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DIGEST 

An Internal Revenue Service employee requested pay retention 
upon his return from a "limited assignment" overseas, 
the request being based upon 5 U.S.C. S 5363 (1982). 
The employee had attained career status; therefore, a limited 
assignment of that employee to an overseas duty station was 
not proper. However, since the employee was assigned over- 
seas for a definite period of time, and was informed in 
advance that the assignment was temporary, he is not entitled 
to pay retention because 5 C.F.R. S 536.105(b) (1985) 
precludes pay retention for the pay rate earned during a 
temporary assignment. 

DECISION 

The issue in this decision is whether an Internal Revenue 
Service (IRS) employee, serving on a "limited assignment,' 
is entitled to pay retention under 5 U.S.C. S§ 5361 et seq. 
(1982)) upon his return to his position in the United 
States. We hold that, under the circumstances of this case, 
the employee is not entitled to pay retention. 

Background 

In February 1966, the Department of the Treasury and the 
Agency for International Development concluded an interagency 
agreement pursuant to the Foreign Assistance Act of 1961, 
specifically under the section thereof currently codified at 
22 U.S.C. S 2392(b) (1982). Under the terms of that agree- 
ment, an IRS employee, John Ramos, was assigned to a number 
of overseas positions during the period June 1966 to January 
1985. These assignments were made under another 



provision of the Foreign Assistance Act of 1961, as amended, 
22 U.S.C. S 2385(d) (19821, which provides for the assignment 
of personnel overseas by agencies such as IRS not otherwise 
authorized to make such assignments. 

Mr. Ramos' final assignment under the interagency agreement 
was to Costa Rica, and was for the period October 1983 to 
January 1985, during which time he was compensated under the 
Foreign Compensation Schedule at grade FC-12, step 9 (GS-15, 
step 9, equivalent). The agency cited 5 C.F.R. !j 301.202 
(1983), governing limited overseas appointments, as the 
authority under which the assignment was made. Consequently, 
when Mr. Ramos returned from overseas, the IRS personnel 
office "converted" his appointment status from that of an 
overseas limited appointee to that of a career appointee. 
Additionally, the personnel office set Mr. Ramos' rate of 
compensation at GS-14, step 10, which was the rate of compen- 
sation he was receiving in his permanent position with the 
IRS during his last period of employment within the United 
States. Apparently the agency's reason for "converting" 
Mr. Ramos' position and for setting his grade and pay at 
GS-14, step 10 was that limited overseas appointees under 
5 C.F.R. S 301.202 are not entitled to grade and pay 
retention under 5 U.S.C. §S 5361 et seq., since their 
appointments are temporary. 

Based upon this action, Mr. Ramos requested that his 
personnel file be corrected to reflect his status as a career 
appointee from 1963 to the present and that he be granted pay 
retention under the provisions of 5 U.S.C. S$ 5361 et sea., 
for the 2-year period commencing with his return to the 
United States on January 20, 1985. The IRS personnel office 
denied his reauest based upon its contention that Mr. Ramos' 
assignment overseas was employment on a temporary basis. 
Mr. Ramos then requested that the Regional IRS personnel 
office submit the matter for determination by our Office. 
Roy J. Ellis, Regional Personnel Officer, IRS, submitted a. 
request to this Office for a decision. 

Discussion 

As noted above, when Mr. Ramos' assignment to Costa Rica 
was made, the regulatory authority cited in the Standard 
Form (SF) 50 was 5 C.F.R. S 301.202 (1983). This section of 
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the regulations is inapposite, since Mr. Ramos' assignment 
does not fall within the language of that section. Mr. Ramos 
is, and has been since 1963, a career appointee within the 
civil service. He was not properly designated as an overseas 
limited appointee as defined in section 301.202 because he 
was not recruited under emergency conditions for the purpose 
of filling an overseas vacancy. Were this the case, 
Mr. Ramos would lose his status as a career employee as that 
is defined in 5 C.F.R. S 315.201 (1985), a status which he 
attained and has preserved since 1963. The agency thus acted 
erroneously in making Mr. Ramos' assignment under the 
authority of 5 C.F.R. S 301.202. Nevertheless, as discussed 
below, Mr. Kamos' assignment was in fact temporary and there- 
fore not subject to pay retention. 

The provisions governing grade and pay retention appear in 
5 U.S.C. Ss 5361-5366 (1982). In essence, any employee who 
has suffered an involuntary reduction in grade or pay is 
entitled to retain the grade for 2 years or the pay of his or 
her former position for an indefinite period. Mr. Ramos is 
seeking pay retention based upon the rate of pay he was 
receiving while assigned to Costa Rica. Significantly, 
5 U.S.C. 5 5361(l) defines an employee as ,t* * * an employee 
* * * whose employment is other than on a temporary or term 
basis." 

W ith respect to the question of whether a temporary reassign- 
ment is excluded from the provisions of 5 U.S.C. S§ 5361 
et. seq., the nature of tne assignment is dispositive. 
Section 536.102 of title 5, Code of Federal Regulations 
(19851, includes a definition of temporary reassignment as 
follows: "a reassignment with a definite time limitation, 
and one which the individual is informed in advance is 
temporary." Such an assignment would come under the coverage 
of 5 C.F.R. S 536.105(b) (19851, which states, '* * * 
an employee serving under a * * * temporary reassignment may 
not retain a grade or rate of basic pay held during 
the * * * temporay reassignment." 

In the instant case, Mr. Ramos' assigment to Costa Rica is 
memorialized in the SF 50 notifying him of the assignment. 
That SF 50 bears a not-to-exceed date of April 29, 1986, 
and the record shows Mr. Ramos returning from that assign- 
ment on January 20, 1985. Given these facts, the assignment 
in question clearly fits the definition of temporary 
reassignment stated in the regulations and is, therefore, 
excluded from pay retention. 
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In summary, the limited overseas appointment of Mr. Ramos 
under the authority of 5 C.F.R. S 301.202 (1983) 
was erroneous; he held continuous status as a career employee 
from 1963 on. Nevertheless, Mr. Ramos' assignment was 
temporary, and as such, outside of the pay retent.ion 
provisions. Therefore, he is not entitled to pay retention 
based on his pay rate during his assignment to Costa Rica. 
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