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of Real Estate Expenses|- Sale of
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DIGEST:

1. Wwhere employee sells a two-family house
incident to a transfer to a new duty
station, otherwise allowable real
estate expenses which are based on a
flat fee, without regard to purchase
price, should, if reasonable, be reim-
bursed in full.

2, Where employee sells a two-family house
incident to a transfer to a new duty
station, and both sections are identi-
cal in area but only the employee had
use of the land, otherwise allowable
real estate expenses which are based
upon the sale price of the house may be
reimbursed to the employee on a pro
rata basis calculated in accordance
with a formula based on allocation of
the total land value to the employee's
residence area.

This decision is in response to a request from an
authorized certifying officer of the Department of Treasury.
It concerns the allowance of certain real estate expenses
which were incurred by Mr. Dikran Hazirjian, an employee of
the Internal Revenue Service, in connection with the sale of
a two-family home in Dumont, New Jersey, due to his transfer
to Richmond, Virginia. Mr. Hazirjian's expenses may be paid
as discussed below.

Mr. Hazirjian claims $5,565.49, which represents 68,11
percent of the $8,171.50 in expenses incident to the sale of
his two-family home. He arrived at the 68.11 percent figure
by subtracting Erom 100 percent, 31.89 percent, which is
one-half of the percentage figure of the improvements value
of $43,500, divided by the assessed property value of
$68,200. The 63.11 percent figure represents the assessed
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value of all the land associated with the house plus
one-half of the improvements value. Mr.Hazirjian included
the entire value of the land when calculating the 63,11
percent figure, because, as the record shows, k ok %

the only use that the tenants had of the land was for access
to the property."” The $5,565.49 figure represents 68.11
percent of the following expenses incurred:

Brokerage fees $7,590.00
Legal fees 425.00
Recording fees 30.00

State revenue stamps __126.50
\ Total $8,171.50

Title 5 of the United States Code, section 5724a(4),
allows reimbursement to transferred employees of certain
real estate expenses incident to the sale of a residence at
the o0ld duty station. The Federal Travel Regulation,

FPMR 101-7 (September 1981), paragraph 2-6.1£f, provides in
relevant part:

"Payment of expenses by employee - pro rata
entitlement.

* * * Tf the residence is a duplex or
another type of multiple occupancy
dwelling which is occupied only partially
by the employee, or whenever the employee
shares responsibility for a leased
property (such as a shared apartment
arrangement), expenses shall be reimbursed
on a pro rata basis, * * *"

While the regulation does not specify how to prorate the
real estate eaxpenses under circumstances as those presented
here, we have analyzed this natter in prior decisions.
First, as to those necessary expenses that reflect that a
flat fee was charged without regard to the purchase orice,
the otherwise allowable real estate costs should not be
prorated, but should be paid in full, assuming the fee is
reasonable in amount and in line with other charges for
similar services in the locality. 55 Comp. Gen. 747
(1978); 54 Comp. Gen. 597 (1975). On the other hand, fees,
such as brokerage fees, which are based upon the sale price,
should be grorated in accordance with a ratio formula of
anployae residence area site value to sale price of the
pgroperty. For example, if an employee and family occupies
one-half of a duplex owned by the employee, and both halves
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of the duplex are of equal value, then the employee should
be reimbursed for one-half of the pro rata expenses which
are otherwise allowable due to the sale of the duplex,
incident to a transfer. 55 Comp. Gen. 747, previously
cited; B-166402, May 7, 1969. As noted before, allowable
flat fee expenses may be paid in full.

A statement in the record from Mr. Hazirjian indicates
that the section of his house which was used as a rental
unit is virtually identical in area (and presumably value)
to the residence space of Mr. Hazirjian. However, since the
record shows that only the employee had use of the land,
it is reasonable to assume that the land value should be
associated with the employee's residence value in calcu-
lating the pro rata figure. As previously stated, the 31.89
percent represents the value of the property not occupied by
Mr. Hazirjian and nis family, and the 68.11 percent figure
represents the value of all the land combined with the value
of Mr. Hazirjian's residence area. Thus, Mr. Hazirjian
should be reimbursed for 68.11 percent of the pro rata
allowable expenses incident to the sale of the house, A
for example, the brokerage fees, Mr., Hazirjian should also
be reimbursed for the full expense of charges which were
made on a flat fee basis.

There is no indication in the record whether the
attorney's fees, recording fees and cost of state revenue
stamps are linked to the sale price of the house or whether
they are charged on a flat fee basis. Thus, the Treasury
Department should make such a determination and make payment
on a pro rata basis or in full in accordance with the guide-
lines outlined above. We note that parts of the attorney's
fees may be based on a percentage of the sale price, while
other parts may be on a flat fee basis., See 54 Comp. Gen.
597, 599, previously cited.

The wvoucher is returned for processing consistent with
this decision.
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