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1. International Association of Firefighters, Local 
F-48, requests a determination from this Office on the 
exempt/nonexempt status under the Fair Labor Standards 
Act (FLSA) of supervisory grade GS-7 firefighters. 
Under 29 U.S.C. § 204(f) the Office of Personnel Management 
(OPM) is authorized to administer the FLSA with respect to 
federal employees. Consistent with prior decisions 
recognizing that the role granted to OPM in administering 
FLSA necessarily carries with it the authority to make final 
determinations as to whether employees are covered by its 
various provisions, this Office will not consider the 
claims. 

2. Supervisory federal firefighters who are exempt 
from the Fair Labor Standards Act but who receive premium 
pay under 5 U.S.C. § 5545(c)(l) on an annual basis for 
regularly scheduled standby duty are not entitled to 
additional overtime pay under 5 U.S.C. 5 5542 for work that 
is part of the firefighters' regularly scheduled 
administrative workweek. 

DECISION 

ISSUE 

This action is in response to a request from Mr. Mark D. 
Hutchings, President, International Association of 
Firefighters (IAFF), Local F-48, for a decision on two 
issues. The first issue is whether the Office of Personnel 
Management's (OPM) determination that supervisory grade 
GS-7 firefighters are exempt from the Fair Labor Standards 
Act (FLSA), 29 U.S.C. SS 201 et seq., is proper. The second 
issue is whether FLSA-exempt grade GS-7 firefighters 



who-are receiving premium pay as authorized by 5 U.S.C. 
S 5545(c)(l) for regularly scheduled standby duty are 
entitled to additional overtime pay under 5 U.S.C. S 5542(a) 
for work scheduled in advance in excess of 8 hours a day. 

We hold that in view of the applicable provisions of law 
granting OPM the authority to determine the exempt/nonexempt 
status under the FLSA for federal employees, this Office 
will not consider the claims of the supervisory GS-7 
firefighters concerning that issue. With regard to the 
second issue, we hold that firefighters who receive premium 
pay on an annual basis for regularly scheduled standby duty 
are precluded from receiving additional overtime pay under 
section 5542(a) for work that is part of an employee's 
regularly scheduled administrative workweek. 

BACKGROUND 

This matter has been presented under our procedures set 
forth at 4 C.F.R. Part 22 (1986) for decisions on 
appropriated fund expenditures which are of mutual concern 
to federal agencies and labor organizations. This matter 
was filed on behalf of Ronald Dunn, Thomas Watson, and 
Richard Wilson, all supervisory grade GS-7 Captains employed 
by the U.S. Department of Defense at the Naval Station, Mare 
Island, California. 

Supervisory grade GS-7 firefighters at Mare Island are 
regularly scheduled to work a tour of duty of 144 hours 
in a biweekly work period, 64 hours of which are considered 
standby duty, during which time the firefighters are 
required to remain at their work station in an on-call 
status. Effective for the first full pay period in November r' 
1985, OPM determined that supervisory grade GS-7 fire- ( 
fighters are exempt from the provisions of the FLSA. Final 
regulations authorizing this change were published in FPM 
Bulletin 551-18 dated March 13, 1986 (5 C.F.R. Part 551). 
The record notes that IAFF Local F-48 filed FLSA complaint 
forms with the San Francisco Regional Office of the Office 
of Personnel Management to review this determination. After 
an investigation into the matter, OPM found that the super- 
visory grade GS-7 firefighters are properly exempt. 

As a result, these firefighters receive their basic rate of 
pay for 80 hours of work and premium pay of up to 25 percent 
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of their basic rate as authorized by 5 U.S.C. S 5545(c)(1) 
for regularly scheduled overtime, night, holiday and 
Sunday work. Prior to the change in eligibility, these 
firefighters also received overtime pay for 38 hours as 
authorized by the FLSA, 29 U.S.C. S 207(k) and 5 C.F.R. 
§ 551.541. 

In its submission, IAFF contends that OPM erred in determin- 
ing that supervisory grade GS-7 firefighters are exempt from 
the FLSA, and that, in this regard, OPM is not carrying out 
the intent of Congress in its implementation of the FLSA. 
The IAFF argues that it was not the intent of Congress to 
create two separate and distinct pay systems within the 
federal fire service which appear to penalize an employee 
promoted to a higher level of authority. The IAFF further 
believes that the 25 percent premium pay does not provide 
proper compensation for the hours worked as scheduled 
overtime, and the union contends that these firefighters 
should be compensated for work performed during their 
regular shifts, including standby time, in excess of 80 
hours per pay period, at time and one-half of their regular 
rate as provided under 5 U.S.C. S 5542(a). 

OPINION 

Exemption of coverage under FLSA 

Prior to 1974, all pay entitlements of federal employees, 
including firefighters, were set forth in Title 5 of the 
United States Code. In 1974, however, the federal govern- 
ment in its status as an employer was brought within the 
coverage of the FLSA by the enactment of the Fair Labor 
Standards Amendments of 1974, Pub. L. No. 93-259, April 8, 
1974. However, certain employees are exempted from coverage 
under the FLSA including "executive employees" whose 
positions are determined to be managerial or supervisory. 
See 29 U.S.C. S 213(a)(l) and 5 C.F.R. S 551.204 (1986). 

Under 29 U.S.C. S 204(f), OPM is authorized to administer 
FLSA with respect to federal employees. We have stated in 
past decisions that we consider the role granted OPM in 
administering the FLSA necessarily carries with it the 
authority to make final determinations as to whether 
employees are covered by its various provisions. We have 
consistently held that this Office will not review OPM's 
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determinations as to an employee's exempt or nonexempt 
status. Lee R. McClure, et ai., 63 Comb. Gen. 546 (i984); 
59 Comp. Gen. 128 (1979): B-51325, October 7, 1976. 
Regarding IAFF's claims that OPM is not carrying out the 
intent of Congress in its application of the FLSA regula- 
tions to the firefighters, we note that this issue has been 
considered in litigation concerning the method of calculat- 
ing overtime for firefighters under the FLSA. The decision 
in Zumerling v. Devine, 769 F.2d 745 (Fed. Cir. 19851, which 
held that the government's method of computing FLSA overtime 
was reasonable, is replete with references to OPM's 
consistency in carrying out its obligations under the FLSA. 
The court held that: 

"OPM has been given the power to interpret the 
statute and set forth the guidelines and policies 
of the agency. OPM has met its obligation by the 
promulgation of FPM Letter 551, through which the 
agency attempts to limit the confusion resulting 
from applying two different laws to the same 
concern. We conclude that OPM's interpretative 
guidelines 'harmonize(s) with the statute's origin 
and purpose,' * * * as well as with the Secretary 
of Labor's regulations." 

Zumerling, 769 F.2d 745 at 750. See also Wheeler v. United 
States, 9 Cl. Ct. 579 (19861, cert. -denied, 107 S.Ct. 1372 
(U.S. March 9, 1987) (No. 86-1000). Since the courts have 
,held that OPM's administration of the FLSA is both 
reasonable and consistent with the statute, the regulations 
promulgated by the Secretary of Labor, and the intent of 
Congress, it is not necessary for this Office to consider it 
further. 

Accordingly, since OPM has authority to make final deter- 
minations as to an employee's exemption status and has in 
fact considered the claims of the supervisory GS-7 
firefighters and determined them to be exempt as "executive 
employees," this Office will not consider the claims. 

Additional overtime compensation 

The statutes governing the payment of overtime compensation 
to federal employees are contained in Title 5 of the United 
States Code. The specific provisions relating to 
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compensation for overtime are set forth at 5 U.S.C. 
S 5542(a)(l) as follows: 

"(a) For full-time, part-time and intermittent 
tours of duty, hours of work officially ordered or 
approved in excess of 40 hours in an administrative 
workweek, or * * * in excess of 8 hours in a day, 
performed by an employee are overtime work and shall 
be paid for, except as otherwise provided by this 
subchapter, at the following rates: 

"(1) For an employee whose basic pay is at a rate 
which does not exceed the minimum rate of basic 
pay for GS-10, the overtime hourly rate of pay is 
an amount equal to one and one-half times the 
hourly rate of basic pay of the employee, and all 
that amount is premium pay." (Emphasis added.) 

The specific provisions relating to compensation for standby 
duty are set forth in the same subchapter at 5 U.S.C. 
S 5545(c)(l) as follows: 

"(~1 The head of an agency, with the approval 
of the Office of Personnel Management, may provide 
that -- 

"(1) an employee in a position requiring him 
regularly to remain at, or within the confines of, 
his station longer than ordinary periods of duty, 
a substantial part of which consists of remaining 
in a standby status rather than performing work, 
shall receive premium pay for this duty on an 
annual basis instead of premium pay provided by 
other provisions of this subchapter, except for 
irregular, unscheduled overtime duty In excess of 
his regularly scheduled weekly tour. Premium pay 
under this paragraph is determined as an appropriate 
percentage, not in excess of 25 percent, of such 
part of the rate of basic pay for the position as 
does not exceed the minimum rate of basic pay for 
GS-10 * * * ." (Emphasis added.) 

As we discussed in Lewis E. Meyer, B-200639, April 15, 1981, 
the legislative history of 5 U.S.C. $7 5545(c)(l) shows that 
the annual premium pay provision was enacted for the express 
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purpose of allowing additional annual pay in lieu of over- 
time, night, and holiday pay for General Schedule employees 
who are required to remain at or within the confines of 
their stations during longer than ordinary periods of duty, 
but who spend a substantial part of their time on duty in a 
standby status rather than actually performing work. In 
Meyer we stated that additional compensation of 25 percent 
of basic pay is the maximum a General Schedule employee may 
receive, except for "irregular" or "unscheduled" overtime 
duty in excess of the regular tour of duty. 

As we discussed further in National Federation of Federal 
Employees, Local 387, B-213931, June 21, 1984, the 
applicable regulation, 5 C.F.R. S 550.163(a), "Relationship 
to Other Payments," states that an employee receiving 
premium pay on an annual basis for regularly scheduled 
overtime, a substantial part of which consists of standby 
duty v may not receive premium pay for regular overtime work 
or night, holiday or Sunday work. By definition "regular 
overtime work" means overtime work that is part of an 
employee's "regularly scheduled administrative workweek." 
5 C.F.R. S 550.103(g). A "regularly scheduled administra- 
tive workweek” for a full-time employee is the period within 
an administrative workweek, established in accordance with 
5 C.F.R. 5 610.111 within which the employee is regularly 
scheduled to work. 5 C.F.R. S 550.103(n). Under 5 C.F.R. 
S 610.111(c)(l), when an employee is paid additional pay 
under 5 U.S.C. S 5545(c)(l), his regularly scheduled 
administrative workweek is the total number of regularly 
scheduled hours of duty a week. Under 5 C.F.R. 
S 610.111(c)(2), when an employee has a tour of duty which 
includes a period during which he remains at or within the 
confines of his station in a standby status rather than 
performing actual work, his regularly scheduled administra- 
tive workweek is the total number of regularly scheduled 
hours of duty a week, including time in a standby status 
except that allowed for sleep and meals by regulation of the 
agency. 

In NFFE, Local 387, cited above, we held that, because the 
firefighters were receiving premium pay on an annual basis 
for regularly scheduled overtime, a substantial part of 
which consisted of standby duty, they are precluded from 
receiving overtime pay for the same hours under 5 U.S.C. 
§ 5542(a). 
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Similarly, in this case, there is no contention of 
"irregular" or "unscheduled" overtime work by the super- 
visory grade GS-7 firefighters in excess of their 144-hour 
regularly scheduled administrative biweekly pay period, 
which includes regular overtime work. Accordingly, since 
these firefighters are receiving premium pay on an annual 
basis for their regularly scheduled overtime, a substantial 
part of which includes standby duty, they are not entitled 
to receive additional overtime pay for the same hours under 
5 U.S.C. § 5542(ah(l). 

w Comptrolle LJ ' General 

I of the lJnited States 
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