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DIGEST: .
An employee (grade GS-9, step 1), an intern

in an agency's training program, was author-
ized to go on leave without pay. While in
that status, he was employed by another
agency in a higher grade. He voluntarily
resigned that position and resumed his
training with the first agency. Following
training, he was reassigned, but remained
in grade GS-9, step 1. He requested a
salary adjustment to step 8 of his grade,
contending that the agency's regulations
mandated that rate of pay by application
of the highest previous rate rule. The
highest previous rate rule allows agencies
discretion to set pay at less than the
highest previous rate. Therefore, unless
an agency affirmatively relinquishes that
discretion in its own regulations, it is
not obligated to pay the highest allowable
rate, The agency in this case has not
relinquished discretion to set pay at less
than the highest allowable rate. There-~
fore, the agency denial of the claim is
sustained.

This decision is in response to a request from the Chief,
Accounting and Finance Division, Office of the Comptroller,
Defense Logistics Agency (DLA). It concerns the entitlement
of Mr. Stanley P. Laber to receive backpay under the highest
previous rate rule incident to a reassignment and transfer.
We conclude that he is not so entitled for the following
reasons.

BACKGROUND

Mr. Laber was employed in the DLA Centralized Intern
Development Office, Milwaukee, Wisconsin, as a Quality
Assurance Specialist (Intern), in grade GS-9, step 1, with
job occupation code 1910. On March 6, 1984, he requested
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that he be permitted to go in a leave without pay status
(LWOP) from his position. His request was granted effective
April 27, 1984.

While in an LWOP status, Mr. Laber accepted a term
appointment of more than 90 days with the Department of the
Army as an Education Specialist, grade GS-11, step 1, job
occupation code 1710. He held that position from April 29,
1984, to August 31, 1984, On that latter date he voluntar-
ily resigned that position, returned to DLA's Centralized
Intern Development Office and resumed his position as a
Quality Assurance Specialist (Intern), grade GS-9, step 1.
On December 2, 1984, having completed the intern program, he
was reassigned to the position of Quality Assurance Specialist
(Electronic). Since he was reassigned within the agency in
the same job occupation code (1910) and without change in
grade level, his salary was continued at his existing rate
for grade GS-9, step 1.

Following reassignment, Mr. Laber submitted a request
for salary adjustment, contending that the agency official
who reassigned him was obligated to apply the highest pre-
vious rate rule and set his salary at the grade GS-9, step 8
level, at the time of reassignment, because of his employment
with the Department of the Army in grade GS-11, step 1. His
asserted basis was that paragraph II of DLA Regulation 1416.8
expressed the mandate that the agency is required to apply
the highest previous rate rule in his situation. That salary
adjustment request was denied by the Director, Office of
Civilian Personnel, at the DLA installation where he was
employed.

DECISION

The authority for use of the highest previous rate rule
is contained in 5 U.S.C. § 5334(a) and 5 C.F.R. § 531,203(c).
Those regulations provide, generally, that the maximum salary
which may be paid an employee upon reemployment, reassignment,
promotion, demotion, or change in appointment, may be estab-
lished at any rate of the employee's grade which does not
exceed the employee's highest rate of pay previously received.

The above pay setting rule does not mandate use of the
highest previous rate. Each agency may formulate its own
policy. It may implement a broad mandatory policy of paying
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the highest previous rate, if it chooses, or may limit its
application of the highest rate to individuals under specified
circumstances, Clifton A. Russell, B-186554, December 28,
1976. However, where an agency has not affirmatively relin-
quished its discretionary authority through adoption of a
mandatory policy, the agency is under no obligation to set

an employee's pay at the highest rate of his or her current
grade which does not exceed the highest previous rate. See
Irene Sengstack, B-212085, December 6, 1983, citing to

Richard L. Cepela, B-184280, February 17, 1977.

The particular language Mr. Laber refers to in paragraph
II of DLA Regulation 1416.8 is part of a general policy
statement. That paragraph provides in part:

"II. POLICY. Rates of pay are set in
accordance with governing laws and regulations.
* * * an Agency may use a highest previous rate
rule in setting rates of pay. The highest pre-
vious rate rule will apply in all pay setting
actions * * *," (Emphasis supplied.)

While Mr. Laber asserts that the above underscored
language establishes the mandate that the highest previous
rate must be used in his case, administrative statements
suggest a different interpretation. The Acting Chief,
Position and Pay Management Division, Office of Civilian
Personnel, Headquarters DLA, in a letter dated January 15,
1985, states that within the DLA, that language means that
application of the highest previous rate will be considered
by the appointing officer in all pay setting actions, except
those specified in the policy paragraph. A similar statement
of interpretation is contained in DLA Inter-office Memorandum
dated September 13, 1985, which states, in part:

"2. It is the policy of this Agency that
heads of the DLA primary field level activities
(PLFAs), in the exercise of their delegated
responsibility to set pay, will consider the
use of the highest previous rate rule in all
pay setting actions. * * * The intent of this
policy statement is to indicate to Commanders
that the use of the highest previous rate is
not prohibited except in these specific situa-
tions and that the maximum use of this pay

setting capability is available for their use.
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In this regard, paragraph IV of DLA Regulation 1416.8
establishes the procedures that heads of DLA primary field
level activities are required to follow in determining general
schedule employee rates of pay. Paragraph IV-B provides, in
part:

"B. How Rates of Pay are Set

* * * * *

"3. * * * Except as provided below,
the pay of an employee who is reemployed,
transferred, reassigned, promoted, demoted, or
whose type of appointment is changed, may be
set at any step rate of his grade which does
not exceed the highest step rate permitted by
the highest previous rate provision * * * »
(Underscoring supplied.)

The exceptions listed thereafter in paragraph IV-B describe
situations for which use of the highest previous rate is
either strictly limited, or is deemed inappropriate due to
the required use of other pay setting provisions of law.

Accordingly, it is our view that the DLA did not have
a mandatory policy requiring the use of the highest previous
rate. Therefore, the action taken in Mr., Laber's case,
denying his claim, is sustained.

Yiadon (f- rude.

Acting Comptroller General
of the United States





