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A transferred employee may not be reimbursed the amount paid 
for a cooperative apartment transfer fee since it is not 
specifically authorized in the Federal Travel Regulations, 
nor is it analoqous to other items for which reimbursement 
is authorized. 

DECISION 

This decision is in response to a request from an authorized 
certifying officer, Internal Revenue Service (IRS), 
concerning the reimbursement of a 6 percent cooperative 
transfer fee incurred by an IRS employee incident to his 
permanent change of station. We hold that he is not 
entitled to reimbursement for the following reasons. 

BACKGROUND 

Mr. Robert M. Weinberg, an IRS employee, was transferred 
from New York City to Washington, D.C. He owned a coopera- 
tive apartment in New York City, and he sold his interest in 
it to Chem Exec, a relocation services company under 
contract to the IRS to provide relocation services for its 
employees.lJ 

The by-laws of this cooperative corporation provide that a 
transfer fee of 6 percent of the selling price is due the 
corporation at the closing of a sale. Chem Exec assessed 
Mr. Weinberg $4,410 for a transfer fee and deducted such 
amount from his net proceeds on the sale. Mr. Weinberg 
subsequently requested reimbursement of that amount from the 

l/ Cooperative ownership of real property is a form of 
swnership that qualifies for reimbursement for real estate 
expenses. Nathaniel E. Green, 61 Comp. Gen. 352 (1982). 



IRS on the basis that the fee is similar to a brokerage fee 
which is an allowable expense under the Federal Travel 
Regulations, FPMR 101-7, incorp. by ref., 41 C.F.R. 
S 101-7.003 (1985) (FTR). The IRS denied his claim on the 
basis that the fee was not reimbursable since it was part of 
the cost of sale for which IRS paid Chem Exec under the 
terms of the contract. 

OPINION 

An employee who uses a relocation service contractor may not 
be reimbursed for real estate expenses which are analogous 
or similar to expenses that the agency has paid for under 
the relocation services contract. FTR, para. 2-12.5b 
(SUPP. 11, Aug. 27, 1984); James T. Faith, 67 Comp. Gen. 
453 (1988). In this particular case, Chem Exec deducted the 
cooperative sales fee from the purchase price due 
Mr. Weinberg in order to pay the cooperative corporation. 
Thus, Mr. Weinberg is not requesting reimbursement for a 
service for which Chem Exec was paid under the terms of its 
contract; rather he is claiming reimbursement for the fee 
which he was required to pay at settlement with Chem Exec 
under the terms of the cooperative's by-laws. 

As to whether the fee is otherwise reimbursable under the 
FTR, we note that under para. 2-6.2d(l) (Supp. 4, Aug. 23, 
1982), certain miscellaneous expenses are reimbursable in 
connection with the sale of a residence. However, none of 
these reimbursable items are analogous to a cooperative 
transfer fee; nor is such a fee specifically listed. 
Moreover, we have denied reimbursement for analogous fees 
imposed by cooperative associations in connection with other 
sales of cooperative units. See Ethan F. Roberts, B-230741, 
Sept. 19, 1988, and William Dxandau, B-226013, Oct. 28, 
1987, involving resale waiver fees or "flip taxes" paid by 
the seller for the opportunity to sell the unit to the 
public at the market price rather than to the cooperative 
association for the original purchase price. 

Accordingly, Mr. Weinberg's claim for reimbursement of the 
cooperative transfer fee is denied. 
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