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DIGEST 

A Marine Corps Reserve officer on active duty for 5 years or 
more who, upon involuntary separation, would be entitled to 
receive separation pay, is not entitled to such pay where he 
was transferred to the Naval Reserve under 10 U.S.C. 5 716 
without a break in service. In regard to entitlement to pay 
and allowances, his military status is not considered to 
have been interrupted, but rather he is considered at all 
times to have remained on active duty. 

DECISION 

Major K. H. Schultz, Disbursing Officer, Marine Corps 
Finance Center, requests an advance decision whether former 
Captain Larry J. Haynes, U.S. Marine Corps Reserve, was 
entitled to receive separation pay upon his interservice 
transfer from the Marine Corps Reserve to the Naval Reserve 
as an officer. As will be explained below, former 
Captain Haynes is not entitled to receive separation pay.l/ 

BACKGROUND 

Following his failure to be selected for placement in the 
Regular Marine Corps, Captain Haynes unconditionally 
requested to remain on active duty in the Marine Corps 
Reserve. His request was denied. He then requested an 
interservice transfer to the Naval Reserve pursuant to 
10 U.S.C. S 716, and that request was granted. 

On March 15, 1987, he was separated from the Marine Corps, 
and on March 16, 1987, he entered on active duty as a 

Y The request for decision was forwarded through the 
Department of Defense Military Pay and Allowance Committee 
which assigned it control number DO-MC-1477. 



lieutenant in the Naval Reserve, a rank comparable to that 
of captain in the Marine Corps. The disbursing officer asks 
us whether former Captain Haynes is entitled to receive 
separation pay. 

OPINION 

Separation pay is a payment of between $15,000 and $30,000 
for members of the armed services who are "discharged or 
released from active duty" involuntarily after completing 
5 years of service but prior to becoming entitled to retired 

pay l 
See 62 Comp. Gen. 174, 175 (1983). The Marine Corps 

suggeststhat while Captain Haynes apparently satisfies the 
statutory requirement for separation pay,L/ he is not 
entitled to this pecuniary benefit since he did not re-enter 
civilian life, the purpose of such pay being to ease the 
transition to civilian life. We agree with the Marine Corps 
conclusion that Captain Haynes may not receive separation 
pay: however, we do so because of the unique nature of the 
interservice transfer under 10 U.S.C. S 716 which he 
received. 

Under 10 U.S.C. S 716, notwithstanding any other provision 
of law, the President, with the consent of the officer 
involved, may transfer any commissioned officer of a 
uniformed service to, and appoint him in, another uniformed 
service. In another context, in deciding the pay and 
allowances inuring to an officer of the Marine Reserve who 
transferred to the Naval Reserve under 10 U.S.C. S 716, as 
is the case here, we held that the officer's service as a 
member of the uniformed services was never effectively 
terminated at any point during his interservice transfer. 
41 Comp. Gen. 331 (1961). 

Consistent with our conclusion above is Department of 
Defense Directive No. 1300.4 (April 2, 19841, entitled 
"Inter-Service Transfer of Commissioned Officers," which 
implements 10 U.S.C. S 716. This directive states in 
paragraph E-5: 

"If the request for transfer has received final 
approval, termination of current commission and 

&/ Captain Haynes actually may elect separation pay under 
the current law, 10 U.S.C. § 1174, or readjustment pay under ' 
a prior law, 10 U.S.C. § 676 (1976). See 62 Comp. Gen., 
supra, at 175. We have been advised that he has elected 
separation pay as being of greater benefit; in any event the 
eligibility criteria for either type of pay is identical 
with only the amount of the entitlement differing. 
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reappointment in the gaining Uniformed Service 
shall be accomplished by the Departments concerned 
without interruption of the continuity of the 
officer's total service." (Emphasis added.) 

Accordingly, since for purposes of pay and allowances 
Captain Haynes' interservice transfer did not involve an 
interruption of military status, he has not been given a 
release from active duty and is not entitled to receive 
separation pay. He remained in an active duty status at all 
times as regards pay and allowances and effectively had not 
been involuntarily separated thereby precluding any 
entitlement to separation pay. 

In reaching our decision of today, we have considered 
37 Comp. Gen. 357 (19571, wherein we held that under a 
predecessor statute to 10 U.S.C. S 1174 authorizing read- 
justment pay a member who was involuntarily released from 
active duty and enlisted in a Regular component or entered 
on active duty as a Regular or Reserve officer in the same 
or another military service on the day following his release 
could receive readjustment pay. We hold that 37 Comp. Gen. 
357 is inapplicable to a member who receives an interservice 
transfer under 10 U.S.C. § 716, since under that section 
there is no interruption in service. 
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