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DIGEST 

A transferred employee stayed with a relative near his new 
duty station and delayed occupying temporary quarters 
pending the arrival of his family. The employee's family 
decided not to move to his new duty station, and the 
employee then made a claim for temporary quarters 
subsistence expenses for a 30-day period which occurred 
nearly 2 years after his transfer. Paragraph 2-5.2e of the 
Federal Travel Regulations requires that in order to qualify 
for temporary quarters reimbursement, occupancy must begin 
not later than 30 days after reporting for duty or not later 
than 30 days after the family vacates the residence at the 
old station. Where there is no delayed travel by the 
family, temporary quarters may not be paid unless the 
occupancy of temporary quarters commences within 30 days 
after the employee reports for duty. 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Director, 
Office of Budget and Accounting (Comptroller), Veterans 
Administration. It concerns the entitlement of an employee 
to be reimbursed for temporary quarters subsistence expenses 
incident to a permanent change of station in July 1983. The 
claim as presented may not be paid for the following reason. 

BACKGROUND 

Mr. Albert J. Ferraro, an employee of the Veterans 
Administration, was transferred from Jacksonville, Florida, i 
to St. Petersburg, Florida, with a reporting date of 
July 18, 1983. He was authorized travel for his spouse and 
dependent children, transportation of his household goods, 
real estate sale and purchase expense reimbursement, as well 
as temporary quarters for a period not to exceed 30 days. 



Upon his transfer to St. Petersburg, Mr. Ferraro stayed with 
his mother. His wife and family remained in Jacksonville in 
order that one of their children could complete the last 
year in high school. As a result, Mr. Ferraro delayed 
occupying temporary quarters until his family could join him 
in May or June of 1984. However, due to a change in plans 
associated with disposition of the residence in Jackson- 
ville, he requested an extension of time to sell that 
residence. That, in turn, further delayed his family's 
travel and occupancy of temporary quarters in the 
St. Petersburg area. 

It subsequently developed that Mr. Ferraro's family decided 
not to move to the St. Petersburg area. Thus, his reason 
for deferring occupancy of temporary quarters was no longer 
valid. However, since he did apparently incur meal expenses 
during this period of family indecision, Mr. Ferraro 
arbitrarily chose the period of April 8 through May 7, 1985, 
for temporary quarters reimbursement purposes. 

His claim was disallowed by the agency on the basis that 
since his family did not join him, temporary quarters must 
begin within 30 days following transfer in order to qualify 
for reimbursement. He has appealed that disallowance, based 
on the unusual circumstances outlined above. 

RULING 

We concur with the agency disallowance of the claim as 
.presented. Chapter 2, Part 5 of the Federal Travel 

Regulations, FPMR 101-7 (September 1981), incorp. by ref., 
41 C.F.R. S 101-7.000 (1983) (FTR), implements the law 
authorizing temporary quarters expense reimbursement 
(5 U.S.C. 5 5724(a)(3) (1982)). Paragraph 2-5.2e of the FTR 
establishes the time within which occupancy must be begun. 
It provides that occupancy must begin not later than 30 days 
after the reporting date or, if not begun then, within 
30 days from the date the family vacates the residence at 
the old station, but not beyond the maximum time for 
beginning allowable travel and transportation (2 years). 

We have ruled that if both conditions have been met, 
an employee may properly claim either the earlier period or 
the later period of temporary quarters occupancy, whichever 
will provide the greater reimbursement. Ronald H. Brown, 
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B-193412, August 3, 1979. However, where there is no 
delayed travel, temporary quarters may not be paid if the 
period of the claim began more than 30 days after the 
employee reports at his new station. Robert C. Woolfork, 
B-220129, January 29, 1986; Daniel J. Turner, B-211341, 
July 12, 1983. 

In the present case, Mr. Ferraro reported for duty on 
July 18, 1983. Since his family did not move to 
St. Petersburg, the temporary quarters eligibility period 
available to him had to begin on or before August 16, 1983. 
Therefore, the agency action disallowing the period claimed 
(April 8 through May 7, 1985) is sustained. 

Finally, we wish to point out that our decision would not 
preclude Mr. Ferraro from submitting a different claim for 
temporary quarters. We note that he began residing with a 
relative on July 18, 1983, and that he incurred no lodging 
costs. If he can establish that he incurred subsistence 
expenses for a 30-day consecutive period beginning not later 
than August 16, 1983, those expenses may be considered for 
reimbursement without being submitted here for additional 
review. 
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