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DIGEST:

Employee of Department of Agriculture com-
pleted an overseas assignment in Saudi
Arabia. He had been assigned there under
the Foreign Assistance Act of 1961, as :
amended, 22 U.S.C. chapter 32 and was thus
eligible under 22 U.S.C. § 2385(d) (1982)
to receive the home service transfer allow-
ance given to Foreign Service Officers. He
performed permanent change of station
travel from Riyadh, Saudi Arabia, to
Winchester, Virginia. Due to a delay in
receiving his household goods shipment
which was not his fault, he seeks extension
of the home service transfer allowance
beyond the maximum 30 days allowed by regu-
lation. We hold that such a regulation has
the force and effect of law, and is not
subject to waiver or exception by the
agency on a case-by-case basis.

This is in response to a request for a decision
from Mr. W. D, Moorman, authorized certifying officer,
National Finance Center, Department of Agriculture, New
Orleans, Louisiana., The issue is whether due to extenu-
ating circumstances an employee's entitlement to a home
service transfer allowance under. section 250 of the
Standardized Regulations (Government Civilians, Foreign
Areas) may be extended beyond 30 days. For the follow-
ing reasons, we hold that it may not be so extended.

Mr. William F. Hubbard, an employee of the Office
of International Cooperation and Development, Department
of Agriculture, completed an overseas assignment in
Saudi Arabia. His assignment was made under the author-
ity of the Foreign Assistance Act of 1961, as amended,
22 U.S.C. chapter 32. His travel incident to this
assignment was thus governed by the Foreign Affairs
Manual, pursuant to 22 U.S.C. § 2385(d) (1982), which
provides that employees so assigned are to receive the
allowances and benefits of the Foreign Service Act of
1980, 22 U.S.C. §§ 3901 et seq. (1982). Accordingly,
his permanent change of station (PCS) allowances were
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authorized under the Standardized Regqulations (Govern-
ment Civilians, Foreign Areas).

Mr. Hubbard traveled from Riyadh, Saudi Arabia, to
Winchester, Virginia. He was authorized and has been
paid subsistence expenses under section 252.22 of the
Standardized Regulations for the first 30 days after his
return to the United States commencing on October 15,
1983, and extending to November 13, 1983. He now claims
an entitlement of $1,785.06 in subsistence expenses for
additional days from November 14, 1983, to January 26,
1984. The basis for this claim is that due to a delay
in shipment of his household goods including cooking
utensils and dishes from Saudi Arabia, which was not due
to Mr. Hubbard's fault, the Hubbard family had to eat
all their meals in commercial establishments during
these additional days. Mr. Hubbard also points to
paragraph C13004 of the Joint Travel Regulations (JTR),
Vol. II, as authority for granting more than 30 days of
subsistence expenses.

We have held that where an employee is entitled to
a home service transfer allowance under section 250 of
the Standardized Regulations he may not also be author-
ized reimbursement of temporary quarters expenses under
the Federal Travel Regulations (FPMR 101-7 September
1981). William J. Shampine, 63 Comp. Gen. 195 (1984),
Thus, it 1s clear that Mr. Hubbard cannot be reimbursed
under the Federal Travel Regulations or the Joint Travel
Regulations, as he apparently contends.

As to the length of time Mr. Hubbard is entitled to
the subsistence expense portion of the home service
transfer allowance, section 252.22 of the Standardized
Regulations (Government Civilians, Foreign Areas)
provides:

"252.22 Definite Periods Involved in Grant

Within the time range outlined in
Section 252.21, the grant, or
grants, of the subsistence expense
portion may authorize reimburse-
ment for any periods for which
meals, laundry/dry cleaning and
temporary lodging expenses were
incurred by the employee or family
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member at his/her post up to a
total of 30 calendar days; pro-
vided that (1) during periods for
which reimbursement is authorized
the employee was in pay status,
and (2) he/she was not authorized
travel per diem (Section 252,23).
No reimbursement shall be author-
ized for any period on or after
one of the following dates, which-
ever is earliest:

a. the date the employee occupies
residence quarters;

b. the date the employee departs
from the U.S. post on trans-
fer, or the effective date of
transfer when the employee is
absent from the U.S. post at
the time the transfer order is
issued and does not return to
the U.S. post before proceed-
ing to his/her new foreign
post;

c. the date of the employee's
separation (Sections 040r,
254,2)."

On the basis of the wording of the regulation, it
is clear that the subsistence portion of the home serv-
ice transfer allowance is limited to 30 days and may not
be extended. Such a regulation has the force and effect
of law and is not subject to waiver or exception by the
agency on a case-by-case basis. Teresita G. Bowman,
B-212278, September 2, 1983.

Accordingly, Mr. Hubbard's claim for a home service
transfer allowance in excess of 30 days may not be
certified for payment, and his voucher will be retained

in this Office.

Comptroller General
of the United States





