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DIGEST 

1. The reimbursable relocation expenses of transferred 
service members should be charged as an obligation against 
the appropriation current when their permanent change-of- 
station orders are issued, and their rights to reimbursement 
vest when the change-of-station move is then performed under 
those orders. Payment of the reimbursable expenses should 
be made from the appropriation so obligated, rather than 
some other appropriation that may later be current when 
the travel is completed and the claim for reimbursement is 
processed. 

2. Service members who commenced permanent change-of- 
station moves between October 1 and December 19, 1985, were 
entitled to a dislocation allowance at a rate equal to 
2 months' basic allowance for quarters. Funds appropriated 
for the Department of Defense by fiscal year 1986 continu- 
ing resolution for that period remained available for pay- 
ment of the dislocation allowance to those service members 
at that rate, even though the regular appropriation act of 
December 19, 1985, reduced the rate at which the allowance 
could be paid. 

The issue presented here is whether Staff Sergeant Frank D. 
Carr, United States Marine Corps, is entitled to payment of 
a dislocation allowance equal to 2 months of basic allow- 
ance for quarters (BAQ) on the basis of a permanent change 
of station he completed before December 19, 1985, even 
though his claim for reimbursement was partially processed 
after the enactment on that date of the Department of 
Defense (DOD) Appropriation Act, 1986, which provided that 
"(n)one of the funds appropriated by this Act shall be 
available to pay a dislocation allowance . . . in excess of 



one month's basic allowance for quarters."&/ Since he 
commenced travel pursuant to his transfer orders prior to 
the enactment of the Appropriation Act, we conclude that 
Sergeant Carr is entitled to payment of the dislocation 
allowance for 2 months. 

BACKGROUND 

Sergeant Carr was transferred from Quantico, Virginia, to 
Okinawa, Japan, by permanent change-of-station (PCS) orders 
dated October 3, 1985. His dependents were not authorized 
to accompany him on this assignment. In conformity with 
these orders, he reported to his new duty station in Okinawa 
on November 11, 1985, after taking leave and arranging for 
the relocation of his dependents within the United States. 

Section 407 of title 37, United States Code, authorizes 
payment of a dislocation allowance to a service member 
ordered to make a PCS move. Payment of the dislocation 
allowance was first authorized by the Career Incentive 
Act of 1955, and the allowance was designed to reimburse 
transferred service members for a wide range of miscel- 
laneous relocation ex enses, 
lost rent deposits, 

including those relating to 
t e purchase of new automobile tags, f: 

and the rental of temporary lodgings.2/ The dislocation 
allowance was originally authorized in an amount equal 
to 1 month's BAQ, but 37 U.S.C. S 407 was amended on 
November 8, 1985, to raise the rate of the dislocation 
allowance to an amount equal to 2 months' BAQ, effective 
for moves begun after September 30, 1985.2/ 

L/ This action is in response to a request for an advance 
decision from the Disbursing Officer, 3d Force Service 
Support Group, Fleet Marine Force, Pacific, FPO San 
Francisco 96604-8800. The request was forwarded here, via 
the Marine Corps Finance Center and the Commandant of the 
Marine Corps, by the Per Diem, Travel and Transportation 
Allowance Committee after being assigned PDTATAC Control 
No. 87-l. 

2/ Public Law 20, S 2(12), 84th Mar. 31, 1955, 
Fh. 20, 69 Stat. 

Cong., 
18, 21. See S. Rep. No. 125, 84th Cong., 

1st Sess., reprinted in 19rU.S. Code Cong. & Ad. News - 
1839, 1855. 

L/ Public Law 99-145, S 611, Nov. 8, 1985, 99 Stat. 583. 
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Shortly thereafter, however, the increased allowance was 
eliminated. Section 8079 of the DOD Appropriation Act, 
1986, imposed this limitation on payment of the allowance: 

"Sec. 8079. None of the funds appropriated by 
this Act shall be available'to pay a dislocation 
allowance pursuant to section 407 of title 37, 
United States Code, in excess of one month's basic 
allowance for quarters." 

Although fiscal year 1986 began on October 1, 1985, the DOD 
Appropriation Act, 1986, was not enacted until December 19, 
1985.4/ Nevertheless, concerning section 8079 of that Act, 
quote3 above, the Assistant Secretary of Defense for Force 
Management and Personnel stated in a memorandum dated 
January 24, 1986, that "once funds are appropriated, all 
general provisions of the Appropriation Act must be followed 
in utilizing those funds." The memorandum further stated 
the opinion that consequently on or after December 19, the 
dislocation allowance at the hiqher rate "cannot be paid 
even if the member qualified for the increased rate prior 
to that date." 

After Sergeant Carr arrived in Okinawa in November 1985, he 
was paid a dislocation allowance equal to 1 month of his BAQ 
rate, but delays occurred beyond December 18, 1985, in pro- 
cessing the balance of his claim for relocation expenses. 
In accordance with section 8079 and the Assistant Secretary 
of Defense's memorandum, his claim for the second month was 
denied. 

Sergeant Carr has submitted a supplemental claim voucher 
requesting payment of the dislocation allowance for the 
second month, and the responsible Disbursing Officer asks 
whether, in the circumstances, the supplemental claim 
should be processed for payment. 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

The established rule is that legal riqhts and liabilities 
in regard to per diem and other travel allowances vest when 
travel is performed under orders. Moreover, travel orders 
may not be canceled or modified retroactively to increase 
or decrease the rights which have become fixed under the 
applicable statutes and regulations unless there is an 
apparent error on the face of the orders or unless it is 
clearly demonstrated that a provision which was previously 

4/ See Public Law 99-190, Dec. 19, 1985, 99 Stat. 1185, 
i215. 
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determined and definitely intended had been omitted through 
error or inadvertence in the preparation of the orders. 
Warrant Officer John W. Snapp, USMC, 63 Comp. Gen. 4, 8 
(1983), and cases cited therein. 

We have also held, consistent with the foreqoing, that PCS 
orders may not be canceled after the travel and transpor- 
tation activities necessary to complete the transfer have 
been accomplished unless the orders were materially in error 
when issued. Vernon E. Adler, H-204210, Apr. 5, 1982. 

The PCS orders issued to Sergeant Carr on October 3, 1985, 
were not issued in error and constituted valid orders. He 
performed his travel under those orders beginning on Octo- 
ber 16, 1985, and he reported for duty in Okinawa on 
November 11, 1985. Thus, under the rule cited above, his 
legal rights and liabilities in regard to travel allowances 
became fully vested at that time under the laws and requla- 
tions then in effect. {Jnder Public Law 99-145, Nov. 8, 
1985, discussed above, he became entitled to a dislocation 
allowance equal to 2 months' BAQ. He was, however, paid for 
only 1 month because the field officer had not yet received 
guidance on the increased dislocation allowance. 

With the enactment of the DOD Appropriation Act, 1986, on 
December 19, 1985, the Department of Defense construed 
section 8079 thereof as an absolute bar to payment of the 
dislocation allowance at a rate of more than 1 month's BAQ 
even if the member qualified for the increased amount prior 
to that date. 

We disagree. We believe that a member whose right to a 
travel allowance became vested prior to December 19, 1985, 
is entitled to be paid from the appropriation account 
established under the continuing resolution which provided 
appropriations for fiscal year 1986 for the period prior to 
enactment of the Appropriation Act itself. 

In 62 Comp. Gen. 9 (1982), we reversed an earlier ruling5/ 
and held as follows: 

"After considering all relevant arguments, we now 
conclude that to the extent an annual appropria- 
tion act does not provide sufficient funding for 
an appropriation account to cover obligations 
validly incurred under the terms of a continuing 
resolution, the funds made available by the 

5/ Letter to Senator William Proxmire, q-152554, 
February 17, 1972. 
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resolution remain available to pay these 
obligations." 

In reaching that conclusion, we relied on a provision of 
the applicable continuing resolution which stated in 
section 103: 

"Appropriations made and authority granted pur- 
suant to this joint resolution shall cover all 
obligations or expenditures incurred for any 
project or activity during the period for which 
funds or authority for such project or activity 
are available under this joint resolution." 
Public Law 97-92, S 103, 95 Stat. 1193 (1981). 

We characterized that provision as providing "that funds 
appropriated by the continuing resolution are to remain 
available to liquidate obligations incurred within the 
availability period of the continuing resolution." 
62 Comp. Gen. 9, at 11. Accordingly, we held that, to 
the extent the annual appropriation act does not provide 
sufficient funding to cover obligations validly incurred 
under a continuing resolution, the excess obligations 
should be charged to and paid from the appropriation 
account established under the continuing resolution. 
62 Coma. Gen. 9, at 12. 

Since the continuing resolutions providing funds for DOD for 
fiscal year 1986 contain the identical provision/ contained 
in section 103 of the fiscal year 1982 resolution discussed 
in 62 Comp. Gen. 9, we reach the same conclusion with 
respect to the continued availability of funds provided by 
the 1986 continuing resolution to pay obligations validly 
incurred thereunder. We find no indication in the fiscal 
year 1986 appropriation act or its legislative history that 
Congress intended section 8079 to apply retroactively. 

As to when obligations are considered to be incurred, we 
decided that issue in a 1984 decision requested by the 
Department of Transportation. We held that ". . . for all 
travel and transportation expenses of a transferred employ- 
ee, an agency should record the obligation against.the 
appropriation current when the employee is issued travel 

6/ See Public Law 99-103, !J 103, Sept. 30, 1985, 99 Stat. 
r71,72. See also Public Law 99-154, Nov. 14, 1985, 
99 Stat. 813;Pmc Law 99-179, Dec. 13, 1985, 99 Stat. 
1135; and Public Law 99-184, Dec. 17, 1985, 99 Stat. 1176. 

5 B-226452 



orders."7/ We also recognized that the government is not 
required-to reimburse expenses until the employee actually 
incurs them, but that did not change our conclusion that the 
obligation arises at the time of the issuance of the orders. 
64 Comp. Gen. 45, at 47. 

In the present case, therefore, it is our view that the 
dislocation allowance payable to Sergeant Carr became an 
obligation against the appropriation current when his 
PCS orders were issued on October 3, 1985, and that his 
entitlement to the allowance vested when he then began his 
move in compliance with those orders. This would neces- 
sarily have involved a charge to the appropriation account 
established under the continuing resolution providing 
funds for the DOD between October 1 and December 18, 1985. 
The laws then in effect did not prohibit payment of the 
dislocation allowance in any amount less than the full 
rate prescribed by 37 U.S.C. S 407, as amended, that is, 
an amount equal to 2 months' BAG. 

Furthermore, consistent with the provisions contained in the 
continuing resolution described above, our view is that to 
the extent the annual DOD Appropriation Act of December 19, 
1985, did not provide funding at that higher rate, obligated 
funds nevertheless remained available under the continuing 
resolution to pay Sergeant Carr and other service members 
similarly situated who had established an entitlement to the 
dislocation allowance at that rate prior to December 19, 
1985. Hence, our conclusion is that Sergeant Carr is 
entitled to payment of the dislocation allowance at that 
higher rate, even though his claim for payment was not 
processed by December 19, 1985. 

Sergeant Carr's supplemental claim voucher, with supporting 
documentation, is returned to the Marine Corps Finance 
Center for further processing consistent with the 
conclusions reached here. 

7/ 64 Comp. Gen. 45, 48 (1984). See also 64 Comp. Gen. 901 
71985). Although these decisionsrelate to transferred 
civilian employees, our view is that the reasoning and the 
conclusions reached are applicable as well to the situation 
of transferred members of the uniformed services. 

6 B-226452 




