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MATTER OF: Ronald Erickson - Meal Expenses at
Official Duty Station

DIGEST:

1. National Park Service employee
stationed at Voyageurs National Park
incurred meal expenses while
accompanying a tourism official of
a foreign government on a tour
through the park. Absent specific
statutory authority, employee is
not entitled to subsistence or per
diem at official duty station
regardless of any unusual working
conditions.,

2. National Park Service may designate
a subdivision of a large park that
is not within the corporate limits
of a city or town as an employee's
official duty station where the
employee's duties are generally
focused in the subdivision rather
than the entire park. However,
the official duty station of a Park
Service employee working in a park
within a city's or town's corporate
limits is the city or town in which
the park is located. Federal Travel
Regulations, FPMR 101-7 (September
1981), para. 1-1.3c(1).

Mr. R. Neil Thorne, an authorized certifying officer
for the National Park Service, Midwest Region (Park
Service), has asked whether Mr. Ronald Erickson, a Park
Service employee, may be reimbursed for evening meal
expenses incurred within Mr. Erickson's official duty
station area on a special assignment. We conclude that
Mr. Erickson may not be reimbursed for these expenses.

FACTS

During 1983, the staff of Voyageurs National Park
conducted an intensive promotional effort to make the Park
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more familiar to the public and to increase tourism.

On the occasion for which reimbursement is requested,

Mr. Erickson was required to accompany a tourism official
of a foreign government, sponsored by USAID, while touring
the park and surrounding areas. Mr. Erickson submitted

a claim for $14.00--the cost of his dinner. The superin-
tendent of the park states that it is an established
policy that when an employee is required to accompany an
individual or group on a tour, which includes contact
with the local resort community and eating a meal,

"the employee's duties include the contact which takes
place during meals."

The certifying officer in submitting this particular
claim has also expressed his belief that perhaps the Park
Service is unigue in that "we fregquently encounter
situations where the park and/or duty station boundaries
extend over 100 miles. An employee traveling from one end
of the park to the other end on a special work assignment,
or a back country assignment, must of necessity spend
one or more nights away from home." Under such circum-
stances he believes an employee should be reimbursed for
subsistence and lodging expenses at an intra-park per diem
rate. However, he has been unable to find authority to do
so and ne regquests our recommendations and ruling on this
issue.

DISCUSSION

Our Office has consistently held that, absent
specific statutory authority, an employee may not be paid
per diem or actual subsistence at his headgquarters or
place of abode from which he commutes daily to his offi-
cial duty station regardless of any unusual working condi-
tions involved. See Federal Travel Regulations,

FPMR 101-7 (3eptember 1981) (FTR), para. 1-7.6a, and
Thomas R. Smith, B-186090, November 8, 1976. Thus, the
Government generally may not reimburse civilian employees
for the cost of meals at their headquarters. Henry C.
DeSequirant, B-202400, September 29, 1981; 42 Comp. Gen.
149 (1962).

One exception to the rule against Government payment
Eor wmeals at headquarters is when it is determined that a
meal is incidental to a conference or wmeeting that has
been determined to be concerned with the functions of the
agency; that attendance at the meal is necessary for
participation in the meeting; and that employees are not
free to take meals elsewhere without missing essential
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formal discussions, lectures, or speeches concerning the
purpose of the meeting. See Gerald Goldberg, B-198471,
May 1, 1980, where we allowed meal expenses for employees
attending the annual meeting of the President's Committee
on Employment of the Handicapped.

It is clear that Mr. Erickson's meal does not fit
within the narrow exception described above. His meal was
incident to the day-to-day operations of the park and was
not part of an authorized conference or association
meeting. See Henry C. DeSequirant, cited above. See also
Frank W. Kling, B-198882, March 25, 1981, where we
disallowed the employee's costs for regular monthly lunch-
eon meetings with officials of other agencies. Accord-
ingly, Mr. Erickson is not entitled to reimbursement for
the evening meal expenses claimed by him at his duty
station.

We turn to the certifying officer's more general
question about Park Service employees on special assign-
ments who must spend one or more nights away from home
when they travel from one end of a large park to the other
end. The problem is the proscription against payment of
per diem or subsistence for expenses incurred at the
permanent duty station. See FTR para. 1-7.6a, cited
previously.

Paragraph 1-1.3¢c(1) of the FTR defines official duty
station:

"Official station and post of duty.
Designated post of duty and official
station mean the same. The limits of the
official station will be the corporate
limits of the city or town in which the
officer or employee is stationed. If the
employee is not stationed in an incorpo-
rated city or town, the official station is
the reservation, station, or established
area, or, in the case of large reserva-
tions, the established subdivision thereof
having definite boundaries within which the
designated post of duty is located."

We are not aware of any decision which specifically
discusses parks in view of the above-quoted regulation.
However, from the standpoint of this regulation, parks
that are not within the corporate limits of a city or town
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are similar to reservations. Therefore, in the case of
large parks where an employee's sphere of duties do not
generally cover the entire park, the Park Service may
officially designate a subdivision thereof with definite
boundaries as being the employee's official duty station.
Cf. 38 Comp. Gen. 656 (1959). 1In cases where the Park
Service does not delineate a subdivision of a park with
definite boundaries as being an employee's official duty
station, the full park area in which a Park Service
employee works will be considered his official duty
station. 1In any case, if the park is located in an
incorporated city or town, the limits of the official
station will be the corporate limits of the city or town
in which the officer or employee is stationed. See

FTR para. 1-1.3c¢c(1), quoted above.

The point raised by the Park Service certifying
officer here is a valid one. However, where that duty is
performed at the employee's official duty station both the
statute, 5 U.S.C. § 5702, and the regulations, FTR para.
1-7.6a, prohibit reimbursement. Hence, the solution must
come from legislative action. In this regard, see section
2 of H.R. 4233, 98th Cong., 1st Sess. (1983) which would
amend 5 J,S.C. § 5702 to permit a per diem allowance for
law enforcement employees at or away from the employee's
designated post of duty under certain conditions.
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