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FILE: B-205412 DATE: April 15, 1982

MATTER OF: Richard C. Smith

DIGEST: 1o Employee may be reimbursed deposit he
forfeited to a builder who was to con-
struct a residence Eor the employee
before he was notified of hisi transfer.
Such amount is a forfeiture loss within
the meaning of para. 2-3.1 et seq. of
the Federal Travel Regulations (FTR)
and is payable as a Miscellaneous
expense.

2. Although the employee intended to build
a residence on a lot at his old duty
station before his transfer, he is
not entitled to real estate expenses
for sale of the lot, The employee did
not live in a residence on the Jot when
he was first notified by competent
authority of his impending transfer
as required by para 2-6,1d of the
Federal Travel Regulations (FTR). Real
estate expenses are payable only for
the sale or purchase of a lot integrated
with a dwelling or used for a mobile horne
in accordance with par. 2-6.1 of the
FTR.

May an employee be reimbursed real estate expenses for the
sale of a lot and for a deposit that he paid to a builder for
the construction of a residence at his old duty station which
was forfeited because of his transfer? As we will ex;..ain, he
may be reimbursed the amount he forfeited to the builder, but
he may not be reimbursed the real estate expenses for the sale
of the lot.

Mr. Richard C. Smith, an employee of the Social security
Administration, transferred from Storm Lake, Iowa, to Saint
Joseph, Missouri, effective January 12, 1981. In late July
or early August 1980, he and his wife sold their residence
in Storm Lake and purchased a lot on which they intended
to construct a new home. lie and his family moved into rental
quarters until their new home could be built. He paid a
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builder a deposit for preliminary blueprints and other plans.
However, in late November 1980 he was informed that he would
be transferred to Saint Joseph, He therefore sold the lot in
early March 1981 and incurred selling expenses of $764,30,
He used the proceeds obtained from the sale of the lot to
purchase a residence in Saint Joseph.

Mr. Smith claims the lot selling expenses as well as the
deposit for blueprints and plans that he forfeited because of
his transfer, He believes he is entitled to the selling
expenses because he purvhased the lot for his residence and
had no plans to purchasL it as an investment or income-
producing property.

The case is submitted to us for decision by Martha R.
Johnson, Director, Division of Accounting, Fiscal and Budget,
Region VII, Department of Health and Human Services, She
observes that paragraph 2-6.1 of the Federal Travel Regula-
tions (FTR) expressly authorizes raiir'bursement for expenses
incurred its selling a residence at the old duty station,
She also points out that 1.aragraph 2-6,ld of the PTR states
that the dwelling sold must be the residence of the employee
at the time he was first definitely informed by competent
authority of his transfer to the new duty station, Althougha
the lot in question did not include a residence, she feels
that reimbursement would not conflict with the FTR since,
if the time frame had been different, Mr. Smith's residence
would have been on th3 lot which was not for investment or
income-producing purposes, She requests a decision on the
allowance of the forfeited deposit to the builder, as well
as the lot selling expenses.

Under 5 U.S.C. 5724a(a)(4) an employee may be reimbursed
for the expenses of selling a residence at his old duty
station, We have held that a deposit on a residence forfeited
in accordance with a contract of sale is not a reimbursable
selling expense under chapter 2, part 6 of the FTR, However,
we have held that a forfeited amount paid to a builder as a
deposit is a forfeiture loss within the meaning of para-
graph 2-3.1 et seq. of the FTR and therefore reimbursable as
a miscellaneous relocation expense. See Matter of Lombardo,
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B-190764, April 14, 1978. We think the amount on deposit
with the builder in this case should be treated similarly.

However, Mr. Smith is not entitled to teal estate
expenses Lor the sale of his lot at his old duty station,
even though he intended to construct a residence on that
lot betore he was notified that. he would be LranEferred,
Selling expenses are limited to the sale of a lot integrated
with a dwelling or used for a mobile home, as provided in
paragraph 2-6.1 of the FTR. See Matter of Baskerville,
B-196202, June 13, 1980 and B-164044, June 7, 1968, Further,
in accordance with paragraph 2-6.ld of the FTR, the employee
must have resided in the dwelling to be sold whcen he was
first notified of his transfer by competent authority.

Accordingly, payment is limited to the forfeited deposit,
and Mr. Smith may not be reimbursed selling expenses for the
sale of the lot.
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A0 Comptroller General
of the United States
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