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DIGEST 

Civilian employee of Air Force on temporary duty may be 
reimbursed for commercial lodging although he did not obtain 
a certificate of nonavailability of Government quarters as 
required by 2 JTR para. C1055. Employee's travel orders 
referenced agency regulation that orders were complete as 
regards use of quarters. Therefore, since he received 
travel advance including a portion of per diem for lodging 
expenses, his travel orders effectively provided that 
Government quarters were not available to him, and he may be 
reimbursed his lodging expenses. 

DECISION 

We are asked to decide whether Mr. Henry L. Huffman, Jr., an 
employee of the Defense Logistics Agency in Jacksonville, 
Florida, may be authorized additionax‘per diem for lodging 
costs he incurred while on temporary duty at a military 
installation when he failed to obtain a certificate of non- 
availability of Government quarters.l/ Under the unique 
circumstances of this case he may be reimbursed the claimed 
expenses. 

BACKGROUND 

From August 19 to 28, 1985, Mr. Huffman was in a temporary 
duty status while attending a training course at McDill Air 
Force Base, Florida. On August 6, 1985, he was issued 
travel orders indicating, among other things, that the 

l/ The question was submitted by Mr. Peter H. Tovar, Chief 
&counting and Finance Division, Office of the Comptroller, 
Defense Logistics Agency, Headquarters, Cameron Station, 
Alexandria, Virginia. 



estimated per diem was $671 and the estimated cost of his 
travel was $60, resulting in an authorized travel advance of 
$584, which he received. The $671 cost estimate was based 
on the cost for commercial lodgings and meals while on 
temporary duty. Additionally, his travel orders indicated 
that payment of mileage expenses was authorized for driving 
his car from his motel to the temporary duty site. His 
travel orders also stated that they met "the criteria for 
DLA 5000.1 Travel," an internal agency regulation which 
according to the submission states that "travel orders 
should be specific as to requirements for use of quarters." 

Mr. Huffman performed his temporary duty and stayed in 
commercial lodgings. When he submitted his travel voucher, 
the cost of his commercial lodgings, which totaled over 
$500, was disallowed. 

When Mr. Huffman questioned the disallowance of his lodging 
expenses, he was advised that, under the applicable travel 
regulations, he had to obtain a certificate of nonavail- 
ability of Government quarters at McDill Air Force Base 
before he could be reimbursed for his motel expenses. He 
indicates that he had been unaware of this requirement and 
if he had known of it he would have obtained the certificate 
or stayed in Government quarters. He considers it unfair to 
be denied his commercial lodgings, especially since he was 
not informed on his travel orders that he needed to obtain 
a certificate of nonavailability. Moreover, he questions 
whether he can be denied reimbursement of these lodging 
expenses since DLA 5000.1, the regulation referenced on his 
travel orders, mandates the agency to be specific as to 
requirements for use of quarters, and he was not apprised 
of his need to obtain the certificate. 

Supervisory personnel at Mr. Huffman's agency support his 
contentions, and indicate that the notification of the 
requirement to obtain a certificate of nonavailability of 
Government quarters was not included in his travel orders 
because of an administrative oversight. DLA personnel 
contacted the billeting office at McDill Air Force Base in 
July 1986, but by that time nearly a year had gone by since 
Mr. Huffman's travel and the billeting office personnel 
were unable to determine whether or not quarters had been 
available for him in August 1985. 

ANALYSIS 

Section 5702(a) of title 5, United States Code (1982), 
provides that under regulations prescribed under 5 U.S.C. 
$4 5707, an employee, while traveling on business away from 
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his designated post of duty, is entitled to a per diem 
allowance for travel inside the continental United States. 
Furthermore, with limited exceptions, such per diem allow- 
ances must include an amount for commercial lodgings. 
Specifically, under 5 U.S.C. S 5911(e), a civilian employee 
cannot be required to occupy Government quarters in the 
absence of a determination by the agency head that such 
occupancy is necessary for the proper completion of the 
employee's mission or for the protection of Government 
property. See B-195859, March 18, 1980. Thus, if an 
employee stays in commercial lodgings instead of available 
Government quarters he is entitled to receive the appro- 
priate lodging portion of his per diem allowance. 

For Department of Defense employees, however, there is a 
different rule regarding the use of Government quarters 
while on temporary duty or training. For many years, 
Congress has placed a limitation in the Department of 
Defense annual appropriation providing that none of the 
funds appropriated are available to pay lodging expenses 
incurred by any person on official business away from his 
home or regular place of duty when adequate Government 
quarters are available, but are not occupied by such person. 
See e.g., the Department of Defense Appropriation Act, 1985, 
Pub. L. No. 98-473, S 8038, October 12, 1984, 98 Stat. 
1837, 1930 (the appropriation limitation in effect when 
Mr. Huffman traveled). Consequently, if a DOD employee 
stays in commercial lodging while on temporary duty and 
adequate Government quarters are available, then generally 
he cannot receive the lodging portion of his per diem 
allowance. 

To implement the appropriation limitation, the Department of 
Defense has promulgated paragraph Cl055 of Volume 2, Joint 
Travel Regulations,&/ which states the conditions under 
which a Department of Defense employee may be reimbursed for 
use of commercial quarters: 

"1 . GENERAL. Although an employee may not be 
required to utilize Government quarters, when 
adequate Government quarters are available but 
not used, the payment of the quarters portion of 
the per diem or actual expense allowances of 
any employee on temporary duty away from his 

2/ Volume 2 of the Joint Travel Regulations is applicable 
Fo all civilian employees of the Department of Defense. 
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designated post of duty may not be made except 
under the following conditions: 

"1. when the order-issuing authority, 
either prior or subsequent to the travel 
involved, issues a statement to the effect 
that the utilization of Government quarters 
at the temporary duty station or delay point 
would adversely affect the performance of 
the assigned mission (this exception is not 
applicable to personnel attending training 
courses at an installation of the Uniformed 
Services): 

"2. when, prior to the travel involved, the 
order-issuing authority, as a result of 
direct communication with the commanding 
officer (or designated representative) 
responsible for Government quarters at the 
temporary duty station or delay point con- 
cerned, issues a statement to the effect 
that adequate Government quarters at the 
temporary duty station or delay point will 
not be available; 

"3. when the commanding officer (or 
designated representative) responsible for 
Government quarters at the temporary duty or 
delay point furnishes a statement to the 
effect that utilization of Government 
quarters was impracticable; 

* * * * * 

"2. EFFECT OF ABSENCE OF STATEMENT. In the 
absence of a statement issued under the provisions 
of subpar. 1 or unless the nonavailability of 
adequate Government quarters can be ascertained by 
reference to a publication issued by the Uniformed 
Service concerned, it shall be assumed that ade- 
quate Government quarters were available on any 
day for which the employee fails to submit an 
appropriate statement * * * indicating that such 
quarters were not available or not utilized on 
that date. * * *" 

The limitation in the Appropriation Act and the implementing 
regulation clearly set out that payment of the quarters 
portion of per diem expenses is prohibited when adequate 
Government quarters are available, but not used. Therefore, 
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generally, unless an employee can produce a certificate of 
nonavailability, he may not receive reimbursement of com- 
mercial lodging expenses. See e. 

R=l 
., Jerry Cardinal, 

B-191297, August 2, 1979; + Miele, B-192271, Novem- 
ber 8, 1978. In the absence of the certificate, the 
assumption that there were adequate Government quarters is 
usually dispositive of the matter. 

Under the unique circumstances of this case, we do not 
consider that our precedents in this area, as exemplified by 
the two above-cited cases, are applicable to Mr. Huffman's 
situation. They are factually distinguishable, since the 
employee in each instance either knew that Government 
quarters were available or knew that he was required to 
obtain a certificate of nonavailability. Mr. Huffman's 
travel orders, however, led him to believe that he was to 
stay in commercial lodgings since his orders cited to 
DLA 5000.1, and he had received a travel advance including 
an amount for lodging. 

DLA 5000.1, Paragraph VIII B6 entitled "TDY to Attend 
Training Courses" in the third sentence states "to preclude 
misunderstanding on the part of the travelers or subsequent 
erroneous reimbursement applicable travel orders should be 
specific as to requirements for use of quarters or should 
specify the applicable per diem rate." Mr. Huffman's orders 
specifically stated that "[t]his request meets the criteria 
for DLA 5000.1 Travel." However the orders did not contain 
a statement concerning Quarters. 

We, therefore, conclude that his orders were consistent with 
paragraph Cl055 1.2 of 2 JTR. That is, the effect of 
Mr. Huffman's orders specifying that the orders meet the 
requirements of DLA 5000.1 coupled with the travel advance 
he received may be considered constructive notice to 
Mr. Huffman that adequate Government quarters were not 
available to him at the training site. Accordingly, he may 
be reimbursed his lodging expenses notwithstanding the fact 
that he lacks a certificate of nonavailability. C.f. 
48 Comp. Gen. 216 (1968). In a situation of this-e, 
there is no presumption that adequate Government quarters 
were available. 

)bT& pziPi& 
Comptroll& General 
of the United States 
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