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DIGEST 

Advance payment authority for subscriptions to publications 
contained in 31 U.S.C. S 3324(d)(2) extends to verification 
reports of physicians' board certifications. 

DECISION 

By letter of June 7, 1988, the Commander of the Navy 
Accounting and Finance Center requests our decision 
concerning whether the Navy may properly make an advance 
payment to a medical specialty board for the verification 
of a physician's board certification. We conclude that it 
may for the reasons stated below. 

BACKGROUND 

Under Department of Navy policy, many prospective health 
care providers are evaluated for employment under a 
prescribed credentials review process. A crucial part of 
this process is verification of documented credentials 
information. There is at least one medical specialty board 
which will not provide the necessary verification without a 
prepayment of its fee. Our decision is requested as to 
whether advance payment to the medical specialty board is 
proper under the authority contained in 31 U.S.C. S 3324 
(1982). 

Section 3324(d)(2) of Title 31 permits agencies to pay in 
advance for printed or recorded publications which are for 
the auditory or visual use of the agency. For the purposes 
of this submission, it is necessary to determine whether the 
verification of board certification constitutes a "publica- 
tion" within the meaning of the act. 

This Office has held that items which are read, such as 
books, pamphlets, newspapers, periodicals, microcards and 



other prints, constitute publications. See, e. ., 
41 Comp. Gen. 211 (1961). We have been morme + that the 
verifications in the present case are available in written 
form to the public on a subscription basis for the purpose 
of verifying medical providers' credentials. 

We find these verification reports analogous to the 
laboratory evaluation reports considered in B-210719, 
Dec. 23, 1983. In that case, we noted that Army hospitals 
could properly pay in advance for laboratory evaluation 
reports which were used by subscribing hospital laboratories 
to meet hospital accreditation requirements and to satisfy 
quality control standards. 

The verification reports in the present case are a necessary 
step in the process of evaluating the professional qualifi- 
cations of a health care provider. Although the verifica- 
tion of a particular physician's credentials may be 
circulated to only a small group of subscribers, such 
factor does not preclude its inclusion within the term 
"publication." We conclude that the verifications consti- 
tute "publications" under 31 U.S.C. S 3324(d)(2). Accord- 
ingly, subscriptions to these reports may be paid for in 
advance. 

Comptroller 
of the United States 

L, 

2 B-231673 




