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MATTER OF: Discount Coupons and Other Benefits

Received in the Course of Official Travel

DIGEST:

1. The general rule is that a Federal
employee is obligated to account for
any gift, gratuity or benefit received
from private sources incident to the
performance of official duty. This
rule applies to situations where an
employee enters a promotional program
sponsored by an airline, and, while
traveling on official business,
receives a discount as a result of
entering that promotional program,

2. A bonus ticket received by an
employee as a result of trips paid
by both appropriated funds while on
official travel and personal funds,
is the property of the Government and
must be turned into the appropriate
official of the Government. If
employee wishes to participate in the
bonus program and retain the benefits
from the program, he should make
certain that all trips included in the
bonus program are paid from personal
funds.

3. An employee who enters a promotional
program sponsored by airlines which
includes free upgrade of service to
first class, membership in clubs, and
check-cashing privileges, does not
have to turn in such benefits to the
Government. The Government is unable
to use such benefits, and there is no
reason for employee not to use such
benefits.
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4, A discount for future travel received

- by employee while on official travel,
which is either non-transferable or
carries an expiration date, still is
property of the Government and should
not be given back to the employee for
personal use even if it appears that
the Government may have no use for the
discount.

The Per Diem, Travel and Transportation Allowance
Committee (PDTATAC) of the Department of Defense has
requested our opinion concerning the proper disposition of
promotional gifts received by employees while on official
travel. PDTATAC Control No. 83-1. We hold that such promo-
tional gifts are the property of the Government and that
employees may not retain any gift or gratuity received in
the course of official travel.

Factual and Legal Background

The request from the Committee states that airlines
have instituted frequent-flyer programs which entitle a
traveler, who accumulates points or miles on a particular
airline, to bonus travel. The more points or miles the
individual accumulates, the greater the bonus. Participa-
tion in these programs is not automatic and requires the
traveler to submit an application. Some airlines charge a
fee to 2nroll and, in addition to discounts on fares or
bonus points, some airlines offer a free upgrade to first
class service on certain flights.

The Committee has raised five questions concerning
these airline programs. These guestions will be answered
individually below. However, the basic issue is whether the
employee is entitled to keep any of these bonuses earned as
a result of Government-paid travel,

The general rule is that a Federal employee is required
to account for any gift, gratuity, or benefit received froa
private sources incident to the performance of official
duty, and any payments tendered to the employee are viewed
as having been received on behalf of the Government.

John B. Currier, 59 Comp. Gen. 95 (1979); and B8-148879,

July 20 and August 28, 1970. Therefore, we have held that
an employee may not retain any bonus or gift coupon or simi-
lar item of value received from a commercial air carrier on
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the basis of a purchase of an airline ticket to be used for
official travel. B-199656, July 15, 1981. The rationale
behind this rule is to prevent double reimbursement to the
employee from the Government and a private source and to
avoid a conflict of interest.

We note that the General Services Administration (GSA)
has recently promulgated regulations in the area. See
Federal Property Management Regulation (FPMR) § 101-25.103,
41 C.F.R. § 101-25, as amended, 48 Fed. Reg. 48,231,
October 18, 1983. These regulations state that all
promotional materials such as bonus flights, reduced-fare
coupons, cash, merchandise, gifts, credits toward future
free or reduced costs of services or goods, received by an
employee in connection with official travel and based on
the purchase of ticket, are properly considered to be due .
the Government and may not be retained by the employee. oF
These regulations provide that promotional materials that .
provide for future free or reduced costs of travel should -
be integrated into the agency travel plans to maximize the
benefits to the Government. Promotional materials that
cannot be used by the agency shall be disposed of in
accordance with 41 C.F.R. § 101-25.103-4.

Also, we note that the Office of Government Ethics by
memorandum of November 16, 1983, to Designated Agency Ethics
Officials, requested that employees be warned against making
personal use of any travel promotional benefits received in
connection with official travel.

Finally, we note that since participation in these
programs is voluntary, an employee who wants to receive
benefits for private use should make certain that the only
trips credited to his bonus account are those paid from
personal funds.

Specific Questions

Question 1. Since travel is arranged by the Government
based on cost effectiveness, rather than on membership in
one of these programs, traffic managers are unaware when a
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uniformed member or civilian employee has received a travel
bonus. Should the burden be placed on the member or employ-
ee to turn in the bonus to the Government when participation
on the airline promotion program is voluntary and the
Government is without control?

Answer 1. The answer to the question is that it is the
traveler's responsibility to return to the Government any
discounts or benefits received as a result of official
travel. See Currier and the GSA regulations, cited above.
However, 1if the employee had to spend money to enter a pro-
gram, as discussed above, the employee may submit a voucher
which documents his out-of-pocket expenses spent to enter
into the program. The Government should reimburse the
employee's out-of-pocket expenses if those expenses are
less than the discount received by the employee from the
airlines. For example, if the employee spends $25 to enter
a program, and, as a result, the Government has received a
benefit because his airline fare was reduced from $400 to
$300 solely as a result of his entering the program, then
the employee should be reimbursed for the cost of entering:
the program. Of course, the Government should only reim-
burse the employee up to the amount the employee pays to
enter the program and only to the extent that the Government
has received a benefit solely due to his entering that
program.

Question 2. Most bonus travel requires more than one

trip to be eligible. Some of those trips may be paid from
personal funds. If a free ticket is obtained from a combi-
nation of appropriated and personal funds, who does the
ticket belong to?

Answer 2. Consistent with the regulations, above, our
answer to this question is that the ticket (or certificate)
is the property of the Government if part of the ticket was
obtained through the use of appropriated funds while on
official travel. This result prevents a conflict of
interest from arising. See, generally, 5 C.F.R. §§ 735.201
et seq. The employee has an obligation to turn in the bonus
ticket to the Government based on the general rule cited
above. 1If the employee has used the bonus ticket for
personal use, he must reimburse the value of the bonus
ticket to the Government. See B-212236, dated today.
Finally, as stated above, if the employee wishes to
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participate in the bonus program and retain the benefits
from the program, he should make certain that all trips
included in the bonus program are paid from personal funds.

Question 3. Besides travel bonuses, most programs provide
other optional benefits, such as free upgrade to first
class, membership in executive clubs, i.e., Delta's Crown
Room Club, check=-cashing privileges, etc., which have no
value to the Government. Should such items be turned over
to the Government if the value cannot be redeemed?

Answer 3. We do not believe that items such as free upgrade
to first class, membership in executive clubs, and check-
cashing privileges could be turned over to the Government.
Obviously, such benefits could only be used by the employee
and could not be used by the Government. Therefore, we see
no reason that these items could or should be turned over

to the Government. We also hold that the employee may use.
such benefits because denying the employee such benefits
would serve no purpose.

Question 4. Travel bonuses are transferable in most cases; -
however, they may carry an expiration date. Although every
attempt is made to take advantage of free travel opportuni-
ties, should the recipient of the bonus be denied its use if
the Government is unable to use it within a reasonable time?

Answer 4. Even if the Government is unable to take advan-
tage of free travel opportunities after every reasonable
attempt, the bonus should not be returned to the employee.
The reason for this is that the travel bonus never legally
belonged to the employee. 1If a free flight for personal use.
was given to an employee by an agency, this would be tanta-
mount to an illegal supplement of the employee's salary.

In the case where the bonus is transferable, the employee
who received the bonus as a result of official travel has
no more legal right to this bonus than any other employee
of the agency.

Question 5. Some items are non-transferable. One uniformed
member was given a flight coupon worth $200 as involuntary
denied boarding compensation. Under Comptroller General
decision B-195946, November 26, 1979, the coupon was turned
over to the Government; however, unless this particular
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traveler is given further travel orders, it will go unused.
Should non-transferable travel bonuses be denied to the
recipient if the Government is unable to use them?

Answer 5, If the items are not transferable such as the
coupon here, then if it is necessary to send that employee
on official travel the coupon would be available for such
a purpose. If the coupon is returned to the employee for
personal use and then the agency decides to send the
employee on official travel the discount coupon will not
be available. Therefore, the Government should retain the
coupon even if it is unable to use it at this time.

This concludes the questions raised by the Committee.
However, we note one situation which has also arisen lately,
that is, the receipt of gifts of nominal value as a result
of official travel. We note that the Government Ethics -
Regulation allows employees to keep promotional material,
such as pens, pencils, note pads, calendars, and other items-
of nominal intrinsic value. See 5 C.F.R. § 735.202(b)(4)
(1983). We see no reason why employees on official travel -
who receive such gifts should return them to the Government.
Accordingly, employees may keep gifts which are of nominal

intrinsic value.

Acting Comptroller General
of the United States





