
THE COMPTR1OLLER MINERAL
cmcirVici OF THE UNITED ETATES

WA >H H ING TO N, D.C. 2 0 5 4 5

FILE: B-22.!2860 DATE: August 4, 1986

MATTEF1 OF: Rear Admiral Grace M. Hopper, USNR
(Retired) (Recalled)

DIGEST:

'. A statute authorizing military and
naval reservists who are "qualified"
for retirement to be "retained" in an
active status and to receive credit
"for all purposes" for their subse--
quent service does not apply to
reservists who have in fact been
retired, since retirement orders are
not subject to cancellation, and while
retirees may be recalled to active
service from retirement they cannot be
retired and "retained" on active duty
simultaneously, Hence, that statute
provides no authority to permit a
retired Navy Reserve officer who was
recalled to duty and who then per-
formed 19 years' active service to be
"re-retired" anew on the basis of that
additional service. 10 U.S.C. 5 676.

2. The Congress has enacted legislation
to delete a statutory directive which
previously prohibited retired military
and naval reservists from receiving
additional retirement benefits for
active serv.ce performed upon a recall
to duty, so that a retired Navy
Reserve officer who was recalled to
active duty for an extended period may
now elect to have her retired pay
recomputed, with credit for the added
service she performed, under the same
statutory retired pay recomputation
formulas generally applicable to all
retired service members who perform
periods of active duty following their
retirement. 10 U.S.C. s 1402.
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The question presented in this matter is whether Rear
Admiral Grace M. Hopper, USNR (Retired) (Recalled), is
entitled to have het Navy Reserve retired pay recomputed on
the basis of the 19 years she has served on active duty with
the Navy since the time of her retirement and subseq!ient
recall to active service in 1976,1/ We conclude that she
is entitled to a recomputation of her retired pay under the
same statutory retired pay recomputation formulas generally
applicable to all service members who perform periods of
active duty following their retirement.

EBackground

On July 31, 1967, Adminral Hopper (then Commander
hopper) was recalled from retirement to active duty in the
Navy, and she has heen in active service continuously since
then, Six months prior to her recall to duty she had been
retired as a member of the Navy Reserve, and she had been
receiving retired pay for non-regular service under the
provisions of 10 U.S.C. SS 1331-1337.

The concerned Navy officials indicate that
Admiral Hopper plans to leave active duty in the near
future, and that uncertainty has arisen concerning the
recomputation of her retired pay. The officials note that
10 U.S.C. 9 676 authorizes reservists who are "retained" on
active duty after becoming qualified for retired pay under
10 U.S#C. SS 1331-1337 to be "credited with that service for
all purposes." They also note that 10 1J.S.C. S 1402(a)
generally authorizes the recomputation of the retired pay of
service members who are retired and are then recalled to
active duty (other than for training) for a period of
6 months or more. The officials further note that in deci-
sions rendered in 1958 and 1961 we nevertheless expressed
the view that reservists who had been placed in a retired
status under the provisions of 10 U.S.C. SS 1331-1337 were
not eligible on the basis of either 10 U.S.C. S 676 or
10 U.S.C. 5 1402(a) for a recomputation of their retired pay
to account for any subsequent active duty they peformed.2/

1/ This action is in response to a request for an advance
decision received from the Comptroller of the
Department of the Navy.

9 The officials refer specifically to 38 Comp. Gen. 159
(1958); 41 Comp. Gen. 118 (1961); and B-147232,
October 6, 1961.
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The officials point out that there have! been several amend-
ments to the applicable statutes governing the retirement of
reservists since the time those decisions were issued, how-
ever, and they question whether those amendments will oper-
ate to alloj Admiralf Hopper to receive rehired pay credit
for the active service she has performed since July 31,
1967.

Service Credit under 10 U.S.C. S 676

As indicated, 10 U.S.C. S 676 authorizes reservists who
have "qualified" for retired pay for non-regular service
under 10 U.S.C. SS 1331-1337 to be "retained" on active duty
or in service in a reserve component, and provides that a
reservist "so retained shall be credited with that service
for all purposes."

We have held that this provision applies only to
reservists who have met the qualifications for retirement
under 10 U.S.C. 55 1331-1337 but have not actually been
retired, since a reservist following retirement cannc. be
"retained" on duty but can only be recalled to duty.3 /
This is consistent with the fundamental rule that a fully
executed military retirement order, if regular and valid, is
final and can be reopened only upon a showing of fraud,
mistake of law, mathematical miscalculation, or substantial
new evidence of error.4 / Service members recalled to an
active duty status following retirement cannot, for the
purpose of obtaining retirement benefits for the additional
active duty, have their original retirement orders
superseded or cancelled by new "re-retirement" orders.
Rather, if they are recalled to active duty following
retirement they simply become eligible to elect
recomputation of their retired pay under the appropriate
formula prescribed by 10 U.S.C. 5 1402.5/

3/ See B-147232, October 6, 1961.

See, e.g., 44 Comp. Gen. 258, 260 (1964); and
31 Comp. Gen. 296 (1952).

See, e.g., 48 Comp. Gen. 99 and 398 (1968); 43 Comp.
Gen. 442 (1963); B-204055, May 17, 1982.
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In the presen. case; there is no suggestion of irregu-
larity in Admiral Hopper's original retirement, and there
consequently appears no proper basis for canceling her orig-
inal retirement orders on account of her subsequent recall
to active duty or for any other reason. Also, she cannot
properly be considered to have been "retained" in an active
status during her retirement and the period when she v;as
receiving retired pay, so that she may not be allowed
retirement credit for her later active duty under the provi-
sions of 10 U.S#C. S 676 as a reservist "retained" in active
service. It is therefore our view that any retired pay
benefits due to her based on that later active duty would be
available to her, if at all, only through a recomputation of
her retired pay under 10 U.S.C. 5 1402.

Recomputation of Retired Pay under 10 U.S.C. 5 1402,(aj

Provisions of law governing the recomputation of
retired pay to reflect active duty performed after retire-
ment are contained in 10 U.S.C. S 1402.6/ Subsection
1402(a) prescribes a recomputation formula applicable to
service members who retire and who thereafter serve on
active duty (other than for training) for 6 months or more
without incurring a physical disability during the later
period of active duty. That formula provides for the
recomputation of the service member's retired pay based on
the monthly basic pay of the grade in which the member would
be eligible to retire if he or she were retiring upon
release from the later period of active duty. In the
recomputation of their retired pay, that amount is multi-
plied by 2-1/2 percent of the member's years of creditable
serdice performed prior to retirement, plus the years of
active service after retirement.7/

6/ 10 U.S.C. S 1402 applies to individuals who first
became members of the uniformed services before
September 8, 1980. Alternate computation formulas
applicable to those who have become service members
since that date are contained in 10 U.S.C. S 1402a.

7/ Navy officials indicate that Admiral Hopper plans to
apply for a recomputation of her retired pay under
subsection 1402(a), if she is eligible to do so, rather
than under any of the alternate formulas provided by
section 1402.
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The terms of 10 U.S.C. § 1402(a) do not exclude retired
reservists from coverage, and the formula it contains is
amenable for use in recomputing a reservist's years of ser-
vice under the method prescribed by 10 U.S.C. § 13339
Nevertheless, in the decisions rendered in 1961 to which
the Navy officials refer, we expressed the view that
reservists could accrue no retired pay benefits based on
active service they performed following their retire-
ment.8 / This conclusion was not predicated )n the terms
of 100U.S6C. § 1402(a), however, but was instead required
by the language of 10 U.S.C. § 1334(b) then in effect which
specifically directed that time spent after retirement or
transfer to the 'retired reserve may not be credited in any
computation of years of service tinder 10 U(,6.0,
55 1331-1337.

In 1962 the Congress deleted the prohibition contained
in 10 U.S.C. § 1334(b) against reservists receiving retire-
ment benefits for active service performed upon a recall to
duty after their retirement.9 / The legislative history of
the 1962 amendment reflects that it was "designed to compen-
sate for the failure in the original military codification
act to conform section 1334(b) of title 10 to its source
law. This has resulted in the denial to members of the
reserve components of credit ii computing retired pay * * *
for time spent on active duty after they have been granted
retired pay * * *4510/

The Congress thus amended 10 U.S.C. § 1334(b) in 1962
for the specific purpose of making reservists eligible fir a
recomputation of their retired pay if they are recalled to
active service aftur being retired. The amending legisla-
tion removed the statutory basis for the conclusion reached
in our 1961 decisions that reservists could receive no
retired pay credits for active duty performed subsequent to
their retirement. It follows that Admiral flopper will be

8/ See 41 Comp. Gen. 118, supra; and B-147232, supr&.

9/ Public Law 87-651, § 108, September 7, 1962, 76 Stat.
506, 509.

10/ See S. Rep. No. 1876, 87th Cong., 2d Sess. 6,
reprinted in part in 1962 U.S. Code Cong. & Ad. News
2456 quoted materill not included).
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entitled to have her retired pay recomputed under the provi-

sions of 10 U9S9C. § 1402(a) when she leaves active duty,
and in the recomputation she will be eligible to receive
credit for the years of service she performed and the

promotions she received following her retirement,

The question presented is answered accordingly.

q3t comptroller General
of the United States
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