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DIGEST 

U.S. Park Policeman injured in the performance of duty and 
assigned to light duty for 4 hours a day continues in a pay 
status for and accrues leave based on a full a-hour workday 
under 5 U.S.C. S 6324. When that officer requests a week of 
annual leave, he should be charged 40 hours rather than 
20 hours of annual leave. Section 6324 does not preclude the 
charging of annual or sick leave for absences unrelated to 
the injury which occurred in the performance of duty. 

DECISION 

The National Park Service has requested an opinion concerning 
the manner in which annual and sick leave should be charged 
to the account of a member of the U.S. Park Police force who 
is assigned to a light-duty status as the result of an injury 
which occurred in the performance of his official duties. 
With the qualifications stated below, it is our view that an 
officer on light duty who is absent for the entire period he 
is scheduled to work should be charged leave for the hours he 
is scheduled to be on light duty as well as for the remainder 
of the full workday for which he receives compensation under 
5 U.S.C. s 6324. 

BACKGROUND 

Section 6324 of title 5 of the United States Code provides 
that: 

"* * * sick leave may not be charged to the 
account of a member of the Metropolitan Police 
force or the Fire Department of the District of 
Columbia, the United States Park Police force, or 
the Executive Protective Service force for an 
absence due to injury or illness resulting from 
the performance of duty." 



under this authority, a member of the Park Police force 
injured in the performance of duty is entitled to compen- 
sation based on a full day of work during periods he is 
absent as a result of that injury. Depending on the extent 
of his injury, an officer may be excused from duty altogether 
or he may be assigned to light duty. As defined by the Park 
Service, light-duty status may entail an officer working part 
of a workday and being excused from duty under 5 U.S.C. 
S 6324 for the remainder of that workday. 

We are asked whether an officer assigned to light-duty status 
should be charged leave based on his light-duty work schedule 
or on the basis of the full-time work schedule for which he 
is compensated by virtue of 5 U.S.C. S 6324. To illustrate 
its request, the Park Service cites the case of an officer in 
a light-duty status for 4 hours a day who is excused from 
work under section 6324 for the remaining 4 hours of his 
regularly scheduled 8-hour workday. In the event the officer 
requests a week of annual leave, the Park Service asks 
whether he should be charged 20 hours or 40 hours of annual 
leave. 

DISCUSSION 

The benefit of time off without charge to leave provided for 
by 5 U.S.C. 5 6324 is sometimes referred to as "administra- 
tive sick leave." In fact, it is neither administrative nor 
sick leave. Section 6324 does not provide for leave as such 
but, rather, that periods of absence due to injury or illness 
resulting from the performance of duty will not be charged to 
the Park Police force member's account. We have recognized 
that an officer, while receiving the benefits provided for by 
section 6324, continues in a pay status during such periods 
of absence. For this reason, we have held that he continues 
to accrue annual and sick leave during periods he is absent 
from duty because of an injury resulting from the performance 
of duty. Robert T. Good, B-182608, February 19, 1976. Thus, 
in the example posed by the Park Service, the officer accrues 
annual and sick leave based on an 8-hour workday even though 
he actually works only 4 hours a day while on light duty. 

Section 6324 provides only that sick leave may not be charged 
for an "absence due to injury" which occurred in the perform- 
ance of duty. It does not preclude the charging of annual or 
even sick leave for periods of absence unrelated to that 
injury. Since an officer assigned to light duty is in a pay 
status for a full 8-hour workday, and is accruing annual and 
sick leave on the basis of that full-time work schedule, 
he should be charged leave for absences unrelated to his 
injury on the same basis as if he were working a full-time 
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work schedule. In the example set forth by the Park Service, 
the officer should be charged leave for the 40 hours of the 
regularly scheduled workweek for which he receives compen- 
sation. We understand that this is generally consistent with 
the leave policies of the Metropolitan Police force of the 
District of Columbia which is also covered by 5 U.S.C. 
s 6324. 

In the particular example posed by the Park Service, the 
officer's request for annual leave covering 5 consecutive 
workdays raises the clear presumption that his absence for 
that workweek is the result of personal plans and not the 
result of his injury. The presumption is less compelling in 
the case of an officer who requests leave for a single day. 
Such a request raises no clear presumption that the officer 
would have taken 8 rather than 4 hours of leave if he had 
been working a full 8-hour work schedule. Requests for sick 
leave for reasons unrelated to the line-of-duty injury raise 
similar issues. For example, if the officer requested a week 
of sick leave for elective surgery unrelated to the line-of- 
duty injury, he should be charged 40 hours of sick leave 
based on the full workweek for which he receives compensation 
by virtue of section 6324. Where, following that surgery, he 
requests 4 hours of sick leave for a follow-up medical con- 
sultation, there is no basis to presume that he necessarily- 
would have taken more than 4 hours of leave if he had not 
been injured in the performance of duty. Recause of the 
number of individual situations that might arise, we believe 
it would be appropriate for the Park Police to adopt instruc- 
tions, consistent with this decision, definina the bases upon 
which annual and sick leave will be charged to officers in a 
light-duty status when they are absent for reasons unrelated 
to the injury they sustained in the performance of duty. 
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