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DIGEST; An overseas employee of the Army, transferred
to the United states but did not remain in
Government service for 1 year after her trans-
fer, may riot be paid relocation benefits inci-
dent to her transfer that are in excess of her
entitlement to rcturn travel and transportation
expenses to her place of actual residence in
the United States, A service agreement--the
usual pre-cond tion for receiving relocation
benefits--was not executed and no intent to
fulfill a 1-year commitment upon return may
be inferred from the facts of the case.

The question in thin case is whether a recently
retired employee of the Army may be paid relocation
benefits incident to a transfer from overseas to the
United States that are in excess of the return travel
and transportation expenses to the designated place of
actual residence in the United States even though the
employee did not execute an agreement to remain in
Government service for at least 1 year after her trans-
fer. Sinte we cannot infer that the employee intended
to satisfy the service requirement at the time of trans-
fer in this case, the failure to execute a service agree-
ment precludes payment of thone relocation benefits even
though the employee was purportedly released from the
requirement,

The Finance and Accounting Officer of the Army's
White Sands Missile Range presented the question through
the Office of the Comptroller of the Army. The matter
was assigned control number 81-37 by the Per Diem, Travel
and Transportation Allowance Comrrittee.

The employee, Mrs. Thelma B. Van Horn, was trant-
ferred from Zweibruecken, Germany, to White Sands Missile
M1ange, New Mexico, in November of 1980. The form that
authorized her transfer travel indicated that she had
signed an agreement to remain in Government service for
1 year after beginning work at White Sands. Some of her
relocation benefits, including transportation of house-
hold goods, travel, and a miscellaneous expense allowance
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that she claimed immediately after the transfer, were
paid on the assumption that she had signed ouch a service
agreement.

Mrs. Van Horn returned from Germany in November 1980
and traveled to California where she remained ou leave
until the i vtter part of January 1981 when she reported
for work at White Sands. She retired in February 1981,
approximately 6 weeks after beginning work at White Sands,
and returned to California to help her husband in a busi-
ness he had purchased there. After her retirement the
Civilian Personnel Officer at White Sands made a routine
check of her personnel file to see whether the relocation
benefits already paid would have to be refunded because
of a violation of the service agreement, Also pending at
this point were unpaid claims for additional relocation
benefits that were submitted just before Mrs. Van Horn's
retirement--a temporary quarters allowance and the ex-
penses of picking up an automobile at the port. The
Personnel Officer found that Mrs, Van Horn had been
overseas long enough to earn eligibility under 5 U.S.C.
§ 5724(d) (1976) for reimbursement of return travel and
transportation expenses to her actual residence in the
United States. But, he found that some other of the
relocation expenses she received upon her return from
Germany, such as a temporary quarters allowance and mis-
cellaneous expenses payment, would normally be treated as
an indebtedness upon her failure to fulfill the assumed
service agreement. However, based upon what he indicated
.as his office's failure to counsel Mrs. Van Horn regarding
the 1-year service obligation and his assumption that she
had signed a service agreement, the Civilian Personnel
Officer stated, "In view of the above, it is determined
that an early release from the transportation agreement
is approved, and the indebtedness of Mrs. Thelma B.
Van Horn is waived."

When the Finance and Accounting Officer at White
Sands was considering whether to pay Mrs. Van Horn's
additional claims for a temporary quarters allowance and
expenses of picking up her automobile at the port in view
of the Civilian Personnel Officer's release from an assumed
service agreement, he found that Mrs. Van Horn had net'er
in fact signed a service agreement. He therefore ques-
tioned his authority to pay these claims even though he
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allowed the Civilian Personnel Officer's purported release
to relieve Mrs. Van Horn from indebtedness for relocation
expenses already paid.

While thete is no statutory requirement for execution
of a service agreement incident to a transfer from over-
seas to the United States, we have held that an agency has
authority to refuse to authorize or approve payment of any
relocation expenses in connection with the transfer until
the emplovee concerned executes an agreement to remain
in the Government service for a specified period of time.
See Matter of Dickey, 60 Comp. Gen. 308 (1981)1 and
47 Comp. Gen. 122 (1967). The regulations applicable to
the Army implementing the statutory provisions of 5 UeS.c.
SS 5724(d) and 5722 are found in Volume 2, Joint Travel
Regulations, For entitlement to transportation allowances
in connection with transfers from overseas to the United
States these regulations specifically provide that such
allowances:

"* * * will not be authorized
unless and until the employee concerned
will agree in writing to remain in the
Government service for 12 months fol*
lowing the date of reporting for duty at
the new permanent duty station, unless
separated for reasons beyond his control
which are acceptable to the agency con-
cerned. * * *" Volume 2, Joint Travel
Regulations, paragraph C4103-2(a). See
also paragraph C4002-1(4).

This is the same type of agreement thac the Army
requires for its transfers within the United States*
Regarding transfers within the United States, we have
held that the agency's failure to bring the service
agreement requirement to the attention of th. employee
would not constitute a waiver of the requirement. Where
the service agreement requirement was not complied with
and the employee did not serve the required 12 months,
we have required the disallowance of certain relocation
benefits that had been claimed and collection of amounts
paid the employee to which he was, consequently, not
entitled. See 3-178595, June 27, 1973.
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In the present case, by completing her agreed tour
of duty in Germany, lirse Van Horn became entitled to
reimbursement for expenses of travel and transportation
for herself, her family and household goods to her actual
place of residence in the United States or to her new
duty station, whichever is lens expensive. But by fail-
ing to execute a service agreement, and not serving the
required 12 months at White Sands, she could not be paid
the additional relocation benefits in excess of these
expenses, such as a temnorary quarters allowance.

The Army points out that an agency's release from
the required period of service is viewed as preserving
any rights the employee had contingent upon fulfilling
his service agreement. See Matter of Real Estate
Expenses, B-180406, July 10, 1974. And we have held
that the graratirg of a release is primarily for the
agency to determine. Matter of Pozek, B-191081, July 26,
1978. However, in the Real Estate Expenses case, the
employee had signed a service agreement, tie pre-condition
for entitlement to relocation benefits, so he had rights
to be preserved. In this case Mrs. Van Horn signed no
service agreement, and the Civilian Personnel Officer's
release, based unpn an assumed agreement that in fact
did not exist, could not by itself preserve relocation
rights that were precluded by the regulations from being
created.

Where an employee is fully aware of the requirement
for a written service agreement as the basis for reim-
bursement of relocation benefitd incident to a transfer
but refuses to sign one, the relocatior benefits that
would normally accrue with a transfer are denied because
the intent to fulfill the 1-year service agreement has
not been demonstrated, See Matter of Mulhern, B-187184,
March 2, 1977. The view has also been expressed by the
courts and this Office, however, that where it is clear
that there was an intent to meet the requirements of a
statute or regulation and substantial performance of the
requirements is accomplished, the omission ott. a require-
ment, such as the filing of an exemption or execution
of a written agreement, would not necessarily preclude
entitlement to authorized benefits. See Methodist
Rome and Hotel Corep. v. United States, 291 F. Supp. 5,5
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(S.D, Tex, 1968)1 Matter of Variable Incentive Pay Con-
tracts, B-192338, September. 19, 1978. However, the facts
inhtlIs case preclude us from finding that Mrs. Van Horn
c.early intended to satisfy the 1-year service agreement
requirement.

First, we must consider that, for whatever reason,
Mrs. Van Horn did not execute a service agreement. Also,
after nearly 2 months of leave taken in California before
reporting for duty at White Sands, she actually worked at
White Sands for only about 6 weeks before retiring.

Accordingly, consistent with the Dickey decision,
her constructive return expenses must 5etlimited to
those applicable to her actual place of residence in
the United Staten, El, Paso, Texas. Since Mrs. Van Horn
has apparently been reimbursed her family's travel and
transportation expenses to her new duty station in Whitb
Sands, any claimed relocation expenses in excess of the
constructive return expenses may not be paid# and any
relocation expenses that were paid in excess of those
constructive expenses should be collected. Her expenses
for picking up her automobile at the port should be con-
sidered and reimbursed, if otherwise proper, under chap-
ter 11 of Volume 2, Joint Travel Regulations.

f ' Comptrol r enerad
of the United States

-5-

* I aV r ~~* t*~~ t ~t * * *'-_ _ ~ M




