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MATTER OF: Request for Advance Decision Concerning Loss 
Or Damage to Personally-Owned Tooling 

DIGEST: 1. Watervliet Arsenal, Department of the Army, may 
not under 31 U.S.C. S 3721 assume risk of loss or 
damage to employee-owned tools or tool boxes used 
on the Arsenal's premises in the performance of 
Government work by charging losses to the 
Arsenal's industrial fund overhead account since 
claims made pursuant to 31 U.S.C. S 3721 are 
properly chargeable to the appropriation for 
“Claims, Defense" and may not be charged to Borne 
other fund or appropriation. Charging them to 
industrial fund's overhead account would result 
in their payment from another appropriation. 

2. Watervliet Arsenal, Department of the Army, may 
not under 31 U.S.C. S 3721 purchase insurance to 
pay claims for loss or damage to employee-owned 
tools or tool boxes used on the Arsenal's 
premises in the performance of Government work 
and charge the cost of premiums to the industrial 
fund as an operating expense since claims for 
loss of employee-owned property incident to 
service in the absence of any other law is for 
consideration under 31 U.S.C. S 3721 and' any 
payment warranted must be charged to the "Claims, 
Defense" appropriation. 

3. We recommend Watervliet Arsenal, Department of 
the Army, seek a reconsideration of the deter- 
mination by the U.S. Army Claims Service that 
losses of employee-owned tools may not be paid 
under authority of 31 U.S.C. g 3721 since it 
involves the refusal of the Army to hear an 
entire class of claims based upon a policy deter- 
mination that has as far as we can determine 
never been officially adopted or endorsed by the 
Department of the Army. 

This advance decision is in response to a request from 
Earl T. Hilts, Counsel, Watervliet Arsenal, Department of 
the Army (submitted on. behalf of the Comptroller) asking: 
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--Whether the Army may assume the risk of loss or damage 
to employee-owned tools or tool boxes used on the 
Arsenal's premises in the performance of Government 
work, by charging losses to the Arsenal's industrial 
fund overhead account. 

--Whether the Arsenal may purchase private insurance and 
charge the cost as an operating expense to the 
.Arsenal's industrial fund. 

For the reasons given below, we answer both questions in 
the negative. However, we also recommend that the Arsenal 
seek a review of the position of the U.S. Army Claims Service 
on the compensability of this class of claims.' 

BACKGROUND 

The submission indicates that the Watervliet Arsenal has 
for decades required some production shop employees to provide 
a small complement of employee-owned hand tools to perform 
their required duties.- l/ In the past, claims for lost, 
stolen, or damaged employee-owned property were processed 
under 31 U.S.C. 5 3721 (1982), popularly referred to as the 
Military Personnel and Civilian Employees Claims Act of 1964. 
However, by letter of February 27, 1985, Colonel James McCune, 
Command Staff Judge Advocate/Deputy Command Counsel, U.S. Army 
Materiel Command, Department of the Army, notified all Army 
Materiel Command Legal Offices that payments of claims for 
lost or stolen employee-owned tools and equipment used in the 
performance o.f official duties and stored in Army facilities 
would be improper, based on a decision rendered by the U.S. * 
Army Claims Service. The Colonel's letter points out that the . 
basis of the Army Claims Service's opinion is: 

"'The Government is responsible to provide its 
employees with the tools necessary to perform 
their duties. Employees should not be required 
or encouraged to bring their personal tools to 
work. The payment of claims for lost personal 
tools would constitute improper use of the DOD 
Claims Appropriation to fund operational 
requirements."' 

l/ The Arsenal produces large artillery and tank cannon - 
components and maintains a vast inventory of special 
tooling, gauges and measuring instruments. The employees 
are required to provide basic items such as rulers, 
wrenches, pliers, measuring tools and tool boxes. 

-2- 



B-219140 

The Colonel's letter then goes on to advise claims 
officers to ensure that these claims not be adjudicated as 
proper for payment and also advises that: 

"Just as important is the necessity to 
ensure that the tool owner is apprised of the 
fact that a potential claim for loss or damage 
to his privately owned tools used in the course 
of official duties may be denied. It is sug- 
gested that a notice be published periodically 
in the installation, unit, or command bulletin 
or other locally generated information media." 

We have been informally advised by two officials of the 
Arsenal that its agreement with the employee's union contains 
a "past practice" provision to the effect that nothing in the 
agreement should be considered as superseding existing 
management-employee practices and relationships at the Arsenal 
except as specifically provided .in the agreement. These 
officials also advised us that nothing in the agreement 
addresses the matter of whether employees are required to 
furnish their own tools or, if they do, whether the Army would 
hear employee claims for losses submitted under 31 U.S.C. 
S 3721. However, it was indicated that this has been the 
practice for quite some time on both these matters. We have 
also been informally advised that the Arsenal has not providea 
the employees the tools in question and employees continue to 
use their own tools. 

The Arsenal's Counsel points out that the estimated cost 
to the Arsenal to purchase the tools and tool boxes now pro- ' 
vided by the employees would be in excess of $315,000 and that‘ 
this figure does not include any costs for the development of 
the administrative system to issue, record and control the 
tool sets, or the costs of the personnel dedicated to managing 
this responsibility.- 2/ On the other hand, the Arsenal's 
Counsel points out that claims for lost, stolen or damaged 
employee-owned tooling processed under 31 U.S.C. S 3721 
totaled only $4,100 in the previous 5-l/2 years. Thus the 
Arsenal would like to find some way to continue to permit 
employees to use their own tools and to pay claims for theft 
or damage to employee-owned tools when appropriate. 

2/ Such costs would be absorbed in the overhead account and 
passea on to its customers. See 10 U.S.C. S 2208. 
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DISCUSSION 

The submission indicates that claims for employee-owned 
tools and tool boxes previously have been processed under 
31 U.S.C. S 3721, which provides that: 

“(b) The head of an agency may settle and 
pay not more than $25,000 for a claim against 
the Government made by a member of the 
uniformed services under the jurisdiction of 
the agency or by an officer or employee of the 
agency for aamage to, or loss of, personal 
property incident to service. A claim allowed 
under this subsection may be paid in money or 
the personal property replaced in kind." 

Usually claims presented under authority of 
31 U.S.C. S 3721 are paid from the operating appropriations 
available to the agency whose activities gave rise to the 
claim since, as a general rule, the Congress does not 
establish a specific fund for payment of these types of claims 
by agencies. See B-174762, January 24, 1972. However, in the 
present case, n noncontractual claims against the Department 
of Defense, as authorized by law (other than claims relating 
to civil functions), are to be paia out of annual appropria- 
tions to the Department of Defense for “Claims, Defense." 
This account represents the consoliaated requirements of the 
Secretary of Defense and the Departments of the Army, the 
Navy, and the Air Force. See S. Rep. No. 99-176, 99th Cong., 
1st Sess. 83 (1985), accompanying R.R. 3629, the Department 
of Defense.Appropriation Bill, 1986, which was enacted into 
Public Law No. 99-190, December 19, 1985, 99 Stat. 1185. 

As a general rule of appropriation construction, when an 
appropriation has been made for a specific purpose (among 
others), no other appropriation which might otherwise be 
considered available for the same purpose may be used instead, 
even if the proper appropriation is exhausted or unavailable 
in a particular case for some other reason. See, for example, -- 
31 Comp. Gen. 491 (1952). 

Although the Arsenal's industrial fund is charged with 
paying most of the costs incurred in operating the Arsenal, 
which are then reimbursed pursuant to an agreement by 
industrial fund customers from their own appropriations,- 3/ 

3/ See Department of Defense Regulation entitled "Industrial - 
Fund Operations", DOD 7410.4-R., chapter 4, Section H 
(April 1982). 

-4- 



B-219140 

claims by employees for lost or damaged tooling presented 
pursuant to 31 U.S.C. S 3721 are noncontractual in nature. 
Payment, if authorized, is properly chargeable only to the 
appropriation for "Claims,.Defense". Consequently, the 
Arsenal is not authorized to make payment of these claims from 
the industrial fund and charge them as overhead. 
Thus the first question is answered in the negative.- 4/ 

Regarding the purchase of insurance, we note that the 
Government generally assumes the risk of loss for actions of 
its employees resulting in damage or loss of property. This 
is known as the rule on self-insurance, a rule founded on the 
policy: 

** * * that it does not make economic sense to 
expend appropriated funds for the purchase 
of insurance to cover loss or damage to 
Government-owned property or for the liability 
of Government employees for damage to someone 
else's property. The extent of the.Govern- 
ment's resources is generally sufficient to 
absorb such a loss or liability should the 
contingency actually occur. See B-158766, 
February 3, 1977; 19 Comp. Gen.798, 800 (1940) 
* * * f' . 63 Comp. Gen. 110, 113 (1983). 

Under the self-insurance concept, claims settled under 
31 U.S.C. S 3721 are to be paia from the appropriation 
available for that purpose and the agency is precluded from 
purchasing insurance to cover such claims. Where the agency 
has decided not to hear the claim or that the claim does not 
merit payment under 31 U.S.C. S 3721, then it has decided that 
either there shoulu be no risk to the Government or even where 
there is a risk, the claim is meritless. In either case, the 

4/ We note that the Arsenal has not suggested that it may - 
settle the claims in question under 31 U.S.C. S 3721 and 
charge the payment against the "Claims, Defense" appro- 
priation account itself. Whether the Arsenal has this 
authority is doubtful. Army Regulation (AR) 27-20, 
chapter ll.sets forth criteria for settling claims under 
31 U.S.C. 9 3721 and delegates authority to various spe- 
cific officials of the Department of the Army to settle 
these claims. We do not think that an official of the 
Arsenal is included. See for example, 
11-4 and 11-45. 

AR 27-20 paragraphs 
See also AR 27-20 paragraph l-3. For 

these reasons we are not advancing this as an option for 
resolving the Arsenal's ailemma. 
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agency cannot purchase insurance to cover these types of 
claims since it would be aoing indirectly through insurance 
what it has determined it would not do directly through 
settling the claim under 31 U.S.C. S 3721. 

Therefore, the Arsenal may not purchase insurance to 
cover risks of loss to employee-owned property occurring 
incident to service and charge it to the industrial fund 
operating expense account since any payments under 31 U.S.C. 
9; 3721 must be paid out of the appropriation available for 
this purpose, in this case “Claims, Defense". The second 
question is therefore answered in the negative. 

RECOMMENDATION 

We recommend that the Arsenal seek a reconsideration of 
the position expressed by the U.S. Army Claims Service as to 
the compensability of this class of claims. Generally, 
whether a particular claim is payable under this provision of 
law is within the administrative discretion of the agency con- 
cerned and not reviewable by this Office. However, we have 
also held that the concept of administrative discretion does 
not permit an agency to refuse to hear all claims filea by its 
employees under the act. While we will not tell an agency how 
to exercise its discretion, in our opinion, it does have a 
duty to exercise its discretion. See 62 Comp. Gen. 641 
(1983). While the present situation does not involve the 
Army's refusal to hear all claims under the law, it does 
involve the refusal of the Army to hear an entire class of 
claims based on a policy determination that has as far as we 
can determine from the submission, never been officially 
adopted or endorsed by the Department of the Army. 

While employees could not be required to provide their 
own tools for Army's work, there is no question that the Army 
could, if it chooses, either permit or prohibit the voluntary 
use of personally-owned tools by employees. Similarly, Army 
could have prohibited its component organizations from agree- 
ing to the use of employee-owned tools pursuant to a union 
agreement or otherwise. To permit such use is tantamount to 
agreeing that the Army considers the tools to be used for the 
Army's benefit ("incident to service") and that, especially in 
view of the apparent past practices, it will consiaer any 
losses incurred for payment under 31 U.S.C. 5 3721. Conse- 
quently, any change in Army policy on this issue should be 
prospectively applied from the date that the Army notifies its 
employees by regulation or other written document, that they 
are prohibited from further use of their own tools in 
performing Government work. 
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As indicated earlier, it is our understanding that at 
Watervliet employees have for many years been required or 
permitted to use their hand tools, and claims for loss or 
damage to these tools have been considered and paid under 
3.1 U.S.C. S 3721 at least for the past 5-l/2 years. This 
raises another question about the application of the Claims 
Service opinion to currently pending claims. If this is in 
fact the "past practice" at Watervliet, there is a question as 
to whether the "past practice" provision in the applicable 
labor-management agreement has effectively limited the 
discretion that Army might otherwise have had.- 5/ 

Should the Claims Service affirm its prior position, the 
Army must determine (a) precisely what the "past practice" at 
Watervliet was, and (b) whether a refusal to consider claims 
during the life of the current labor-management agreement 
would violate that agreement. If it is determined that the 
"past practice" provision applies, then the Claims Service's 
decision with respect to Watervliet (and similarly situated 
installations) should be deferred until expiration of the 
present union agreement, and an appropriate provision 
disavowing the past practice should be included in future 
agreements. 

It is settled that an agency can 
regulation. Service v. Dulles, 3 
Accardi v. Shaughnessy, 347 U.S. 
Human Development Corp. v. Brock, 
(D.C. Cir. 1985); Griffin v. Unit 
(1978); B-202039, May 7, 1982. I 
can do the same by contract. 

limit its discretion by 
54 U.S. 363 (1957); 
209(1954) ; California 

762 F.2d 1044, 1049 
ed States ,, 215 Ct. Cl. 
t should foliow that it 

710 
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