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DIGEST 

After terminating temporary quarters at his old duty station 
in Washington, D.C., an employee and his family took a 
planned and approved vacation en route to the employee's new 
duty station in Portland, Oregon. The employee may not be 
paid temporary quarters subsistence expenses (TQSE) for 
those days he took as a vacation en route to his new duty 
station, even though the vacation did not delay occupancy of 
a permanent residence at his new duty station, since appli- 
cable Federal Travel Regulations prohibit TQSE for vacation 
purposes. 

DECISION 

This responds to a request for an advance decision by 
Ms. Joanne C. Henry, an authorized certifying officer of 
the Bonneville Power Administration (BPA). Ms. Henry seeks 
an opinion on the propriety of paying the reclaim voucher of 
Mr. Larry C. Larson for temporary quarters subsistence 
expenses (TSQE) incident to a permanent change of duty 
station from Washington, D.C., to Portland, Oregon. The 
reclaim voucher, which in effect claims TQSE for those days 
that Mr. Larson took as a vacation en route to his new duty 
station, may not be paid since Federal Travel Regulations 
prohibit TQSE for vacation purposes. 

BACKGROUND 

Mr. Larson left Chantilly, Virginia, en route to his new 
duty station in Portland, Oregon, on August 1, 1986. From 
August 2 to 10, he was travelling in Connecticut, Rhode 
Island, Massachusetts, Maine and Quebec, Canada. The trip 
appears to have been a planned and approved vacation as 
evidenced by the form BPA 1019 signed by his supervisor on 
July 16, 1986, which reflects en route travel dates of 
August 1 to 25, 1986, and 10 days allocated for leave 
en route. Mr. Larson actually arrived in Portland on 



August 19, where he stayed in temporary quarters until 
September 19, 1986. 

Mr. Larson was authorized 40 days TQSE for his relocation 
from Washington, D.C., to Portland, Oregon. He initially 
claimed and was paid TQSE from July 29 to 31, 1986, at his 
old official station, and from August 19 to September 14, 
1986, at his new official station. He also claimed and was 
paid per diem for August 11 to 18, 1986, for travel to the 
new station. Mr. Larson subsequently submitted a reclaim 
voucher in the amount of $745.81 for TQSE for August 11 to 
18. His reclaim was made on the basis of a reconstructed 
arrival at the new official station on August 11, 1986. 
Apparently, Mr. Larson believes that, since his vacation did 
not delay his occupancy of permanent quarters, his claim 
should be reconstructed to show, in essence, travel to his 
new station between August 1 and 10 (8 days of which would 
be reimbursable) and arrival at his new station on 
August 11. 

OPINION 

Under the implementing regulations prescribed pursuant to 
5 U.S.C. S 5724a(a)(3) (Supp. IV 1986), a transferred 
employee may be reimbursed subsistence expenses for himself 
and his immediate family for up to 60 days while occupying 
temporary quarters. The regulations provide that temporary 
quarters are to be regarded as an expedient to be used only 
if or for so long as necessary until the employee can move 
into permanent residence quarters. See Federal Travel 
Regulations (FTR), para. 2-5.2a(3) (Gp. 10, Mar. 13, 
1983), incorp. by ref., 41 C.F.R. s 101-7003 (1988). 
Furthermore, the regulations provide that occupancy of 
temporary quarters shall not be approved for vacation 
purposes or other reasons unrelated to the transfer. See 
FTR, para. 2-5.261. This provision first appeared in Supple- 
ment 10 of the FTR which was effective November 14, 1983. 

Prior to enactment of this provision, we held that TQSE may 
be paid for a period of annual leave provided the taking of 
leave did not cause an extension of the period of occupancy 
of temporary quarters or a delay in the occupancy of perma- 
nent quarters. The fact that the employee was on vacation 
was not determinative of his entitlement. See Jon C. Wade, 
61 Comp. Gen. 46 (1981), and decisions citedherein. 
However, the current regulations clearly prohibit reimburse- 
ment of TQSE for periods of annual leave taken for vacation 
purposes. Therefore, even though the agency found that the 
period of leave did not delay occupancy of permanent quar- 
ters, the leave was used for vacation purposes for which 
reimbursement of TQSE is now specifically prohibited. 
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Accordingly, Mr. Larson may not be reimbursed for the 
expenses incurred on those days that he took as a vacation 
en route to his new duty station. 

of the United States 
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