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DIGEST:

1.

With certain exceptions, Federal law,
now codified as 5 U.S.C. § 5532 note
(1982), requires that if members or
former members of a uniformed service
during any period in fiscal year 1983,
1984, or 1985 receive retired retainer
pay, and hold a "civilian position"

as defined therein, then deductions,
equal to the amount of any increases
in retired or retainer pay, be made
from the pay for their Federal civil-
ian positions. The State Agricultural
Extension Service employees involved
are within the definition of "civilian
position" since they hold a joint
Federal-State appointment by authority
of the Smith-Lever Act and Office of
Personnel Management regulations.

No salary deductions can properly be
made even though the employees
involved here hold a "civilian posi-
tion,"” since they serve as agents
without compensation, do not receive
any pay from Federal funds for their
civilian positions, and the funds
under the Smith-Lever Act from which
they are paid are considered funds of
the grantee involved.

THE COMPTROLLER OENERAL

This decision is in response to a request from
Mary Nell Greenwood, Administrator, Extension Service,
Science and Education Administration, Department of
The issue presented is whether Federal law
requires that deductions equal to the amount of any
increases in retired or retainer pay be made from the

Agriculture.

Federal civilian pay of certain members or former members of

a uniformed

service who, (1) during any period in fiscal
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year 1983, 1984, or 1985 receive retired or retainer pay,
and who (2) hold positions in the Extension Service under
the authority of the Smith-Lever Act. For the following
reasons, we hold that although Federal law requires such
deductions, none can be properly made here because the
employees involved serve as agents without compensation,
i.e., without any Federal civilian pay.

The Administrator has stated that there is a group of
certain State Agricultural Extension Service employees who
hold a joint Federal-State appointment by authority of the
Act of May 8, 1914, Ch. 79, §1, 38 Stat. 372, as amended,
7 U.S.C. §§ 341-349 (1982) (Smith-Lever Act). These
employees are considered cooperative employees of the United
States Department of Agriculture who serve in the excepted
service as Extension Service Agents as authorized by
Schedule A, 213.3113(a)(1) of the Office of Personnel
Management's (OPM) regulations. 48 Fed. Reg. 43429, 43435
(September 23, 1983). As explained further below,
the Federal appointment of these employees is without
compensation.

Section 301(d) of the Omnibus Budget Reconciliation Act
of 1982, Public Law 97-253, 96 Stat. 791 (1982), as amended
by Public Law 97-346, § 3(h), October 15, 1982, 96 Stat.
1648, 5 U.S.C. § 5532, note (1982) (the Act), provides in
part as follows:

"(d)(1) In the case of any member or
former member of a uniformed service who,
during any period in fiscal year 1983, 1984,
or 1985, is receiving retired or retainer pay
and holds a civilian position, there shall be
deducted from the pay for such position, in
accordance with regulations issued by the
Office of Personnel Management, an amount
equal to the amount of any increase in such
individual's retired or retainer pay * * *"
(Emphasis added.)

The implementing regulations to the Act of the Office of
Personnel Management (OPM) are found at 48 Fed. Reg. 13952
(April 1, 1983) (to be codified at 5 C.F.R. § 553).
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In the present case, there are a group of members or
former members of a uniformed service who are receiving
retired or retainer pay and who hold positions in the
Extension Service under the Smith-Lever Act. The first
issue is thus whether these positions are "civilian
positions" as defined by the Act.

Section 301(d)(2)(B) of the Act defines "civilian
position" by adopting the definition of 5 U.S.C. § 5531(2)
(1982), which provides:

"'position' means a civilian office or posi-
tion (including a temporary, part-time, or
intermittent position), appointive or elec-
tive, in the legislative, executive, or
judicial branch of the Government of the
United States (including a Government corpo-
ration and a nonappropriated fund instrumen-
tality under the jurisdiction of the armed
forces) or in the government of the District
of Columbia; * * *_"

As noted above, the State Agricultural Extension
Service employees involved here hold a joint Federal-State
appointment by authority of the Smith-Lever Act. The pur-
pose of that Act was to establish cooperative agricultural
extension work among the Agricultural Colleges in the
several States. 25 Comp. Gen. 868, 869 (1946), overruled on
other grounds, 36 Comp. Gen. 84 (1956). While the grant
funds originate with the Federal Government, once the
grantee has met the conditions imposed by the Act, then the
grant funds, upon being receipted for by the grantee's
authorized officer, lose their identity as Federal funds and
become funds of the grantee. 37 Comp. Gen. 85 (1957). See
National Highway Traffic Safety Administration, B-210967,
July 8, 1983, 62 Comp. Gen. ; 36 Comp. Gen. 221, 224
(1956).

We also note that the employees involved here do not
receive any federal civilian pay, and serve as agents with-
out compensation. Their pay is entirely from state funds.
Insofar as their federal appointment is concerned, however,
they are classified as serving in the excepted service as
Extension Service Agents as authorized by Schedule A,
213.3113(a)(1) of OPM's regulations, the statutory authority
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for which is the Smith-Lever Act. Accordingly, we conclude
that the employees involved here hold a "civilian position"
as defined in the Act quoted above.

While the employees involved come within the scope of
the Act, we note that the Act requires only that the deduc-
tion be made "from the pay for such [civilian] position."
Act, § 301(d)(1). The legislative history of the Act
further demonstrates that the deduction is only to be made
from Federal civilian pay. H. Conf. Rep. No. 97-759,
97th Cong., 24 Sess. 76 (1982), reprinted in 1982 U.S. Code
Cong. & Ad. News 1641, 1846. Since these employees serve as
agents without compensation, do not receive any pay from
Federal funds for their civilian positions, and the funds
under the Smith-Lever Act from which they are paid are
considered funds of the grantee involved, no deductions can
properly be made.

We observe that our decision in the present case is
based on the Act and thus presents no conflict with our pre-
vious holding in 36 Comp. Gen. 84 (1956), which was based on
different (and since repealed and replaced) statutory pro-
visions. We are aware that the constitutionality of the Act
has been challenged in at least two court cases. See NARFE
v. Devine, Civil No. 83-2097 (D.D.C. filed July 21, 1983);
AFGE v. Devine, Civil No. C83-1641A (N.D. Ga. filed
August 4, 1983). Those challenges present different issues
from what we have resolved here and thus we think it is
appropriate for our Office to resolve the issues presented
by this case. We are also aware that at least two bills
have been introduced to repeal the Act. See H.R. 1515, and
H.R. 493, 98th Cong., 1st Sess.

Accordingly, the Department of Agriculture is not
legally required to seek collection of an amount equivalent
to the required Federal civilian pay deductions from any of
the employees or grantees involved.

Wghew, ¢ st

1bV'Comptroller General
of the United States





