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Executive Boards 

DIGEST: The General Accounting Office agrees with the 
Veterans Administration's legal analysrs that a 
general Government-wide Appropriation Act fiscal 
year restriction (currently contained in sec- 
tion 608 of the Treasury, Postal Service, and 
General Government Appropriation Act for fiscal 
year 1986, H.R. 3036) on the use of appropriated 
funds for interagency financing of boards or 
commissions "which do not have prior and specific 
statutory approval to receive financial support 
from more than one agency or instrumentality," 
applies to the Federal Executive Boards since the 
Boards do not have statutory approval for inter- 
agency financing. However, single agency financ- 
ing of the Boards is not prohibited by the 
restriction. 

The Administrator of the Veterans Administration (VA) 
has requested our opinion on the lawfulness of funding Federal 
Executive Boards (Boards) using interagency fund transfers. 
Specifically, he asks whether we agree with a VA Acting Gen- : 
era1 Counsel's opinion that section 610 of the Treasury, 
Postal Service, and General Government Appropriation Act for 
fiscai year 1985, H.R. 5798 (incorporated by reference into 
the Continuing Appropriation Act for Fiscal Year 1985, 
Pub. L. No. 98-473, 98 Stat. 1837 (October 12, 1984)), 
restricts interagency funding of the Boards. As discussed 
below, we agree with the VA that interagency funding of the 
Boards is prohibited by the restriction contained in sec- 
tion 610 of H.R. 5798, supra.- l/ The Boards do not have 
"prior and specific statutory approval." On the other hand, 
we think that financial support of the Boards is lawful as 
long as only one agency pays the costs involved. 

I/ For fiscal year 1986, the restriction is provided by 
section 608 of the Treasury, Postal Service, and General 
Government Appropriation Act for Fiscal Year 1986, 
H.R. 3036 (incorporated by reference into the Continu- 
ing Appropriation Act for Fiscal Year 1986, Pub. L. 
No. 99-190, 99 Stat. 1185, 1291 (December 19, 1985)). 
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In fiscal year 1984, the VA Medical Center at Dallas, 
Texas, had been financially supporting the local Federal 
Executive Boards and had been billing each participating Fed- 
eral agency its pro-rata share of the cost. The Small Busi- 
ness Administration (SBA) indicated that it would not pay its 
share, since in its view, interagency financial support was 
contrary to a GAO interpretation of a similar provision con- 
tained in section 608 of the Treasury, Postal Service and 
General Government Appropriation Act for Fiscal Year 1977, 
Pub. L. No. 94-363. The VA's legal office concurred with the 
SBA's position that section 610 of H.R. 5798, supra, the suc- 
cessor to section 608 of Pub. L. No. 94-363, prohibits inter- 
agency financing of the Boaras. In addition, the VA's legal 
office recommended that the VA discontinue contributing per- 
sonnel, property and financial support to all Federal Execu- 
tive Boards. The VA's Administrator asked that we review this 
opinion. 

Background 

Federal Executive Boards are interagency coordinating 
groups created to strengthen Federal management practices, 
improve intergovernmental relations, and participate, as a 
unified Federal force, in local civic affairs. The Boards 
were established by President Kennedy in November 1961. The 
Boards rely on voluntary participation by members to accom- 
plish their goals. They have no legislative charter and 
receive no congressional appropriations. 

When the Boards were first established, Congress had 
specifically authorized the use of appropriated funds of mem- 
ber agencies to finance interagency activities. Section 214 
of the Independent Offices Appropriation Act, 1946, 31 U.S.C. 
5 691 (now substantially recodified as 31 U.S.C. S 1346(b)) 
provided: 

"Appropriations of the executive depart- 
ments and indepenaent establishments of the 
Government shall be available for the expenses 
of committees, boards, or other interagency 
groups engaged in authorized activities of com- 
mon interest to such departments and establish- 
ments and composed in whole or in part of 
representatives thereof who receive no 
additional compensation by virtue of such 
membership: Provided, That employees of such 
departments and establishments rendering ser- 
vice for such committees, boards, or other 
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groups I other than as representatives, shall 
receive no additional compensation by virtue 
of such service." 

However, in the late 1960's, Congress was growing con- 
cerned that section 214 was being used to divert appropriated 
funos to interagency programs not specifically authorized by 
Congress. To remedy this, Congress provided a specific 
restriction on the authority of section 214 in section 508 of 
the Department of Agriculture and Related Agencies Appropri- 
ation Act, 1969, Pub. L. No. 90-463, 82 Stat. 639 (1968), as 
follows: 

"None of the funds in this Act shall be 
available to finance interdepartmental boards, 
commissions, councils, committees, or similar 
groups under section 214 of the Independent 
Offices Appropriation Act, 1946 * * * which 
do not have prior and specific congressional 
approval of such method of financial support." 

A similar restriction, appearing in section 307 of the 
Independent Offices and Department of Housing and Urban Devel- 
opment Appropriation Act, 1969, Pub. L. No. 90-550, 82 Stat. 
937, was enacted October 4, 1968, over the objections of 
agency spokesmen that this legislation would appear to outlaw 
the financing of any kind of interagency operation. See Sen- 
ate Hearings on Independent Offices and Department ofHousing 
and Urban Development Appropriation for Fiscal Year 1969, 
May 22, 1968, at pp. 1143-46, 1408. 

In 19j1, section 609 of the Treasury, Postal Service, and 
General Government Appropriation Act, Pub. L. No. 92-49, 
85 Stat. 108 (1978), first made the restriction (which had 
been included in appropriation acts since 1968) applicable to 
appropriations made in "this or any other Act." (Emphasis 
added.) This restriction was included in Treasury's Appropri- 
ation Acts for each successive year until 1982. 

Since 1982, the language of the restriction has appeared 
in its current form: 

"No part of any appropriation containea 
in this or any other Act, shall be available 
for interagency financing of boards, commis- 
sions, councils, committees, or similar groups 
(whether or not they are interagency entities) 
which do not have prior and specific statutory 
approval to receive financial support from 
more than one agency or instrumentality." 
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Id., Continuing Appropriation Act for fiscal 
Far 1986. 

DISCUSSION 

We have in the past considered the pre-1982 restriction 
and concluded that it prohibited the availability of executive 
agency appropriations, otherwise available to interagency 
entities under 31 U.S.C. 5 1346(b), (I* * * unless specific 
congressional authorization has been given for such method of 
financing." 49 Comp. Gen. 305, 307 (1969); See also, -- 
B-174571, Jan. 5, 1972. 

In 1977, we advised the Office of Management and Bud- 
get (OMB) (the agency then charged with the oversight respon- 
sibility for Federal Executive Boards)?/ that: 

‘a* * * absent prior and specific congressional 
approval, the financing of interagency organi- 
zations, including FEBs * * *, with funds ap- 
propriated to member agencies is contrary to 
the plain language of section 608 of the Trea- 
suryl Postal Service, and General Government 
Appropriation Act, supra." Standardized 
Federal Regions --Little Effect on Agency 
Management of Personnel. GAO/FPCD-77-39, 
August 17, 1977.1/ 

According to the Office of Personnel Management (OPM), 
which now has oversight over the Federal Executive Boards, 
interagency contributions to Federal Executive Board activi- 
ties do not violate the restriction because contributing 
agencies are merely carrying out the purposes of their own 
appropriations. The Federal Executive Boards, according to 
OPM, generate no extra expenses by their existence and opera- 
tion. In support of this view, OPM points out that both under 
the prior and the current restriction Congress was clearly 
aware of agency contributions to FEBs and has taken no steps 
to expressly prevent them from taking place. In taking this 
position, OPM stands by the views on this subject expressed in 
a 1977 memorandum from OMB. 

2/ This responsibility was transferred to the Office of - 
Personnel Management in June 1982. 

3/ We are enclosing a copy of this report with the decision. 
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The OPM position, which relies in part on the decisions 
of this Office, does not address the fact that our 1977 report 
had already rejected this OMB position. In our 1977 report we 
only noted that the form of congressional approval was in 
doubt; i.e., whether approval should come from the entire 
Congress or just from an appropriate committee, and whether 
the approval should be demonstrated by statute or through some 
less formal action. The 1982 change in the restriction lan- 
guage appears to have answered this area of uncertainty; that 
is, it makes it clear that statutory approval is required. We 
therefore agree with the VA's legal analysis that section 608 
of H.R. 3036, supra, prohibits interagency financing of Fed- 
eral Executive Boards. The prohibition will continue as long 
as the restriction is contained, in its current form, in suc- 
cessive appropriation acts. 

The new statutory language also contains two other signi- 
ficant changes. It provides that the restriction on funding 
boards, committees, etc. applies even if such organizations 
cannot be characterized properly as "interagency entities." 
Of primary importance, however, is the specific reference in 
the restriction to entities receiving "financial support from 
more than one agency or instrumentality." (Emphasis added.) 
This language, appearing for the first time in 1982 and 
repeated in each annual restriction since that time, indicates 
plainly that the Congress disapproved of the practice of sup- 
porting such entities by "passing the hat," as it were, unless 
otherwise authorized by statute. While interagency funding is 
prohibited, however, we see nothing to prevent a single entity 
with a primary interest in the success of the interagency 
venture, from picking up the entire costs. In this respect, 
then, we disagree with the VA legal advice to "immediately 
discontinue" all VA financial support to FEBs to the extent 
that it is based on the belief that such financial support 
would be illegal. Of course, it is certainly not required to 
bear the full operating costs of the FEBs alone. We only mean 
that it woula be proper if it sought to do so. 

u (/y&J-e+ 
Comptroller General 
of the United Staes 
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