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Dear : 

Alu"tl lOt 19144 

~. Uar-..t 

~"\~qil; 

We refer to your letter dated October 5, 1983, to the 
Comptroller General of the United States in which you request 
a decision on the question of whether unused sick leave, pre­
viously earned in another ,ederal agency, should be included 
as part of total service for the purpose of computing the 
annuity of an employee who retires after service with the 
Panama Canal Commission. 

You state that you tAre currently employed by the Panama 
Canal Commission, apparently on the Isthmus of panama, and are 
seeking a reversal of Panama Canal Commission and Office of 
Personnel Management policies which have the effect of denying 
credit in computing civil service annuities of retiring Canal 
Commission employees for unused sick leave earned in prior 
employment in other Federal agencies. You contend that the 
position violates the intent of Public Law 91-93, whioh was 
intended to encourage employees to save their sick leave for 
use in increasing their retirement annuity. 

Although the Comptroller General and General Accountin~ 
Office exercise jurisdiction to settle certain olaims for 
leave credit, as evidenced by the decision you referred to 
(8-199794), , 59 Camp. Gen. 704 (1980), 
claims under the civil servIce retirement system are outside 
that claims settlement authority. Those claims are matters 
for adjudication by the Office of Personnel Management. 
8-211256, June 7, 1983. Office of Personnel Management's 
decisions concerning retirement are final and conolusive 
except for possible appeals to Merit Systems Protection Board 
and the court, 5 U.S.C. ~ 8347. Thus, while a Comptroller 
General's decision is not being rendered in this matter, the 
following explanation may be of help to you. 

Section 203(5) of Public Law 91-93, October 20, 1969, 
83 Stat. 139, amended the Civil Service Retirement Act by 
adding a new subsection to 5 u.s.c. S 8339, subsection 1m). 
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That subsection proviae. that an employee's -aaya of unused 
slek leave to his credit under a formal leave ayste.- are to 
be included 1n the total service of an .mployee who retire. on 
an immediate annuity so .s to increa.e the retire.ent annuity. 

Prom the correspondence included with your letter it 
appears that the Office of Personnel Manag.Rent interprets 
language in 5 u.s.c. S 8339(m), -to his credit,· to .ean that 
only sick leave available for use can be included as total 
service in computing the annuity. The Office of Personnel 
Management and the Panama Canal Commi •• ion recognize that the 
commission has its own leave syst.m and that syst.m does not 
provide for sick leave or for crediting of sick leave earned 
previously in other leave systems. Therefore, it is the 
Office of Personnel Management's position that no panama Canal 
Commission employee, at the time of retire.ent, would have any 
sick leave available for utee or "to his credit.- The Offlce 
of Personnel Management points out that any sick leave earned 
in another system could be recred! if the retired Panama 
Canal Commission employee is reemployed within 3 years in or 
transfers to another ,ederal agency having a aimilar leave 
system. 

The Office of Personnel Management's poSition is sup­
ported by the provisions of the Annual and Sick Leave Act, 
which applies to Federal employees generally, and specifically 
excepts from its co~erage employees of the Panama Canal Com­
mission when employed on the Isthmus of Panama. See 5 U.S.C. 
S 6301(2)(iv). The Panama Canal Commission has its own le~ve 
system which generally provides for one type of leave only, 
termed annual leave. This leave system was establiShed pur­
suant to 2 c.z.c. ~ 101(a)(2), which was in effect prior to 
enactment of the Panama Canal Act of 1979. That section 
granted authority to the Canal Zone 90~ernmen~ to establish 
conditions of employment, including leave. The Panama Canal 
Act of 1979 preserved this independence in several provisions 
now codified in title 22, United States Code. We refer to 
section 3642 of title 22 which gives the Panama Canal 
Commission authority to appoint employe.s without regard to 
the provisions of title 5, United State. Code, which pertains 
to the civil service. Section 3652(a) provides the President 
with authority to establish a Panama Canal employment system, 
and section 3658 specifically refers to leave, among the 
benefits contemplated. 
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The Office of Personnel Manage  19, 
1982 (attached to your letter), to . 
indicates that the agency is applying the Comptroller 
General's rationale in 8-199794, Septe.ber 2, 1980 (59 Comp. 
Gen. 704), to which you refer, to the Panama Canal Coamis­
sion. In that decision the Comptroller General held that an 
employee previously employed by a rederal agency in a position 
covered by the Annual and Sick Leave Act, who accepts a posi­
tion with another agency covered by the Act after being 
employed for over 3 years by a congressional committee, which 
did not have a sick leave system, can have any previously 
earned and unused sick leave recredited, since e.ployment with 
the committee is not a break in rederal service. Rowever, 
that decision would not provide authority to allow you to use 
previously accrued sick leave to increase your annuity should 
you retire immediately after employment with the Canal 
Commission. 

As to your comment on Public Law 95-519, as you 
recognize, it is the prerogative of Congress to select or 
exclude any class of employees for coverage under chapter 63 
of title 5, United States Code. That law did not affect 
employees of the Panama Canal Commission. 

Sincerely yours, 

Edwin Z$ ~ ---~~ 
Assistant General Counsel 
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