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MATTER OF: Lucy Tellez -- Lodging Expenses -- Necessity
for Receipts

DIGEST:

An employee who travels with a dependent
while en route to a new permanent duty
station from her old station may not. be
reimbursed the lodgings portion of the per
diem allowance, when the pertinent regula-
tion gives the agency discretion to require
lodging receipts, the agency so requires
them in its travel handbook, and the
employee fails to supply the required
receipts.

An authorized certifying officer of the Internal
Revenue Service (IRS), Mr. Thomas N. Lyall, requests an
advance decision on whether Ms. Lucy Tellez, an IRS
employee, should be reimbursed $212.62 for lodging
expenses claimed for herself and her 15-year old son while
traveling for 4 1/2 days in her privately-owned vehicle
(POV) from her old duty station to her new permanent duty
station, even though she failed to keep lodging receipts.
We hold that the employee's claim must be denied. Where
an agency expressly provides for a per diem allowance,
based on average lodging costs, to be used by an employee
while traveling with family members within the contermin-
ous United States, the employee must state on his or her
travel voucher that the per diem was based on average
lodging costs and furnish the appropriate lodging receipts
in order to be reimbursed.

BACKGROUND

Ms. Lucy Tellez, an IRS Revenue Officer, traveled
with her 15-year old son from her old duty station in

. Albuquerque, New Mexico, to her new permanent assignment
". in Bailey's Crossroads, Virginia, using her POV, While en
" route to her new post-of-duty from October 24 to
October 28, 1981, they stopped 4 consecutive evenings at
the following locations for lodging: Elk City, Oklahoma
(October 24th), Little Rock, Arkansas (October 25th),
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Nashville, Tennessee (October 26th), and Bristol,
Tennessee (October 27th), until they reached their final
destination of Alexandria, Virginia, on October 28th.

Based on the maximum allowable per diem of $50 for an
employee and 3/4 of the maximum per diem rate for
dependents over 12 years, Ms. Tellez claimed $225.00 for
herself and $168.75 for her son, for the 4 1/2 days of
travel. Although she noted on the voucher that the per
diem claim was based on the average lodging cost she
attached no receipts verifying the lodging costs incurred
during the trip.

The IRS disallowed the employee's claim for lodging
expenses because of the absence of receipts. However, it
granted Ms. Tellez $23.00 per diem as reimbursable expense
for meals and 3/4 of that amount for her son during the
4 1/2 days that they traveled, for a total of $181.13.

The employee argues that the agency is arbitrarily
misinterpreting and misquoting the relevant provisions v
of the Internal Revenue Service Manual 1763, Travel Hand-
book, (IRM 1763) sections 313 and 544. She contends that
section 544 "Per Diem En Route to New Station® refers to
section 313 "Rates of Per Diem" for the "express purpose
of determining per diem rates," and does not require, as
the agency insists, that the employee "read the entire
section under 313 for complete instructions and informa-
tion pertaining to rates of per diem."™ The IRS, on the
other hand, cites express language under section 313(e)
which states that "[t]lhe computation of average lodging
cost need not be shown. However, lodging receipts must be
furnished with the voucher." The employee states that
there is no way for her to recall where she and her son
stayed during their travel. The agency replies that
absent these receipts, the average lodging cost to be used
in computing Ms. Tellez' per diem is zero.

DISCUSSION

.Section 5702(1) of Title S5, United States Code
(1982), authorizes per diem travel allowances for
employees traveling on official business inside the
continental United States at a rate not to exceed $50.
Section 5707(a) of the same title allows the Administrator
of General Services to prescribe regulations necessary for
the administration of this subchapter.
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Accordingly, the Administrator promulgated several
pertinent sections in the Federal Travel Regulations.
Among these provisions are Federal Travel Regulations,
FPMR 101-7, para. 1-7.3c(1) and (2) (November 1, 1981),
(FTR), which provide:

"(1) For travel in the conterminous United
States when lodging away from the official
duty station is required, the per diem rate
shall be established on the basis of the
average amount the traveler pays for
lodging, plus an allowance of $23 for meals

and miscellaneous subsistence expenses.
* * *

* * * * *

"(2) No minimum allowance is authorized
for lodging since those allowances are
based on actual lodging costs. Receipts
for lodging costs may be required at the
discretion of each agency; however,
employees are required to certify on their
vouchers that per diem claimed is based on
the average cost for lodging while on
official travel within the conterminous
United States during the period covered by
the voucher.” (Emphasis added.)

Pursuant to the above provisions, the agency
prescribed section 313 in the IRM 1763, Travel Handbook
(June 4, 1981). As a general rule for rates of per diem
where travel occurs within the conterminous United States
and exceeds 24 hours or requires a night's lodging,
section 313(1)(e) provides:

"* * *[Tlhe per diem rates are computed by
adding $23.00 (for meals and miscellaneous
expenses) to the average lodging cost for
the voucher period, then rounding this
ambunt to the next whole dollar, with 'a
maximum of $50.00. The traveler must state
in the voucher * * * that the per diem
claimed is based on the average cost to
him/her for lodging during the period
covered by the voucher. The computation of
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average lodging would include only those
nights while in travel status * * *, The
computation of average lodging cost need
not be shown. However, lodging receipts
must be furnished with the voucher. * * *"
(Emphasis added.)

When the official traveler does not incur lodging costs,
e.g., lodging accommodations on a carrier, staying with
friends or relatives at a temporary duty station, etc., he
must calculate the lodging cost for these nights at zero.
IRM 1763, Section 313(2).

In the special case where an employee travels
officially due to a transfer from his old duty station to
a new permanent station, his claim is limited to per diem
reimbursement instead of actual subsistence expenses
under 5 U.S.C. § 5702(c) and Chapter 1, Part 8 of the
FTR. In addition, FTR para. 2-2.2b(2) allows an employee
to claim 3/4 of the employee's per diem rate, for a
member of the immediate family over 12 years of age,
traveling with him en route to the new post. Section
544(1)(a)-(d) (May 8, 1978) of the IRM 1763 repeats the
above provisions of the FTR. Specifically, that section
of the IRM 1763 states that per diem rates for travel of
an employee and family members between old and new
official stations, incident to a transfer, must use the
rates prescribed in section 313,

We also note that the lack of a receipt in a claim
for reimbursable travel expenses will be excused where
support documents are "impracticable to obtain.™ Although
failure to supply the accompanying receipts must be fully
explained on the travel voucher for reimbursement of the
employee's expenses, "[m]ere inconvenience in the matter
of taking receipts shall not be considered."” FTR para.
1-11.34(1).

As a general rule, we have disallowed reimbursement
-where an employee has not submitted the required lodging

' “receipts and cannot confirm the actual amounts paid for

subsistence expenses while occupying temporary quarters at
a new duty station. Anthony P. DeVito, B-196950,

March 24, 1980; Franklin G. Goss, B-200841, November 19,
1981, See FTR, para. 2-5.4b. In both cases, employees
were authorized reimbursement of temporary subsistence
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expenses when transferred to a new permanent duty station.
Neither, however, maintained lodging receipts as required
by FTR para. 2-5.4b for temporary quarters, and therefore,
both were ineligible for reimbursement of any lodging
expenses incident to the use of temporary quarters. Where
the Federal Travel Regulations give an agency discretion
as to whether or not to require a transferred employee to
provide lodging receipts in order to be reimbursed, and
the agency so requires, the principle demonstrated above
for the lack of receipts for temporary subsistence
expenses should apply.

In one exception, however, Goldstein and Tillmann,
B-192138, April 9, 1979, where employees acted in reliance
on erroneously issued travel orders and did not obtain
lodging receipts while performing temporary duty in a
high-rate geographical area, we allowed reimbursement of
these costs on the basis of actual subsistence costs, not
on "lodging plus," as long as the travelers could fully
explain their lack of receipts pursuant to FTR para.
1-11.3d(1) and could itemize their expenses. (See FTR
para. 1-8.1e.)

Thus, following the principle of Goss and DeVito for
disallowing reimbursement claims associated with temporary
subsistence expenses without lodging receipts, and taking
note of the agency's discretion to require such documenta-
tion in support of per diem claims for en route travel
to new duty posts, we agree with the agency's interpreta-
tion of the applicable PTR and IRM 1763 provisions. Since
IRM 1763 Section 544(1) refers to the "rates prescribed in
313," and the title for the latter section is "Rates of
Per Diem," the intent of 544 clearly is to refer to all of
~section 313, so that the requirement for lodging receipts
for official travelers on a per diem allowance must also
apply to the special case of an employee who is traveling
from an old duty station to a new one.

Additionally, the agency's intent is unmistakably
..shown on the reverse side of the IRS Travel Voucher, in
‘the "Schedule of Expenses and Amounts Claimed," on which
Ms. Tellez submitted her claimed per diem lodging expenses
for herself and her son. While this form does not state

a need for receipts under categories of "Meals" and
"Miscellaneous" itemized subsistence expenses, it does
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state expressly "Lodgings (Receipts required)." The lang-
uage in IRM 1763, section 313(1)(e) may not be taken out
of context for the purpose of determining per diem rates,
as the employee suggests, and must be read as a whole to
reguire receipts to support per diem claims for en route
travel to a new duty station.

Finally, Ms. Tellez does not fall within the
Goldstein and Tillman exception since no evidence on the
record exists to i1ndicate that the agency misled her as to
the need for these receipts or that the lack of these
receipts is excused under FTR para. 1-11.3d(1) as
"impracticable to obtain."

For the above stated reasons, we hold that Ms. Tellez
is not entitled to claim reimbursement of $212.62 for
herself and her son for lodging costs en route to her new
duty station because she failed to maintain the accompany-
ing receipts as required by the FTR and agency travel

provisions. \
[
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Acting Comptroller General
of the United States





