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DIGEST:
A former member of the United States Navy
who was separated from the service with
disability severance pay (10 U.S.C. § 1212),
has been a civilian employee of the govern-
ment since 1960. At the time of civilian
appointment, he was credited with 6 years,
6 months and 10 days of military years of
service for annyal leave accrual purposes
(5 U.S.C. § 6303), which included 3 years,
7 months and 10 days of time spent on the
Temporary Disability Retired List (TDRL).
The TDRL time is not properly creditable
for this purpose. Under 5 U.S.C. § 6303(a),
and 5 U.S.C. § 8332(c)(1)(A), while military
service is creditable, the term "military
service" is defined in 5 U.S.C. § 8331(13)
to mean "honorable active service." Since
placement of a military member's name on
the TDRL list removes his name from the
active duty list, he is in a retirement
status during that time, Therefore, the
employee's civilian service computation
date must be reestablished and his annual
leave balance adjusted.

This decision is in response to a request from the
Chief, Personnel Management Office, Bureau of Reclamation,
Department of the Interior. The question involves the
proper crediting of military service time for civil service
annual leave accrual and retirement purposes in the case of
Mr. Edgar K. Epp.

BACKGROUND

Mr. Epp entered onto active duty in the United States
Navy on May 31, 1951. As a result of a service-connected
injury, he was transferred to the Temporary Disability
Retired List (TDRL), effective May 1, 1954, At that time,
he had performed 2 years, 11 months and 0 days of active
duty. On December 10, 1957, his name was removed from the
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TDRL and he was separated from the Navy with disability
severance pay authorized under 10 U.S.C. § 1212. His total
military time upon separation, both active and time spent
on the TDRL, was 6 years, 6 months and 10 days.

In 1960, Mr. Epp was appointed to a civiltan
position in the Federal Government. Shortly after his
appointment, he was credited with the full 6 years,

6 months and 10 days military time and began to accrue
annual leave at the rate of 6 hours a pay period. And,
after having performed approximately B8 years and 6 months
of civilian service, he began to accrue annual leave at
the rate of 8 hours a pay period.

The agency contends that the time Mr. Epp spent on
the TDRL (3 years, 7 months and 10 days), is not credit-
able in establishing an,employee's service computation date
for annual leave accrual, or for civil service retirement
purposes. Mr. Epp, on the other hand, claims that the addi-
tional service credits he received were credited based on
a decision of this Office which was noticed several years
after he entered civilian service. He brought the decision
to the attention of his personnel officer who agreed that
it applied to his situation., He is unable to locate that
decision.

The point made by the submitting official is that
if this additional service time is properly creditable,
Mr. Epp will soon be eligible for optional civil service
retirement. If the additional service time is not proper-
ly creditable, then his service computation date would
have to be reestablished. This, in turn, would require an
adjustment of and a reduction in his annual leave balance
as well as delaying his eligibility for optional retire-
ment. The submission goes on to state that while agency
research has failed to uncover a decision by this Office
which would support Mr. Epp's position, a recent decision,
B-212738, February 14, 1984 (published as Daniel F. Cejka,
63 Comp. Gen, 210 (1984)), while not specifically on point,
tends to support the agency's view that time spent on the
TDRL is not creditable service for leave and retirement.
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DECISION

The law governing accrual of annual leave, which was
in effect when Mr. Epp was appointed to a civilian position,
was contained in 5 U.S.C. § 2062 (1958), and is presently
codified as 5 U.S.C. § 6303 (1982). Since the ‘governing
laws have remained virtually unchanged in substance since
then, all references will be to the current Code.

Section 6303(a) of Title 5, United States Code,
provides in part:

"(a) * * * In determining years of
service, an employee is entitled to credit
for all service creditable under section 8332
of this title * * * ¢

Section 8332(c)(1)(A) of Title 5, United States Code,
provides in part:

"k % * the service of an individual
who first becomes an employee before October 1,
1982, shall include credit for each period of
military service performed before the date
of the separation on which the entitlement

to an annuity under this subchapter is based
k % Kk "

The term "military service" is defined in 5 U.S.C.
§ 8331(13) to mean "honorable active service in the
armed forces."

Thus, for the provisions of 5 U.S.C. § 6303, military
service time which is creditable to establish the rate at
which an individual is authorized to accrue annual leave
as a civilian employee is limited to "honorable active
service." 1In this connection, 10 U.S.C. § 101(22) and (24),
when read together, define military active service to mean,

"* * * fyll-time duty in the active
military service of the United States. It
includes full-time training duty, annual
training duty, and attendance, while in the
active military service, at a school desig-
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nated as a service school by law or by the
Secretary of the military department con-
cerned.”

These are the governing basic provisions of law.
Based on the sketchy information provided by Mr. Epp, we
have researched our decisions in which the above-quoted
provisions or their antecedent provisions were cited in
an effort to locate the decision to which he referred.

We have not found any decision which characterized time
spent in an inactive or military retirement status, such
as time spent on the TDRL, as constituting military active
service as that term is defined in 5 U.S.C. § 8331(13), or
in 10 U.S.C. § 101(22) and (24). 1In fact, the decisions
which we did find indicated the contrary position.

In 31 Comp. Gen. 213 (1951), we considered, in
part, the nature of a military member's status while his
name is on the TDRL. We ruled therein that, notwithstand-
ing the fact that the presence of his name on that list did
not make his retirement permanent, since the placement of
his name on that list removes his name from the active duty
list, "temporary retirement” is "retirement."” That ruling
has been consistently followed. See 36 Comp. Gen. 628
(1957); 38 Comp. Gen. 268 (1958); and 47 Comp. Gen. 141
(1967). See also, Captain John B. Turpit, USMCR, Retired,
B-206133, February 1, 1983, in which the language contained
in 10 U.S.C. § 687(b)(4), limiting entitlement to readjust-
ment pay was similarly construed.

Mr. Epp and the agency official who authorized the
crediting of additional military time may have misread a
decision in which the term "years of service" appeared,
since that term is used in 10 U.S.C. § 1212, as well as
5 U.5.C. § 6303. 1If so, such a reading was in error.

Under 5 U.S.C. § 6303, "years of service" is comprised of
active military service and service as a civilian employee
of the government. Since there is no provision of law
stating that military retired time on the TDRL qualifies

as active service for section 6303 purposes, it may not be
so used. Therefore, since Mr. Epp had only served on active
military duty a total of 2 years, 11 months and 0 days prior
to his appointment as a civilian employee, that is the maxi-
mum military service time creditable to him for annual leave
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accrual purposes. Accordingly, his service computation date
is to be reestablished and his annual leave balance adjusted
as necessary.

With regard to civil service retirement, matters
involving determinations of years of service creditable
for that purpose come within the exclusive jurisdiction
of the Office of Personnel Management (OPM). However, it
is to be observed that since the definition of "military
service" under 5 U.S.C. § 8331(13) is also used to estab-
lish civil service retirement years of service, we are not
aware of any basis to conclude that OPM would permit the
inclusion of TDRL time for that purpose. See, in this con-
nection, 5 C.F.R. Part 831, Subpart C (1985).

Acting Comptroll G neral
of the United States





