
The Comptroller General 
of the United States 

Washington, D.C. 20548 

Decision 

Matter of: Joseph J. Wuscher, Robert J. Rosen, and 
Sebastian P. Luizzi 

File: B-225013 

Date: October 28, 1987 

DIGEST 

On September 8, 1982, 5 U.S.C. 5 5728 was amended to 
restrict tour renewal travel for employees assigned to 
Alaska and Hawaii to situations in which travel was 
necessary to recruit or retain an employee for a tour of 
duty in Alaska or Hawaii. That statute and the implement- 
ing regulations now provide that only employees who have 
been continuously stationed in Alaska and Hawaii on and 
since September 8, 1982, may retain unrestricted tour 
renewal travel rights. Under the plain terms of the appli- 
cable statute and regulations three civilian employees of 
the Air Force who were recruited for an assignment in Hawaii 
prior to September 1982 but who were later reassigned away 
from Hawaii and were not stationed in Hawaii on September 8, 
1982, did not retain the unrestricted renewal travel 
entitlements when they subsequently returned to Hawaii in 
1983. 

DECISION 

Messrs. Joseph J. Wuscher, Robert J. Rosen, and Sebastian P. 
Luizzi each claim entitlement to additional paid "Renewal 
Agreement Travel" in connection with their civilian employ- 
ment with the Department of the Air Force. We have con- 
cluded that their claims may not be allowed. 

BACKGROUND 

Tour renewal travel for Federal employees stationed 
overseas is authorized by 5 U.S.C. 5 5728. Implement- 
ing regulations applicable to civilian employees of the 
Department of the Air Force are found at paragraph C4150 
et se . 

-4. 
of Volume 2 of the Joint Travel Regulations 

(2 JTR . 

Prior to September 8, 1982, employees stationed outside 
the continental United States-- including those stationed 
in Alaska and Hawaii --were eligible for tour renewal 



travel upon completion of an agreed period of service 
overseas and the signing of a written agreement to serve 
another period of service at the same or another overseas 
location. However, section 351 of the Omnibus Budget 
Reconciliation Act of 1982, Public Law 97-253, 96 Stat. 763, 
800, September 8, 1982, amended 5 U.S.C. S 5728 to change 
the conditions under which tour renewal agreement travel 
could be authorized for Federal employees assigned to Alaska 
and Hawaii. The amendment provided that, under regulations 
prescribed by the President, tour renewal travel could be 
allowed to employees assigned to Alaska and Hawaii after 
September 8, 1982, only when such travel was necessary for 
recruiting or retaining an employee for a tour of duty in 
Alaska or Hawaii. 

On August 1, 1984, the applicable regulations were amended 
to authorize tour renewal travel for employees assigned to a 
oost of duty in Alaska or Hawaii after September 8, 1982, 
only if it is determined under directives by the Department 
of Defense component involved that payment of these expenses 
is necessary for the purpose of recruiting or retaining an 
employee. Paragraphs C4152 and C4153, 2 JTR (Change 226, 
August 1, 1984). The Air Force then issued a directive on 
September 1, 1984, specifying categories of employees in. 
positions to be authorized tour renewal agreement travel 
when transferred to Alaska or Hawaii after September 8, 
1982. Paragraphs C4152 and C4153, 2 JTR, and the Air Force 
directive differentiate between employees serving in Alaska 
or Hawaii on September 8, 1982, and those assigned, 
appointed or transferred to a post of duty in Alaska or 
Hawaii after September 8, 1982. Under these published rules 

-only employees "who have been continuously stationed in 
Hawaii on and since" September 8, 1982, continue to have the 
entitlement for periodic renewal agreement travel, but those 
not so assigned are not authorized the entitlement unless 
their positions have been identified by the Air Force as 
hard to fill. In addition, however, specific provision was 
made to allow two round trips within a S-year period to any 
employee regardless of position who was assigned to Hawaii 
after September 8, 1982, but prior to the date the regula- 
tions were amended on August 1, 1984. 

The claimants' cases and contentions here are typified by 
Mr. Wuscher who was employed by the Air Force in Hawaii 
between 1966 and 1978. In November 1978 he left Hawaii 
to accept a position of civilian employment with the Navy 
in the Philippines. He returned to Hawaii 5 years later 
in November 1983 and was again employed by the Air Force. 
He reports that he was later advised by the Air Force 
that since he completed a transportation agreement after 
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September 8, 1982, but prior to the subsequent retroactive 
change to the JTR on August 1, 1984, he would be entitled 
to two renewal agreement tour trips within a S-year period 
beginning with the date of his Hawaii tour, rather than 
losing the entitlement altogether. 

Mr. Wuscher further reports that at the same time the 
Air Force determined that his permanent change-of-station 
move to the Philippines in 1978 was based on his reqis- 
tration for that area after a reduction-in-force at his 
Hawaii station. The Air Force therefore concluded that 
when Mr. Wuscher moved, he entered a new transportation 
agreement for the Philippine station. While neither his 
return rights to a position in Hawaii nor his entitlement 
to file for return transportation to the continental United 
States were affected, because of the intervening overseas 
tours the Air Force concluded that Mr. Wuscher's entitlement 
to continual renewal agreement tour travel--based on conse- 
cutive tours in Hawaii-- was lost because he was no longer 
serving under a continual agreement in Hawaii. In short, 
the Air Force determined that because Mr. Wuscher was not 
serving a tour of duty in Hawaii on September 8, 1982, he 
could not receive continuing coverage under 5 U.S.C. § 5728, 
as amended by Public Law 97-253, supra. 

Mr. Wuscher counters that he only took the assignment 
in the Philippines due to the reduction-in-force action 
in Hawaii. His understanding was that the job in the 
Philippines was an offer which, if not accepted, would 
remove him from priority reinstatement to his prior grade 
in the Hawaii position. Therefore, he stated, he took the 

,job in the Philippines without any knowledge that he would 
be relinquishing his renewal agreement tour travel rights 
when he returned to a position in Hawaii. Thus, it was his 
expectation that when he returned after 5 years to Hawaii 
and was restored to the higher grade position he had left, 
that position would also carry with it a continuing entitle- 
ment to renewal agreement travel and thus he would be 
"qrandfathered" on the basis of his previous entitlement. 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

Paragraph C4152, 2 JTR, reads as follows: 

"An employee whose status on 8 September 1982 
was any of the situations listed in items 1, 2, 
or 3, involving a post of duty in Alaska or in 
Hawaii will continue to be eligible to receive 
allowances for travel and transportation expenses 
for tour renewal agreement travel provided that 
the employee continues to serve consecutive tours 
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of duty within Alaska or Hawaii. Transfers 
between Alaska and Hawaii will not constitute 
consecutive tours of duty for purposes of con- 
tinuing eligibility under the provisions of this 
paragraph. On 8 September 1982, the employee must 
have been: 
I, 1. serving a tour of duty in Alaska or Hawaii on 

that date: 

"2 . en route to a post of duty in Alaska or 
Hawaii under a written agreement to serve a 
tour of duty; or 

"3 . engaged in tour renewal agreement travel and 
have entered into a new written agreement to 
serve another tour of duty in Alaska or in 
Hawaii." 

As indicated, this regulation was issued to implement 
5 U.S.C. 5' 5728, as amended by Public Law 97-253, supra. 
We have no basis to question the validity of this regula- 
tion restricting continued unlimited entitlement to peri- 
odic renewal agreement travel to employees who have been 
continuously stationed in Hawaii and Alaska on and since 
September 8, 1982. 

Our view is that under the plain terms of the regulation, 
in order to have continued unrestricted eligibility for 
renewal agreement travel, employees such as Mr. Wuscher 
must have been serving a tour in Alaska or Hawaii on 
September 8, 1982. In our view the fact that he may have 
been stationed in Hawaii between 1966 and 1978, and that 
he may have had return rights to Hawaii in 1983 following 
his period of employment elsewhere, does not meet that 
criteria. Furthermore, there is nothing in the record 
before us to suggest that his transfer away from Hawaii in 
1978 was effected in contravention of the applicable civil 
service rules, nor does the record provide any indication 
that the transfer might otherwise have been improper or 
invalid. We consequently have no basis to treat the trans- 
fer as a nullity. Since Mr. Wuscher was properly trans- 
ferred to the Philippines in 1978 and remained stationed 
there until 1983, he cannot be accorded the status of an 
employee who was serving in Hawaii on September 8, 1982. 
Hence, since there has apparently been no determination 
that an authorization of renewal agreement tour travel 
was necessary to recruit and retain an employee for 
the position he filled when he returned to Hawaii in 
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November 1983, his entitlement is now limited to two round 
trips within a S-year period computed from November 28, 
1983, to November 27, 1988. 

Comptroller General 
of the United Stated 
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