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DIGEST 

An employee who was authorized to perform permanent duty 
travel by privately owned automobile as advantageous to the 
Government but instead flew his privately owned airplane may 
be reimbursed his expenses only to the extent those expenses 
do not exceed the constructive cost of such travel by common 
carrier. 

INTRODUCTION 

This decision is in response to a request from a certifying 
officer with the National Security Agency (NSA), for our 
opinion concerning the entitlement of an employee to 
reimbursement for permanent change-of-station travel he 
performed in his own airplane. The employee submitted a 
voucher by which he requested reimbursement for his mileage, 
.per diem, and an airplane tie-down fee in the amount of 
$1,177.80. In accordance with provisions of Volume 2 of the 
Joint Travel Regulations (JTR), the NSA limited his reim- 
bursement to $194.75-- the amount of the expenses he would 
have incurred had he used a commercial carrier. Given the 
circumstances of the case, the NSA has correctly determined 
the employee's entitlement. 

FACTS 

By a travel order dated June 14, 1985, the employee was 
transferred from Fort Meade, Maryland, to Sunnyvale, 
California, with a reporting date of August 1, 1985. 
That order authorized permanent duty travel by privately 
owned automobile as advantageous to the Government. The 
employee's wife and daughter each drove an automobile to 
Sunnyvale between July 25 and July 30 and were granted a 
per diem allowance and mileage for their travel. The 
employee flew his privately owned airplane to his new duty 
station between July 23 and 25. 

Because the employee had not been authorized to use his 
privately owned airplane the NSA, citing JTR paragraph 



C4661-2, compared the expense of his travel by privately 
owned airplane with the cost of common carrier trans- 
portation and limited his reimbursement to the lesser 
amount. The NSA calculated those expenses as follows: 

Privately Owned Airplane Commercial Carrier 

Total per diem: $ 125.00 23 July Depart 
Mileage Allowance: 1,045.80 Baltimore 0830 
Tie-down fee: 7.00 23 July Arrive 
Grand Total $1,177.80 San Francisco 1200 

Total per diem $ 5.75 
Airfare 179.00 
Taxi 
Grand Total 

10.00 
$194.75 

DECISION 

The NSA correctly interpreted the JTR's in determining the 
employee's entitlement to reimbursement. Paragraph C4250-1 
of JTR part F, Chapter 4, which concerns allowances for the 
use of privately owned conveyances for permanent duty 
travel, provides as follows: 

"Reimbursement for all permanent duty travel by 
privately owned airplane or motorcycle and renewal 
agreement travel by privately owned automobile, 
including per diem, is determined under par. 
C2151-3 and will not exceed the cost of travel by 
common carrier." 

While paragraph C2151-3a provides that the use of a 
privately owned automobile for permanent change-of-station 
travel will be considered as advantageous to the Government 
and mileage reimbursement allowed for that method of travel, 
paragraph C2151-3b provides that the use of a privately 
owned aircraft will be considered as advantageous to the 
Government only "when it is determined that the cost of such 
travel at the rate of $0.45 per mile * * *, including per 
diem for the actual travel period, not in excess of the time 
required to complete the trip at a rate of 300 miles per 
calendar day, is less than the cost of travel by common 
carrier." Paragraph C2151-3 provides further that computa- 
tion for reimbursement of travel by privately owned airplane 
is to be as outlined in paragraph C4661. 
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Paragraph C4661-2d provides that when travel by a privately 
owned airplane is not advantageous to the Government (in 
this situation as determined by paragraph C2150-3), the 
total amount of mileage and per diem, computed on the basis 
of travel by a privately owned conveyance, is to be compared 
with the total constructive travel cost including per diem 
by common carrier, and the employee is to be reimbursed in 
the lesser amount. 

The NSA compared the cost of the employee's travel by 
privately owned aircraft and the cost of the same trip by 
common carrier and correctly determined he was entitled only 
to the lesser, constructive cost by common carrier. There 
is no basis upon which this Office can waive or otherwise 
change the application of these regulations. 

of the United States 
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