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DIGEST: A Navy Reserve officer claims pay for 2-1/2 
days of accrued leave on the basis that he 
performed 30 days of active duty for train- 
ing. However, during 13 of those days he 
was in a voluntary non-pay status. The 
regulations that implement the applicable 
leave statute require that a member perform 
30 consecutive days of active duty while in a 
pay status in order to be entitled to leave. 
Since that regulation is reasonably con- 
sistent with the purpose and intent of the 
statute, it is not overly restrictive, and 
the member is not entitled to leave pay. 

Lieutenant Commander Charles E. Sullivan, Jr., 
United States Naval Reserve, appeals the October 28, 
1983 settlement of our Claims Group by which his 
claim for pay for 2-1/2 days of military leave was 
denied. Upon review of this case, we conclude that 
Commander Sullivan is not entitled to leave pay because 
the 30-day period of active duty upon which his claim 
is based was partially voluntary duty without pay so 
that under the applicable regulation he did not accrue 
leave for the 30-day period. 

Background 

Commander Sullivan served on active duty for train- 
ing under two orders for two consecutive periods total- 
ing 30 days. For the first 17-day period he served in a 
pay status from November 1 through November 17, 1981, 
following which he served on active duty for training 
without pay for the 13-day period from November 18 
through November 30, 1981. Because he served on active 
duty for 30 consecutive days, Commander ullivan is of 
the opin$on that under the provisions of I 10 U.S.C. 
S 701(a)/, he accrued 2-1/2 days of leave for which he 
was entitled to be paid, under 37 U.S.C. S 501, upon his 
release from active duty. 

The Navy disallowed his claim for the 2-1/2 days' 
pay on the basis that paragraph 80206 of the Military 
Pay and Allowances Entitlements Manual,,'provides that a 
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Reserve member a c c r u e s  l e a v e  a t  t h e  ra te  of 2-1/2 days 
f o r  e a c h  month when h e  s e r v e s  on  a c t i v e  d u t y  " w i t h  pay" 
f o r  periods of "30 c o n s e c u t i v e  d a y s  or more." 

Commander S u l l i v a n  s t a t e s  t h a t  t h e  m i l i t a r y  
l e a v e  s t a t u t e  au tho r i zes  a c c r u a l  o f  l e a v e  a t  t h e  r a t e  
of 2-1/2 d a y s  f o r  e a c h  month of " a c t i v e  s e r v i c e . "  
10 U.S.C. S 7 0 1 ( a ) .  H e  a r g u e s ,  i n  e f f e c t ,  t h a t  t h e  
appl icable  d e f i n i t i o n  of " a c t i v e  s e r v i c e "  p r o v i d e d  by 
10 U.S.C. 5s  l O l ( 2 2 )  and l O l ( 2 4 )  d o e s  n o t  d i s t i n g u i s h  
be tween d u t y  w i t h  and w i t h o u t  p a y  and  t h a t ,  t h e r e f o r e ,  
u n d e r  t h e  s t a t u t e s  h e  a c c r u e d  2-1/2 d a y s '  l e a v e  f o r  
which h e  is e n t i t l e d  t o  b e  p a i d .  Commander S u l l i v a n  
expresses t h e  view t h a t ,  t h e r e f o r e ,  p a r a g r a p h  80206 of 
t h e  Pay and  Al lowances  Manual is o v e r l y  r e s t r i c t i v e  a n d ,  
t h e r e f o r e ,  i n v a l i d  b e c a u s e  i t  r e q u i r e s  t h a t  a R e s e r v e  
member s e r v e  t h e  minimum 30 c o n s e c u t i v e  d a y s  on  a c t i v e  
d u t y  w h i l e  i n  a p a y  s t a t u s  i n  o r d e r  t o  be e n t i t l e d  t o  
l e a v e  c r e d i t .  

A n a l y s i s  

Under 10 U.S.C. s 683(a), a R e s e r v e  member may be 
o r d e r e d  t o  a c t i v e  d u t y  w i t h  pay  and  a l l o w a n c e s  or ,  w i t h  
t h e  member 's  c o n s e n t ,  w i t h o u t  pay .  T h i s  appears to  b e  
t h e  a u t h o r i t y  unde r  which  Commander S u l l i v a n  s e r v e d  t h e  
period of a c t i v e  d u t y  w i t h  pay  and t h e  p e r i o d  w i t h o u t  
Pay 

The m i l i t a r y  l e a v e  e n t i t l e m e n t  and  a c c u m u l a t i o n  
s t a t u t e ,  10 U.S.C. S 7 0 1 ( a ) ,  p r o v i d e s ,  i n  p a r t ,  t h a t  a 
member of a n  armed f o r c e  is e n t i t l e d  to  l e a v e  a t  t h e  
r a t e  o f  2-1/2 c a l e n d a r  d a y s  f o r  e a c h  month o f  a c t i v e  
s e r v i c e ,  w i t h  c e r t a i n  e x c e p t i o n s  n o t  r e l e v a n t  i n  t h i s  
case. Under 10 U.S.C. S 704 t h e  S e c r e t a r i e s  o f  t h e  
s e r v i c e s  c o n c e r n e d  a re  a u t h o r i z e d  to  p r e s c r i b e ,  f o r  t h e  
s e v e r a l  armed forces, l e a v e  r e g u l a t i o n s  and pol ic ies  
t h a t  are  u n i f o r m  t o  t h e  f u l l e s t  e x t e n t  p r a c t i c a b l e ,  and 
to  p r o v i d e  f o r  t h e  d e t e r m i n a t i o n  o f  t h e  number o f  cal-  
e n d a r  d a y s  o f  l e a v e  t o  w h i c h  a member is e n t i t l e d .  The 
s t a t u t o r y  a u t h o r i t y  is implemented  by t h e  s e r v i c e s '  

' l e a v e  r e g u l a t i o n s  and t h e  D e p a r t m e n t  o f  D e f e n s e  M i l i t a r y  
Pay and Al lowances  E n t i t l e m e n t s  Manual. 

P a r a g r a p h  80206 of t h e  M i l i t a r y  Pay and Allowances 
Manual s t a t e s  i n  p a r t  t h a t  a R e s e r v e  member who s e r v e s  
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on active duty "with pay for periods of 30 consecutive 
days or more" accrues 2-1/2 days of leave for each month 
of active service. And, the Bureau of Naval Personnel 
Manual, paragraph 2650180, specifically provides that a 
lump-sum payment for unused leave upon discharge or 
release from active duty is not authorized for, among 
others, members on training duty with pay for periods of 
less than 30 consecutive days and for members on train- 
ing duty without pay. These regulations are consistent 
with the Naval Military Pay Manual, article 3020160, and 
Department of Defense Directive 1327.5, June 29, 1974, 
which both indicate that leave does not accrue for 
periods in a non-pay status. This policy is in accord 
with the general rule that leave is a right, earned 
while present for duty, to be absent from duty without 
loss of pay and allowances. 38 Comp. Gen. 320<, 322 
(1958), and 37 U.S.C. 5 5 0 2 ( a ) .  

As Commander Sullivan indicates, his duty without 
pay was active duty as defined in 10 U . S . C .  S S  lOl(22) 
and 101(24)*and is otherwise creditable service for most 
purposes. As is indicated above, however, the Secre- 
taries concerned have been granted the authority under 
10 U . S . C .  S 704 to prescribe uniform reg'ulations govern- 
ing accumulation of leave including determining the 
number of days' leave to which a member is entitled. In 
view of that general authority and the purpose of leave 
(to be absent from duty with pay), the requirement that 
entitlement to leave credit be based on active duty 
performed in a pay status appears consistent with the 
purpose of military leave and the statutory authority of 
the Secretaries. Thus, we find that the requirement 
that active service for leave credit be Performed while - 
in a pay status is not overly restrictlve. Cf. Colonel 
William N. Jackomis, 58 Comp. Gen. 6 3 5 4  637 (1979). 
Because Commander Sullivan did not serve on active 
duty in a pay status for 30 consecutive days in Novem- 
ber 1981, he accrued no leave and, therefore, is not 
entitled to leave pay 
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