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DIGEST: 

An employee, who is required to undergo 
fitness for duty examination as a condi- 
tion of continued employment, may choose 
to be examined either by a United States 
medical officer or by a private physician 
of his choice. The employee is entitled 
to reasonable travel expenses in connec- 
tion with such an examination, whether he 
is traveling to a Federal medical facility 
or to a private physician. The agency may 
use its discretion to establish reasonable 
limitations on the distance traveled for 
which an employee may be reimbursed. 

The issue in this decision is whether travel expenses 
are payable to a Government employee who chooses to have a 
"fitness for duty" medical examination performed by a 
private physician located some distance from his official 
duty station, despite the availability of a United States 
medical officer at his station. We hold that a Federal 
employee who travels to a place within a reasonable distance 
from his duty station in order to have a fitness for duty 
examination performed by a private physician is entitled to 
reimbursement for his resulting travel expenses. 

This decision is in response to a request from 
Mr. Frank X. Hamel, a civilian personnel officer with the 
Defense Logistics Agency (DLA) in Tracy, California. 
According to the submission, Federal agency officials may 
require an employee to submit to an appropriate "fitness for 
duty" examination when questions arise concerning his physi- 
cal or mental ability to continue work in his assigned p o s i -  
tion. Where the agency prescribes that an employee submit 
to such an examination, it must give that employee the 
option of being examined either at a Government facility, if 
one is reasonably available, or by a private physician of 
the employee's own choosing. 

A question has now arisen concerning the use of amra- - 
priated funds to pay the travel expenses, including mileage 
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and per diem, of a Government employee who chooses to travel 
some distance from his duty station to have his examination 
performed by a private physician, rather than allowing a 
Government medical officer to examine him at a facility near 
his place of employment. If such travel expenses may be 
reimbursed, the officer asks whether the agency would then 
be required to impose a reasonable limitation on the 
distance traveled for which reimbursement may be provided. 

A Federal agency has authority to direct an employee to 
submit to a "fitness for duty" examination when questions 
arise concerning his mental or physical capacity to continue 
working in his assigned position. Yates v. United States, 
220 Ct. C1. 669 ,  6 7 0  ( 1 9 7 9 ) .  See also Federal Personnel 
Manual (FPM) Supplement 752-1, Subchapter S1-3 a(5). 
Chapter 339 of the FPM, Subchapter 1-3(c) further provides 
as follows: - - 

* * * Normally, a Federal medical officer 
should conduct the fitness-for-duty examina- 
tion. If, however, the employee refuses to be 
examined by a Federal medical officer or other 
agency-designated physician, the examination 
may be conducted by a physician of the employ- 
ee's choice, subject to the following condi- 
tions: ( 1 )  the agency determines that the medi- 
cal examination is necessary primarily for the 
benefit of the Government; ( 2 )  the physician is 
board-certified in the appropriate medical 
specialty, and acceptable to the agency; and 
( 3 )  the physician submits a complete report of 
the examination directly to the agency. When 
an agency obtains a fitness-for-duty medical 
examination, whether by a Federal medical 
officer or an employee-designated physician, 
there must be no cost to the employee or the 
Civil Service Commission. The Comptroller 
General has ruled that agencies have authority 
to pay for such medical examinations which are 
made by employee-designated physicians under 
the above conditions . " ( Emphas is added . ) 
We have consistently held that an agency may use 

appropriated funds to pay for physical examinations of its 
employees when those examinations are primarily for the 
benefit of the Government rather than for the benefit of the 
employees concerned. 49 Comp. Gen. 794  ( 1 9 7 0 ) ;  4 1  Comp. 
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Gen. 531 (1962). We have also held that employees may be 
granted administrative leave for reasonable amounts of time 
required to undergo such examinations. 44 Comp. Gen. 333 
(1964). Finally,-as we stated in Gus C. Ford,-B-188012, 
May lo, 1977: 

"[o]ur Office has also allowed travel 
expenses and per diem when travel is required 
in connection with an employee's physical 
examination but only where the examination is 
necessary in connection with the employee's 
position (fitness for duty) and where it is 
primarily for the benefit of the Government. * * * n  

See also 49 Comp. Gen. 794, above. Thus, we have based our 
allowance of travel expenses in these cases on the same 
criteria as those governing payment for the physical 
examinations themselves: necessity and Government benefit. 

In these cases, we have not attempted to draw any dis- 
tinction between travel to the office of a United States 
medical officer, and travel to the office of a private 
physician. Nor do we believe that such a distinction should 
now be made. Where a physical examination is necessary and 
for the Government's benefit, we believe that an employee is 
entitled to reimbursement for reasonable incidental travel 
expenses. 

Under FPM Chapter 339, Subchapter 1-3(c), an employee 
who is required to undergo a fitness for duty examination as 
a condition of continued employment may choose to be 
examined either by a Federal medical officer or by a private 
physician of his own choice, who has been found to be 
acceptable to the agency concerned. In addition, the regu- 
lation states that when the agency requires such a fitness 
for duty examination, there must be no cost to the employee, 
regardless of whether the examination is performed by a 
Federal medical officer or by an employee-designated physi- 
cian. We believe that this provision requires that an 
agency pay not only for the cost of the fitness for duty 
examination itself, but for all costs directly relating to 
the examination, including any incidental travel expenses 
incurred by the employee. Furthermore, these costs must be 
paid by the agency whether or not the employee consents to 
be examined by a Federal medical official. If the employee 
is to be given a meaningful choice to be examined by a 
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private physician, as Subchapter 1-3(c) of FPM Chapter 3 3 9  
provides, we believe that he must not be penalized for 
exercising that option by being required to pay his own 
travel expenses in such a case. Therefore, we hold that 
travel expenses may be paid both to employees traveling to 
Federal medical facilities, and to those traveling to the 
offices of selected private physicians for their fitness for 
duty examinations. 

We recognize that paying travel expenses to the loca- 
tion of employee-designated physicians should be subject to 
some limitations. In this regard, an agency may use its 
administrative discretion to impose reasonable limitations 
on the distance traveled for which employees may be reim- 
bursed. In doing so, the agency should give consideration 
to the availability and proximity of appropriate medical 
facilities and personnel, and the methods of transportation 
to be used by its employees en route to such facilities. 
See, for example, the 25-mile limitation on travel for 
treatment of work-related injuries provided in 20 C . F . R .  I 

S 10.402(b) ( 1 9 8 2 ) .  

Accordingly, with the qualifications stated above, 
travel expenses may be paid to an employee who chooses to 
have a fitness for duty examination performed by a private 
physician located away from his official duty station. 

& z l  ' i** er General 1 of the United States 
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