 1-7.11 
of the FTR provides in part: 

"1-7.11 Interruptions of per diem entitlement. 
For purposes of this paragraph, the term 'place of 
abode' means the place from which the employee 
commutes daily to the official station. 

. . . . . 

"l-7.11a(2) Nonworkdays. Legal Federal 
Government holidays and weekends or other 
scheduled nonworkdays are considered nonworkdays. 
Employees are considered to be in a per diem 
status except when they return to their official 
station or place of abode. . . . 

. . . . . 

“l-7.11b Return to official station for 
nonworkdays. 

. . . . . 

"(4) Voluntary return. When an employee 
voluntarily returns to his/her official station or 
place of abode for nonworkdays, the maximum 
reimbursement for the roundtrip transportation and 
per diem en route shall be limited to the per diem 
allowance and travel expenses which would have 
been allowed had the employee remained at the 
temporary duty station. . . ." 

L/ Incorp. by ref. 41 C.F.R. S 101-7.003 (1986). 
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Under these provisions of the FTR, an employee may be 
reimbursed transportation expenses only where the employee 
returns to the official station or place of abode from which 
the employee commutes daily to the official station. 
Lewis T. Moore, B-198827, Aug. 3, 1981; James R. Curry, 
B-208791, Jan. 24, 1983. See also Sarah S. Ivey, B-200262, -- 
Jan. 6, 1982. Thus, where an employee on temporary duty 
travels on nonworkdays to a location other than the official 
duty station or place of abode, the provisions of FTR, para. 
l-7.11b(4) permitting reimbursement of round-trip 
transportation and en route per diem are not involved. 

On the other hand, we have held that the location at which 
an employee on temporary duty chooses to spend nonworkdays 
is of no particular concern to the government so long as it 
does not interfere with the performance of assigned duties. 
Therefore, the employee may continue to receive per diem 
unless otherwise restricted under the FTR. supra; Ivey, 
Moore, supra. 

In the present case, Ms. Duncan's official duty station and 
her place of abode were both in Lubbock, Texas. Since she 
did not travel there for the holiday and the weekend, her 
reimbursement is limited to allowable per diem expenses for 
the nonworkdays as defined in FTR, para. l-7.11a(2). 
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