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DIGEST

Employee on 60-day temporary duty assignment in Saudi Arabia
who worked 276 hours of overtime may only be paid for 216 of
those hours in view of 5 U.S.C. § 5547 which limits basic
pay plus premium pay for any pay period to the maximum rate
for GS-15. Limitation in section 5547 is mandatory and
applies regardless of fact that Saudi Arabian Government = i
reimbursed the United States Government for the full cost

of the accelerated construction program on which the
employee worked the overtime hours.

DECISION

This decision is in response to a request by G. E. Durham,
Finance and Accounting Officer, Mobile District, Corps of
Engineers, Department of the Army, for an opinion as to
whether 5 U.S.C. § 5547 prohibits the full payment of all
overtime worked by Mr. Robert E. Brown during a 60-day
temporary duty assignment in Saudi Arabia beginning Sep-
tember 198l1. Mr. Brown was required to work 276 hours of
overtime during this 60-day period due to an accelerated
construction program for the nation of Saudi Arabia which
reimbursed the United States for the total cost. Because
the Department of the Army believes that 5 U.S.C. § 5547
is applicable, Mr. Brown was only reimbursed for 216 of
his overtime hours worked.

The issue raised here is whether the limit imposed by

5 U.S.C. § 5547 on aggregate biweekly pay applies to a
federal employee required to work overtime on a construc-
tion program for the benefit of another country and for
which the United States is fully reimbursed by the

other country.

Section 5547 of title 5, United States Code, in effect at
the time, provided:
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"An employee may be paid premium pay under sec-
tions 5542 [overtime rates], 5545 (a)-(c) ([night,
standby, and irregular overtime differentials],
and 5546(a), (b) [Sunday and holiday pay] of this
title only to the extent that the payment does
not cause his aggregate rate of pay for any pay
period to exceed the maximum rate for GS-15."

Under 5 U.S.C. § 5547 an employee may receive premium pay,
including overtime pay as provided in 5 U.S.C. § 5542, "only
to the extent that the payment does not cause his aggregate
rate of pay for any pay period to exceed the maximum rate
for GS-15." The maximum GS-~15 rate to be considered in
applying 5 U.S.C. § 5547 is that in effect for the pay
period(s) when the overtime is earned. Robert J. Otto,
B~194740, Aug. 24, 1979. Section 5547 is a limitation on
aggregate pay (basic pay plus premium pay) prescribed in
terms of basic pay (maximum rate of GS-15). 60 Comp. Gen.
198 (1981).

In 26 Comp. Gen. 750 (1947), we held that the restriction
placed upon the aggregate compensation which may be paid
federal employees by the derivative section of 5 U.S.C.

§ 5547 precludes an employee from receiving overtime com-
pensation if the amount so received would increase his or
her aggregate compensation above the limit set by that
section. Further, we held that an employee could not be
authorized compensatory time off as a result of overtime
work if the limitation on aggregate compensation pre-
vented the employee from being paid for such work. We
have followed this position in subsequent decisions.
Department of the Army Civilian Payroll System, B-211286,
Oct. 2, 1984, and cases cited therein.

Section 5547 does not contain any exclusions or exceptions
that would permit a waiver of the limitation, even where
the total cost of the program requiring the overtime work
is fully reimbursed by a foreign government.

Accordingly, the maximum aggregate biweekly basic and
premium pay allowable under 5 U.S.C. § 5547 is the maximum
biweekly rate payable for GS-15 at the time in question and
claims for amounts in excess thereof may not be allowed.
Comptroll General
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