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DIGEST 

The General Services Administration deducted as overcharges 
the difference between the charges billed by the carrier on 
a combination of rates and a through rate applicable from 
the Storage-In-Transit location to destination. In view of ; 
the tender's plain language, there is no merit in the b 
carrier's contention that for delivery of household goods. 
shipments more than 50 miles from the Storage-In-Transit 
point, two rates are applicable: a drayage rate for the 
first 50 miles and a linehaul rate applicable for the miles 
beyond. Clearly, only one rate, whichever is higher, is 
applicable. GSA's action is sustained. 

DECISION 

The Audit Company, on behalf of Pioneer Van Lines, Inc. 
(Pioneer), requests review of a deduction of freight charges 
taken by the General Services Administration (GSA) pursuant 
to 31 U.S.C. S 3726 (1982). We sustain GSA's action. 

BACKGROUND 

GSA's deduction is based on an audit determination that 
Pioneer collected overcharges on a bill for the trans- 
portation of a shipment of household goods, weighing 
3,001 pounds, from its Storage-In-Transit (SIT) location in 
Hyattsville, Prince George's County, Maryland, to its final 
destination in Columbus, Ohio, a distance of 396 miles.l_/ 

1/ These services followed the International Through 
covernment Bill of Lading (ITGBL) movement of the shipment 
from Korea on GBL No. FP-168051, issued by the U.S. Air 
Force. The charges for the ITGBL transportation are not in 
issue. 



. 

A tender rule governing delivery from storage contains rates 
for drayage to final residences located not over 50 miles 
from the SIT location, and for the transportation of ship- 
ments more than 50 miles from SIT. For shipments over 
50 miles the rule refers to linehaul rates published in 
another tender section. Since the shipment was transported 
more than 50 miles from SIT to final residence (396 miles), 
the issue is whether only the linehaul rate is applicable 
for transportation from SIT to final residence, as contended 
by GSA, or whether the drayage rate, otherwise applicable 
for shipments transported not over 50 miles, should be 
combined with the linehaul rate for transportation over 
50 miles, as contended by the carrier. 

Pioneer's protest to GSA's action requires consideration of 
different interpretations of provisions in Military Rate 
Tender 20-H (MRT), which was drafted by Pioneer's publishing 
agent, the Household Goods Carriers' Bureau. The main 
portion of the Tender that is in contention here is item 
108-D of Section 2 (Additional Services), which provides 
rules and pick-up or delivery transportation rates to apply 
on SIT shipments. Paragraph 1 of item 108-D states that the 
rates apply to drayage of SIT shipments from the destination 
SIT warehouse to the final residence. Paragraph 2 states: 

"For distances over a 50 mile radius within 
CONUS,L/ apply the rates in Section 3, Schedule A 
(CONUS) or the applicable rate from Schedule A 
thru S in this item, whichever is greater." 

GSA and Pioneer agree on the rates that would be applicable 
.under their respective theories. Section 2 contains an 
$8.70 per hundredweight drayage rate and Section 3 contains 
an $11.75 per hundredweight linehaul rate. Since the $11.75 
linehaul rate is greater than the $8.70 drayage rate and 
item 108-D requires application of the greater rate, GSA 
contends that the $11.75 linehaul rate is applicable alone, 
that is, not in combination with the drayage rate. Pioneer, 
however, would apply a combination of the two rates so as to 
charge the $8.70 rate for the first 50 miles plus the $11.75 
linehaul rate for the distance in excess of 50 miles, for a 
total of $20.45 per hundredweight for the shipment. 

L/ CONUS means continental United States. 
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Pioneer bases its combination theory on the first few words 
of item 108-D, paragraph 2. Pioneer interprets "for dis- 
tances over a 50 mile radius * * *" to mean that the $11.75 
linehaul rate in Section 3 applies only from the Slst mile 
to the destination point. Therefore, the $8.70 drayage rate 
in Section 2 must be added for the distance from 0 to 
50 miles. Pioneer contends that for GSA's interpretation to 
prevail, item 108-D, paragraph 2 would have had to read, 
"when distances from point of storage to final destination 
exceed 50 miles * * *." 

We cannot agree with the carrier. The tender as a whole is 
clear that whichever delivery rate is applicable, the dray- 
age rate or linehaul rate, it applies from the SIT point 
through to the destination. An illustration of clarity on 
this point appears on the face sheet of Section 3. 

Although the language in paragraph 2 instructs application 
of the Section 3 rates to "distances over a 50 mile radius" 
the face sheet of Section 3 provides that the linehaul rates 
published therein apply on-- . 

"Shipments which are picked-up or delivered from 
storage-in-transit beyond 50 miles from storage 
warehouse; refer to Item 108." (Emphasis 
supplied.) 

This language, instructing application of the rates from the 
SIT point, undercuts Pioneer's contention that the rates 
apply only from the 51st mile, and provides substantial 
support for GSA's interpretation. As a result, we accept 
GSA's interpretation that the rate of $11.75 in Section 3, 
Schedule A was applicable from the SIT location in Maryland 
to Columbus, Ohio. 

Accordingly, we sustain GSA's overcharge findings. 

of the United States 
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